Średniej wielkości benzyniak do 30tyś

24 Maj 2014, 16:34

Witam,
niestety jakieś 2 tygodnie temu zwinęli mi Honde Civic VIII, dlatego też powoli zaczynam rozglądać się za czymś nowym. W czwartek dostałem papiery o umorzeniu śledztwa, a kasę z AC spodziewam do do końca miesiąca. Niestety mieszkam w Warszawie i nie mam za bardzo możliwości znaleźć strzeżony parking w okolicach, dlatego muszę się rozstać z marką.

Rozglądam się za jakimś fajnym hatchbackiem (może być opcjonalnie sedan) do 30tyś. Musi być w benzynie i w miare młody rocznikowo, bo nie widzi mi się wydawać forsę na 15 letnie auto. Jeżdżę raczej dość mało, a jeśli już to trasa większa około 200km dwa razy w miesiącu i reszta po mieście. Wymagań jakichś specjalnych nie mam odnośnie marki, ale na chwilę obecną przeglądałem trochę ofert i moje typy to:

- BMW serii 1 - 116i
- Volvo s40
- Audi a4 b7
- Golf V GTI
- Opel Astra GTC

Jeśli możecie pomóc odrzucić niektóre z pomysłów lub możecie podrzucić coś nowego to będzie super. Na pewno nie interesują mnie marki Ford i Skoda - miałem, jeździłem, holowałem i naprawiałem. Niesmak został i raczej szybko czegoś z ich emblematem nie kupię :).
muchmorek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2010
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8 i-VTEC
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

24 Maj 2014, 17:52

Audi,Vw-te marki znikają najczęsciej.
Może by tak Auris, Kia Ceed lub i30 ?
Honda Civic V 1.5 101 KM-93'
Renault Safrane 2.0 12V 132 KM-94'
Rover 218 TD 1.8 88 KM-94'
Rover 216 GTi 122 KM-93'
Obecnie Rover 600 SDi 2.0 105 KM
Pawkaz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Rover 600 SDi
Silnik: 2.0 SDi 105 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

25 Maj 2014, 12:54

Takie cudo dostałem od znajomego. Ponoć statystyka kradzieży za 2013 rok:

1. Toyota - 388
2. Honda - 386
3. Mazda - 184
4.VW - 117

Najbardziej skłaniam się w stronę tego BMW i Audi. Dostałem jeszcze pomysł na takie cudo:

[link do oferty na Olx wygasł]

Jakoś specjalnie fanem kabrio niby nie byłem, ale biorąc pod uwagę składany twardy dach. Wydaje mi się to fajnym pomysłem. Tylko jak z awaryjnością takiego cuda?
muchmorek
Nowicjusz

25 Maj 2014, 15:24

Z jednej strony pokazujesz BMW z żałosnym 1.6, a z drugiej myślisz o Golfie GTI ? Zdecyduj się, czy chcesz auto szybkie czy tanie w eksploatacji.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

25 Maj 2014, 15:53

muchmorek napisał(a):Na pewno nie interesują mnie marki Ford i Skoda - miałem, jeździłem, holowałem i naprawiałem. Niesmak został i raczej szybko czegoś z ich emblematem nie kupię
A Golf= Octavia, A4 też podobne, A Volvo ma trochę wspólnego z Fordem :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Maj 2014, 18:41

Geniodekt nie pisałem przecież nic na temat spalania. Zależy mi na aucie bezawaryjnym, ale spalanie to już sprawa drugorzędna. Jeśli przy w miarę spokojnej jeździe będę zamykał się w 10-15 litrach to nie widzę problemu. Nie jeżdżę dużo, dlatego jeśli łyknie te pare litrów więcej to nic mi się nie stanie :). GTI to mimo wszystko sporo frajdy, a BMW z małym silnikiem, ponieważ dwójka znajomych ostatnio kupiła dokładnie z nim i bardzo sobie chwalą.

W tej chwili jeszcze się zastanawiam czy brać coś bardziej dla frajdy, czy jednak kierować się rozsądkiem. Stąd ten rozrzut przy propozycjach :).

kon146 jakby się uprzeć to wszystkie marki można zapewne podzielić na jakieś 3/4 "rodziny". Chodzi jedynie o sam znaczek. Wiem że to bez sensu, ale kiedy myślę o spędzonej burzy w rozpieprzonej skodzie na środku zadupia, to uwierz że nie chciałbym więcej jeździć czymś od nich. Podobna sprawa tyczy się forda. Niektórzy znajomi mają i bardzo sobie chwalą, ale sam na pewno nic od nich już nie kupię.
muchmorek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co daje aktywny mechanizm różnicowy?
    Mechanizm różnicowy to nieodzowny elementem każdego samochodu. Jego zadaniem jest umożliwienie niezależnego obracania się kół osi napędzanej na zakrętach, kiedy każde z nich pokonuje inną drogę. W tej roli bardzo ...

26 Maj 2014, 08:48

Skoro są zadowoleni z 316i to pomyśl jaki banan na twarzy daje poważny silnik w tym aucie. :D

Bierz BMW z mocną benzyną R6 pod maską i już. Albo nawet V8 jak mało się kulasz.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW