Jakie auto polecacie do 25-30k zł

15 Mar 2022, 13:34

Witam forumowiczów
Jesli pisze w złym dziale prosze o przeniesienie tematu

A wiec pokrótce
Planuje zmienić auto, myślę ze w okolicach kwietnia.
Raczej preferuje hatchbak ewentualnie sedany z ładniejsza linia( nie cierpię combi)

Mimo, ze bardzo duzo jezdze autem to za wiele ich nie mialem, kolejno :

Mitsubishi Colt 1.3 81 km
Opel astra h gtc 2.0 170 t ( kupiony od handlarza w ciagu 2 miesiecy pobytu Za granica wyszlo ze jest trupem to auto i naprawy wyjdą mnie tyle co zaplacilem za auto, choc wynająłem pseudo rzeczoznawcę targował sie o 50zl, gdzie wyszlo ze naprawy około 12 tysiecy złotych, skrzynia, turbo,zawieszenie… ale mniejsza o to)
Następnie odkupiłem od brata auto ktorym jezdzil ponad rok i ja czasem pożyczałem wiec wiedzialem co biore, a wiec aktualnie fiat bravo 1.9 150 multijet z 2007roku, dobre auto nigdy mnie nie zawiodło, jednak zaczyna dawac we znaki w ostatnim roku włożyłem w nie jakies 7/8 tysiecy gdzie wartość rynkowa to jakies 9-13 tysiecy złotych takze pora pozbyć sie skarbonki, az za bardzo o niego dbałem a nie odwzajemniał tego

Planuje Wydac maksymalnie 30tys zł( wlacznie z ewentualna naprawa )
Dlatego docelowo przegladam auta do 25 tysiecy No chyba ze trafi sie nieco bardziej zadbany egzemplarz ew tzw „igła” …

Najpierw oczywiscie biore pod uwage najbardziej polecane silniki, ktore w miare sa ekonomiczne jesli sie o nie dba mam na mysli naprawy a potem szukam odpowiedniej dla siebie budy
.

Brałem pod uwage ford mondeo mk4 z racji tego ze nie chcialbym słabszego silnika niz do tej pory mialem tutaj 2.5 t 210km robi robote jednak jest za duzy troche choc to jeszcze ujdzie ale wygląd jest nijaki, po prostu zwykle auto rodzinne … bez polotu

Brałem pod uwage rowniez Honda civic 8 1.8 140km, jednak nawet jesli uda sie wgrać mapę na 160km to wciąż cos mi nie pasuje w tym aucie

To sa jedyne dwa auta ktore znalazlem

Ostatnio przypomniałem sobie o e90 BMW
Silniki 2.5-3.0 benzynowe polecane
Jednak jak wczytałem sie troszkę na forum to mimo ze sa polecane to chyba jednak od biedy bo jak zobaczylem ile tam moze byc wydatkow to szok, rozumiem wydac na naprawy auto zalozmy 10tysiecy rocznie ale za auto warte 30 tysiecy powyżej, a nie jak ja co roku w bravo ladowalem Z 70% wartości jego w naprawy i myslalem ze jest super bo nigdy mnie nie zawiódł na drodze…
Wszystkie maja jakies grubsze problemy te e90…
A te silniki sa po prostu chyba tylko mniejszym złem

Czy ktos jest cos w stanie mi polecić z dobrym silnikiem z sensownym wyglądem w cenie 25-30 tysiecy ( max )
Najbardziej mi sie podobaja te e90 z zewnątrz i w srodku w tej cenie ale te opinie … Jesli e90 faktycznie tak fatalnie wypada to pozostaje mi tylko ten mondeo i Honda civic 8 w glowie

Tylko prosze was z nie gorszymi osiągami niz aktualny 1.9 bravo 150 koni
Czekam na podpowiedzi moze macie jakie wizje … :piwo: :piwo:
Ostatnio edytowany przez Eyell95 15 Mar 2022, 15:00, edytowano w sumie 2 razy
Eyell95
Nowicjusz

