To i ja krótko opiszę, bo się zrobił śmietnik - bez porównywania do innych marek.
Mondeo porównywać trzeba z A4 - ten sam segment ale jednak Audi jest wyżej pozycjonowane jeśli chodzi o "zacność" marki ale czy gorsze od A4 V6 FWD?
Mondeo to jedno z lepiej jeżdżących FWD - dużo nie wiem o tym aucie ale podobno lubi LPG.
Myślę, że jak się kupuje Audi to warto szukać wersji Quattro, która jest droższa w utrzymaniu od FWD (np. droższe tylne zawieszenie), co próbowałem przekazać przez 2 strony ale zostałem osaczony/wyśmiany bez spojrzenia w historię moich postów nt. polecania Audi i wypisywania wad mojego.
Jednak wg mnie warto brać Q, bo to jeden z najlepszych napędów na rynku obok Subaru, które jest jeszcze droższe. W Audi najlepsze są turbodoładowane silniki (tak jak w BMW R6), więc na nich bym się skupił. Wtedy ten samochód jest coś wart w stosunku do poniesionych kosztów
A4 B6 1,8T Q to dobry wybór ale powtarzam nie jest tanio jak się może wydawać! Jeśli chodzi o FWD V6 to warto poszukać Mondka, bo jeździ po prostu lepiej przy niższych kosztach.
A6 C5 to segment wyżej czyli wyższy komfort, więcej miejsca ale też wyższe koszta. I tutaj też 2,7TT ale on jest jeszcze droższy i musisz sobie zadać pytanie czy warto ponieść wyższe koszta wobec A4. No i skonfrontuj to z tym co CI pokaże
szybki w Wawie, bo może być tak, że każdy z tych typów wypadnie, a wskoczy coś innego.
Przejedź się tymi typami to Ci się rozjaśni