Stan 3-letnich opon klasy "premium"

03 Sie 2023, 12:20

Witam szanownych Forumowiczów.
Chciałbym podzielić się szokiem jaki przeżyłem po kilku dniach od ostatniej pokonanej trasy. W 2020r w zakupiłem za pośrednictwem popularnego sklepu internetowego (tego dużego, z oponami i felgami) opony Nokian WeatherProof 235/45R18 98 V XL do mojej Skody Superb III z 2016r.
Jakiś czas temu zauważyłem delikatne pęknięcia na każdej z opon, ale miałem zbyt dużo na głowie żeby się tym zająć od razu. Po ostatniej trasie (~500km) i serwisie w ASO, w którym na mnie nakrzyczeli za stan opon, a który to serwis miał miejsce kilka dni po wspomnianej trasie, oczom mym ujrzał się widok z załączonych zdjęć.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Nie twierdzę, że opony rozleciały się na tak krótkiej trasie, zapewnie nie zwróciłem uwagi wcześniej, że taki proces się toczy.
Zastanawiające jest to, że te opony nie są z zeszłego wieku. Mają zaledwie 3 lata. Trochę więcej szczegółów ekspoloatacyjnych:
    DOT 3620
    Przebieg: ~25000km
    Ciśnienie utrzymywane na poziomie 2.3-2.4 (czujniki o utracie ciśnienia sprawne)
    1 z opon z tylnej osi była łatana
    Opony z przedniej osi się rozpadają, z tylnej są popękane
    Stan techniczny auta: pęknięta lewa sprężyna, luz na lewym sworzniu (usunięte, jeździłem tak max pół roku).
    Te z osi przedniej wyglądają gorzej od strony zewnętrznej, ale od wewnętrznej też widać strzępy w kilku miejscach.
Aktualnie opony czekają na kuriera, który zawiezie je do producenta na gwarancję. Co o tym myślicie? Nie znalazłem żadnej wzmianki o seryjnych wadach tych opon, tylko trochę skarg, że od kiedy produkcja przeniosła się do Rosji to jakość jest gorsza. Może macie więcej informacji na ten temat?
Przy okazji zapytam: może ktoś ma doświadczenie w bataliach sądowych tak na wypadek jeśli producent uzna, że to wina użytkownika: warto wołać rzeczoznawcę i się sądzić?
ixtab
Obserwowany

Zdjęcia: 1

03 Sie 2023, 14:40

ixtab napisał(a):Co o tym myślicie?

Tu nie ma co pisać, jest to normalne dla tej firmy przy partiach z RU.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

03 Sie 2023, 14:59

A to nokiany to premium? Uważam że w tych czasach nie warto dopłacać za premium bo często okazuje się że są wytrzymałości na poziomie kitajskich, ok może i przyczepność inna ale.... do zwykłego auta ma to małe znaczenie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Sie 2023, 15:56

Ja nawet nie wiedziałem, że przenieśli produkcję. Kiedyś kupiłem jakieś do Mondeo MK4 i byłem nimi zachwycony, więc jak zobaczyłem te i zweryfikowałem opinie (z różnych źródeł) to nie wahałem się.
szybki napisał(a):Tu nie ma co pisać, jest to normalne dla tej firmy przy partiach z RU.

Masz więcej informacji na ten temat? Wie ktoś może czy producent bierze to na klatę czy udaje, że wszystko jest ok i odrzuca reklamacje bez oględzin?
ixtab
Obserwowany

Zdjęcia: 1

05 Sie 2023, 10:17

ixtab napisał(a):Masz więcej informacji na ten temat? Wie ktoś może czy producent bierze to na klatę czy udaje, że wszystko jest ok i odrzuca reklamacje bez oględzin?

Jest temat znany już od lat i opisywany w necie. Producent sadzę że zna problem no ale jak każda korporacja nie przyznaje się do tego bo reklama i tak zrobi swoje.

W dzisiejszych czasach nie ma żadnego pewnika że nie trafisz kiepskiej jakości Michalin albo CONTI albo ...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

11 Wrz 2023, 21:30

W tym dziale opisałem problemy z takimi samymi nokianami też 2020... tragedia . Proszę się całkiem niedaleko cofnąć do tego tematu. Czy ten problem z twoimi oponami nie jest ten sam??
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW serii 3 - samochód do driftu
    Kompaktowe BMW urosło już do miana legendy driftu i sięgają po nie zarówno amatorzy, jak i doświadczeni zawodnicy. Na zawodach driftingowych zobaczymy przeróżne wersje i generacje serii 3 – od już dość ...

