Średnie Kombi/sedan do 50 tys dla rodziny

17 Mar 2022, 14:35

Cześć. Chcę kupić nowsze wozidło dla mojej rodziny. Ja + żona + 2 letnie dziecko w foteliku.
Aktualnie jeździmy Hyundaiem i30 1.6 126km z 2010r w hatchbacku.
Jedyne tak na prawdę co na dziś mi w tym aucie przeszkadza, to mały bagażnik. Dlatego na kolejne auto rozważam kombi albo jakiegoś sedana z bagażnikiem 400l+.
W sumie istotne żeby auto było podobnie bezawaryjne jak aktualne - przez 3 lata i ponad 50 tys nic nie robiłem prócz wymiany opon, płynów, hamulców i wymiany pół ośki z przegubem.
Silnik raczej wolnossący, przyśpieszający nie gorzej od aktualnego.

Budżet to 50 tys. Przeglądałem mniej więcej co mi się podoba i znalazłem:
1. Mazda 3 III Sedan 2.0 120km
2. Honda Civic IX 1.8 142km kombi
3. Toyota Auris II 1.6 132km kombi

Co myślicie o tych modelach? Najbardziej podoba mi się Mazda i Honda.
Na coś jeszcze warto jeszcze zwrócić uwagę?
Alister
Obserwowany

17 Mar 2022, 15:57

Mazdę w sedanie odpuść bo będziesz narzekał na bagażnik na pojemności którego tak Ci zależy.

Pozostałe dwa modele które podałeś to bardzo dobre samochody i mogą się pochwalić jednymi z największych bagażników w swojej klasie tu im dorównuje jeszcze Octavia w kombi.
Jeżeli chodzi o silniki w tych samochodach to Honda na pewno będzie dynamiczniejsza. Spalanie w obu przypadkach wyjdzie bardzo podobnie.

Alister napisał(a):Na coś jeszcze warto jeszcze zwrócić uwagę?
...a Hyundai i30 w kombi z silnikiem 1.6 GDI lub Kia Ceed również w kombi i takim samym silnikiem?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Czy agresja na drodze może być zaraźliwa?
    Nieprzyjemne gesty, nadmierne używanie klaksonu, zajeżdżanie innym drogi czy naciskanie na innych kierowców przez jazdę zbyt blisko – to wszystko nie tylko stwarza zagrożenie i brak szacunku, ale może również ...