Samochód do 35 tyś. Diesel vs Benzyna

25 Maj 2014, 11:24

Witam pozwolę sobie napisać jeszcze jeden temat , ostateczny budżet jaki dysponuje to 35 -39 tyś.
Obecnie rocznie robię około 11-12 tyś głownie trasa , ale to może się zmienić i będę robił około 22 tyś km. Więc mam dylemat co wybrać benzynę czy diesla. Autka szukam do 250 km od Chrzanowa (32-500). Jeśli diesel by mi się opłacił najlepiej gdyby nie miał dwu masy i DPFu.
Autko najlepiej gdyby było mało awaryjne , tanie w eksploatacji , i żeby trochę mocy miało.
Szukam hatchbacka , lecz bardziej odpowiadałby mi sedan tak do 4,60 max długości z racji że mam garaż 4,8 i nie chce na styk wjeżdzać.
Spalanie max w trasie 6 litrów. Max rocznik 2008.
Moje typy to
Honda Civic VIII 1.8 chociaż się boję o utrzymanie tego autka i czytałem że ma zbyt twarde zawieszenie jak na polskie drogi i nie wygodne jest.
Kia pro ceed 1.6 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] co powiecie o niej nie jest czasami za tania ?
Ford Focus tutaj myślałem nad silnikiem 1.8 125 konnym ale ciężko znależć na allegro.
Volvo s40 2.0
Bravo II 1.4 120 km tylko on ma turbine :/ jak padnie to parę tyś nie moje i Fiat jak to Fiat boję się brać.
Proszę o pomoc jak i również wasze propozycje.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

25 Maj 2014, 11:44

Nie ma co się bac o koszty utrzymania Hondy bo z tymi autami nic się nie dzieje. Awaryjność jest znikoma. Jak civic nie przekonuje to jest Accord.
Jednak podstawowa sprawa to przejechać się danym autem a nie czytać w necie co kto napisał bo z tymi wpisami to jest bardzo różnie :)
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Maj 2014, 13:53

Po przeglądałem oferty i znalazłem kilka aut wartych uwagi co sądzicie o tych modelach warto jechać i zobaczyć ?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
http://olx.pl/motoryzacja/samochody/hon ... ice%3Adesc
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Maj 2014, 14:40

Z tego towarzystwa polecam Hondę.
Nie bierz diesla!!! Zwłaszcza nowoczesnego, wożę takie na lawecie praktycznie codziennie :no:
PomocDrogowa
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW 728i
Silnik: M30B28 184KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1984

26 Maj 2014, 12:16

Może ktoś zerknąć na te auta czy warto w ogóle jechać , może zobaczycie coś niepokojącego ze zdjęcia.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak uczyć dzieci bezpieczeństwa na drogach?
    Aby skutecznie uczyć dzieci w wieku od 4 do 12 lat odpowiedniego zachowania w zakresie bezpieczeństwa ruchu, trzeba wiedzieć o ograniczeniach związanych z wiekiem oraz o tym, że nikt nie zrobi tego tak skutecznie jak rodzice ...