11 Wrz 2023, 21:35

artur73
Awatar użytkownika

12 Wrz 2023, 08:56

Ja mam trochę inne zdanie i uważam że opony nie są odpowiednio dostosowane do jazdy w warunkach letnich przy sporym upale. Co prawda miałem opony typowo zimowe użytkowane przez cztery sezony zimowe i bieżnik był ok ale po ostatnim sezonie zostały w samochodzie na lato (auto kręciło się tylko po miejscu) przed kolejną zimą przy zmianie opon okazało się że brzeg bieżnika czyli jego zewnętrzne strony wyglądają bardzo podobnie jak wyżej na zdjęciach. Wniosek był taki że guma w warunkach letnich była za miękka i po prostu rwała się przy manewrach skrętu czy też na parkingu.

Dzisiaj z tymi oponami to trochę taka loteria i nie zawsze wybór premium będzie lepszym wyborem choć przy oponach wielosezonowych raczej powinno się celować w te z górnej półki.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Wrz 2023, 13:56

Rokiko napisał(a):przy oponach wielosezonowych raczej powinno się celować w te z górnej półki.

No się celowało :naughty: Przecież Nokainy to premium... ale już nie dla mnie. Teraz użytkuję Yokohama wielosezon i 2 lata brzytwy.
artur73
Awatar użytkownika

12 Wrz 2023, 14:28

A ja w 6tce mam założone kitajskie opony Atlas, mają już 4 lata a ja po nich zużycia nie widzę pomimo że auto duże ciężkie jeździ się zazwyczaj z wyższym prędkościami a i nie raz rondo bokiem się poleciało i dalej pełne mięsa, co więcej koledze poleciłem do megany, przesiadł się z Hankooka, mówi że różnica mocno wyczuwalna, na plus oczywiście.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

12 Wrz 2023, 14:42

artur73 napisał(a):Przecież Nokainy to premium...
Wiem, niestety dużo stracili już na tym przeniesieniu produkcji do Rosji. Swoją drogą ciekawe gdzie teraz je produkują...?
Kao napisał(a):A ja w 6tce mam założone kitajskie opony Atlas, mają już 4 lata a ja po nich zużycia nie widzę pomimo że auto duże ciężkie jeździ się zazwyczaj z wyższym prędkościami
U mnie znajomy założył Nankang to chyba Tajwan jak dobrze pamiętam i ma już je 3 lata i jedyne co wspominał to to że samochód mu trochę więcej pali, a poza tym jest zadowolony z trzymania na suchym i mokrym, a wolno też nie jeździ.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Wrz 2023, 15:52

A ja od x lat jeżdże na Nexen-ach wielosezonowych i też nie ma problemu. Ani latem jak jest sucho czy mokro, ani zimą jak jest śnieg, deszcz, błotko pośniegowe czy jest sucho.
Myślę, że w obecnych czasach nie ma co patrzeć na markę opon, bo nawet te, które noszą miano najlepszych są już dużo gorsze niż kiedyś, ponieważ producenci już się nachapali, wyrobili sobie markę i teraz robią byle jak, byle zrobić i mieć z tego jakąś kasę. Zresztą to jest tak samo ze wszystkimi produktami. Nawet aut już nie ma takich jak dawniej. Dlaczego Daewoo zniknęło z polskiego rynku? Dlaczego FSO już nie produkuje?
Kiedyś, o czym już wiele razy pisaliśmy, do każdego auta był jeden typ opony i na zimę i na lato. Mało tego były chyba tylko dwa rozmiary - 12 i 13. I był tylko jeden rodzaj bieżnika. Zimy były kiedyś zupełnie inne - o wiele bardziej srogie niż teraz - drogi były praktycznie całą zimę białe, śniegu jak nawaliło w październiku to trzymało do końca marca.. I te auta jakoś jeździły...
Podsumowując, moim zdaniem, nie ma co za bardzo patrzeć na markę. Więcej uwagi należałoby poświęcić na opinie. I to nie opinie typu wielki test opon robiony przez czasopisma motoryzacyjne, tylko prawdziwe opinie ludzi, którzy na tych oponach jeżdżą. Bo z testami to jest tak samo jak ze spalaniem - podczas testów w fabryce auto pali 5 litrów, a jak wyjedzie z fabryki na drogę, to już jakimś dziwnym trafem pali 8 litrów...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Wrz 2023, 16:56

Ostatnio gadałem z gościem który ma wulkanizację od 20 lat. Człowiek powiedział mi ,że opony premium , ostatnimi czasy po kilku latach użytkowania potrafią spękać ,kruszeć itp więc z ich trwałością nie jest dobrze. Zaznaczył że to raczej stały trend ,bo klienci coraz częściej na nie narzekają. Zapytałem więc co zakładać? Chinole? No też odradził ,bo gorzej się na nich jeździ i gorzej spisują się po prostu na drodze. Po tym wszystkim powiedział że mam sobie założyć Barumy ,bo chociaż są trwałe.
artur73
Awatar użytkownika

12 Wrz 2023, 17:02

Ja też zmieniam opony a także widzę na autach klientów że opony 2 letnie potrafią wyglądać jak 12 letnie
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

12 Wrz 2023, 20:23

Hasło kauczuk a tak właściwie jego brak :ok:
szybki
Moderator - Tuning