Środkowy nawiew - nie leci z niego powietrze

05 Gru 2018, 12:57

Witam wszystkich

Mam problem z nawiewem w moim opelku :cry: . Nawiew na jedna i drugą stronę działa, zmienianie trybów wiania i moc także bez problemu , ale ze środkowego wogóle nie leci powietrze . Co może byc przyczyna ? Wypięła sie jakaś wtyczka ? Miał ktos podobny problem bo nawet nie wiem jak sie do tego zabrac. Dziekuje za pomoc
total432
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Opel Astra H
Silnik: 1.6 105KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

05 Gru 2018, 13:31

Jak ustawisz nawiew na wnętrze czyli te górne kratki to powietrze leci tylko przez kratki po bokach deski i środkiem nic zupełnie nie leci?
Masz tam klimatronik czy manualne sterownie kierunkiem nawiewu?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Gru 2018, 14:12

Dokładnie, powietrze leci tylko przez kratki z lewej i prawej strony deski rozdzielczej a po środku nic. Mam manualne sterowanie kierunkiem nawiewu .
total432
Nowicjusz
Awatar użytkownika

03 Sty 2019, 10:48

Jeżeli przy kratkach masz otwarty przelot powietrza to nie zostaje nic innego jak zablokowana/uszkodzona klapa przełączająca nawiewy.

Jak byś miał taką kamerkę inspekcyjną to można by tam zajrzeć przez nawiew środkowy i zobaczyć co tam się dzieje jak przełączasz nawiew.
Cichy77
Forumowicz VIP

15 Sty 2019, 16:59

A jak inaczej moge to sprawdzić, niestety nie posiadam takiej kamerki a rzeczywiście może to byc przyczyną :?: :?: :?:
total432
Nowicjusz
Awatar użytkownika

17 Sty 2019, 21:49

Jeżeli środkiem nie leci to musi to być wina jakiejś klapki która jest w pozycji zamkniętej dla środkowego nawiewu.
Bez rozebrania konsoli raczej nic nie zrobisz, zajrzyj jeszcze pod deskę i zobacz czy tam czasem nie widać jakichś regulacji od klapek nawiewu środkowego.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gdzie nie warto tankować LPG? Wysokie ceny Autogazu!
    Miałem okazję w weekend wybrać się w góry a dokładniej w Karkonosze. Podróż oczywiście z Warszawy trasą A2 następnie A1 i S8, a dalej kawałek A4. Ceny w Warszawie LPG były na poziomie 2,10 - 2,18zł. Jednak na ...
    Toyota Verso-S (2005–2017)
    To kolejny minivan Toyoty w segmencie B. Powstał w 2005 roku jako następca Toyoty Yaris Verso i był produkowany do roku 2017. W Europie występował pod nazwą Verso-S, a na innych rynkach jako Toyota Ractis. Auto doczekało ...