15 Mar 2022, 13:49

Chcesz się pozbyć "skarbonki" w postaci bravo żeby kupić inną, gdzie dodatkowo części będą droższe, brzmi jak dobry plan. Ładne mondeo 2.5T nie kosztuje do 25 tylko 35. Kto ci mapą w wolnossącej chądzie 20 km dorzuci?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Mar 2022, 13:53

Franccc, mialem na mysli to ze bravo bylo warte zalozmy 12 tysiecy a co roku wkładałem w nie około 6-8 tysiecy wiec to chyba slabo wyglądało( mowie o naprawach rzecz jasna )

Co do mondeo przegladam oferty od dłuższego czasu i widze ze do 30 tysiecy idzie znalezc zadbany egzemplarz, a co do tej mapy to 2 z 3 warsztatów powiedziały ze sa w stanie podnieść o 20km jesli jest zadbany itd, jednak 160km mnie nie satysfakcjonuje chyba w tej hondzie …
Eyell95
Nowicjusz

15 Mar 2022, 14:03

Jeśli oglądając zdjęcia rozpoznajesz zadbane egzemplarze do 30k to nic tylko kupować :ok:

Eyell95 napisał(a):a co do tej mapy to 2 z 3 warsztatów powiedziały ze sa w stanie podnieść o 20km jesli jest zadbany itd,

To nieźli fachowcy muszą być.
franccc
Stały forumowicz

15 Mar 2022, 14:04

Zacznijmy od tego czego oczekujesz od auta bo rozstrzał masz spory.

Nie chcesz ładowac w naprawy a wystartowałeś z e90 przez które możesz zaprzyjaźnić się z providentem :D

Nie ma czegoś takiego jak podniesienie mapą w ufo mocy o 20 km. Może o 2 :)
e0hater
Początkujący

Auto: Toyota Corolla TS
Silnik: 1.8 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

15 Mar 2022, 14:26

Z tym podniesiem mocy o 20km w Ufo 1.8 to nawet zabawne było :)
Niestety ale za 25k nie kupisz nic znacznie lepszego od tego co masz aktualnie jeśli masz takie wymagania (moc co najmniej na poziomie 150km w dieslu + w miarę niskie koszty utrzymania).

Mondeo 2.5T będzie ciężko kupić za 25 tys.
Może prędzej Lagunę III 2.0T 204km? Ale też łatwo nie będzie.

Może jakieś megane III 1.4tce + chip na 150/160km. Ale ten silnik ma swoje problemy - padająca UPG na pierwszym miejscu.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co to znaczy być uprzejmym na drodze?
    Po pierwsze być kierowcą przewidywalnym, a nie chaotycznym i pełnym emocji. Po drugie przestrzegać przepisów ruchu drogowego. Po trzecie kierować się zasadą współpracy, ostatecznie intencją wszystkich jest bezpieczne ...

15 Mar 2022, 15:07

Panowie, odnośnie podsienia mocy ze 140km na 160km w honda civic 1.8, tak odpisały mi 2 z 3 warsztatów nie wyssałem tego z palca ... :)
Ale wracając do sedna, poszukuje auta które będzie miało delikatny zarys "sport" coś na zasadzie wcześniej miałem astre h gtc, potem bravo 2 sport, a teraz myslalem o czyms pomiedzy honda civic 8, albo bmw e90 ( tak tutaj jest róznica w budzie jednak mam nadzieje ze rozumiecie o co mi chodzi :unsure: )

Nie powiedziałem o tym że nie chce naprawiać auta jak będzie tego wymagać, miałem na myśli to że ładowanie 80% wartości auta w naprawy każdego roku to troche nie za dobrze świadczy o aucie prawda ?
A może mylę się co do e90 i da się do 30 tysiecy znalezc zadbany benzyniak 2.5-3.0 ? ...

Oraz odpowiem z góry nie szukam diesla, bardziej chce przesiadac się na benzynke a nawet ewentualnie zagazowac ( ale bez koniecznosci )

Czyli widzę, że lepszy pomysły niż te moje się nie znajdą ?

Nic wam nie przychodzi do głowy ?
Nie koniecznie to musi byc benzyna i tez nie mowie o jakims super oszczednym aucie, ma być z rozsadkiem a zaraz ma miec jakis wyglad mam 26 lat nie 46 :)

Wiec podsumowujac
Mam fiat bravo 2007 1.9 150 turbo "Sport" 8.5/100 jak dobrze pamietam

Aktualnie jedynie co znalazlem do 25-30tysiecy
ford mondeo 2.5 210 turbo ( ale buda mnie nie przekonuje )
Honda civic 8 1.8 140, jednak to za mala moc a tutaj nie idzie podniesc tego za bardzo tak jak piszecie bez ruszania mechaniki
Bmw e90 silniki benzynowe 2.5-3.0 ale z tego co widze nie ciesza sie sława te auta
Eyell95
Nowicjusz

15 Mar 2022, 15:18

To jak chcesz miec zarys sport to może poszukaj w czymś mniejszym ?
(Masa wrogiem przyspiesznia :D )

Jak jeździsz sam lub w 2 osoby to czemu nie np.

Colt CZT czy swift sport?
e0hater
Początkujący

15 Mar 2022, 18:20

Nie mógłbym patrzeć na żadne z tych 2 aut, a co dopiero nim jeżdzic

okej, wiec jakie silniki w e90 polecacie i co sadzicie o hondzie ale diesel 2.2 silnik i jak myslicie ile mozna dodac koni sama mapa
Eyell95
Nowicjusz

15 Mar 2022, 18:26

jakie silniki w e90 polecacie

Źle to napisałeś, powinno być - jakie silniki w e90 są najmniejszym złem

Odpowiedź brzmi - przedliftowe R6, będzie drogo jak przy każdym innym ale chociaż fajnie będzie jechać
franccc
Stały forumowicz

15 Mar 2022, 18:53

W 2.2 diesel 170 km programem.

Powyżej tej wartości sprzęgło już wymaga obicia kevlarem albo wymianę na coś lepszego niż OEM.
e0hater
Początkujący

15 Mar 2022, 19:24

Eyell95 napisał(a): ...ma miec jakis wyglad mam 26 lat nie 46 :)

Chyba częściej widzę tych drugich w fajniej wyglądających autach ;)
R28F1
Początkujący

Zdjęcia: 1
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: M140i xDrive
Silnik: 3,0
Rok produkcji: 2019

15 Mar 2022, 19:30

Panowie a moze macie jakies inne pomysły moze BMW ale inne niz e90 albo totalnie inna marka auta…
Jednak zalezaloby mi na tym aby gdzies ta prędkość Do 100 mial w max 9 sekund, najlepiej benzyna, zeby byla moc wyglad ergonomia jest taka korelacja ?
Eyell95
Nowicjusz

15 Mar 2022, 20:17

Może Leon 2 FR
Leony nie są tak pożądane przez sebkow jak audi/golf/bmw więc wieksza szansa na zdrowe auto.
Szukaj rocznika max 2008 bo wtedy 2.0TSI były jeszcze bez poważnych wad, tanio w serwisie nie jest ale jest czym pojechać i w razie potrzeby podnieść moc
Mimo że buda już stara to nadal wygląda ciekawie, minusem może być plastikowe i skrzypiace wnętrze ale jeśli brałeś pod uwagę UFO to chyba nie jest to przeszkodą, w razie czego pytaj
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

15 Mar 2022, 20:26

Eyell95 napisał(a):Panowie a moze macie jakies inne pomysły moze BMW ale inne niz e90

Odpuść te syfy bo potem będziesz miał następną pozycję w wyliczankach ile kasy włożyłeś.

Kolejna sprawa to decyzja albo boisz się kosztów i szukasz zwykłych n/a albo nie boisz się kosztów i szukasz czegoś z turbo co jest obarczone większym ryzykiem o zepsucie się jednego systemu więcej czyli układu turbo i z nim powiązane divajsiki.

Civic od bidy wpisuje się w Twoje oczekiwania jako przedstawiciel n/a z turbiaków ładna jest ar MiTo gdzie wersję 170km fajnie i łatwo można podkręcić. Substytut to polo 1.8gti ale do wnętrza tego auta brakuje beretu no i z kosztami może być mniej różowo.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe