Standardowe pytanie... - jakie OC?

13 Kwi 2010, 09:45

Piszę ze standardowym problemem młodego i zupełnie niemającego pojęcia w tym temacie kierowcy - szczególnie kobiety, która wogóle nie ma pojęcia o tym.
Jakie wybrać OC? Czy warto razem z AC i NW? Gdzie najlepiej ubezpieczyć się? Na co zwrócić uwagę przy ubezpieczaniu?
ania87
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

13 Kwi 2010, 13:34

Czy Twój samochód zasługuje na ubezpieczenie AC?
Mój nie zasługuje. Stwierdziłem bowiem, że skoro mam co rok płacić 1/5 wartości auta na jakieś AC, to mam to w nosie.

AC wykupowałbym na samochody powyżej wartości 30 tys. zł. Choć każdy robi jak uważa za słuszne.

Jeżeli wykupujesz AC, to wykupuj pakiet OC i NW. Jest wtedy taniej. wybierz lepszego ubezpieczyciela. mimo wszystko ja wybieram PZU.

Jak wykupujesz tylko OC, to wybierasz tam gdzie jest najtaniej. Może być nawet jakaś śmieszna i nierentowna firma. Ciebie interesuje tylko papier, który okażesz przy kontroli drogowej i ewentualnym wypadku.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Kwi 2010, 15:21

Wolałabym ubezpieczyć się w ubezpieczalni, która ma dobrą opinię, a nie w pierwszej lepszej. Skoro mówisz PZU to rozumiem, że twoim zdaniem jest najlepszy do polecenia. Kojarze tę firmę, chyba jedna z najdroższych...
ania87
Nowicjusz

13 Kwi 2010, 17:39

ania87 napisał(a):Skoro mówisz PZU to rozumiem, że twoim zdaniem jest najlepszy do polecenia. Kojarze tę firmę, chyba jedna z najdroższych...

Co sprawia, że ubezpieczyciel jest dobry, albo niedobry?
Znowu schodzimy do poziomu wyboru ubezpieczenia. Dwa warianty:

1.Ubezpieczasz tylko OC - Wszystko jedno jaki ubezpieczyciel. Może być nawet mongolski, byleby funkcjonował na terenie naszego kraju. Wynika to z faktu, że OC chroni osobę, która jest poszkodowana przez Ciebie. W momencie gdy Ty jesteś sprawczynią kolizji, to Twoje OC pokrywa koszty osoby poszkodowanej przez Ciebie. Ty swoje auto naprawiasz z własnej kieszeni.
Co Ci więc za różnica u jakiego ubezpieczyciela jesteś? niech się martwi poszkodowany.

2.Ubezpieczasz OC i AC - Jeżeli powodujesz kolizję, to jest tak samo jak wyżej, tylko, że z AC naprawiasz swój samochód. Zależy Ci więc na tym, aby ubezpieczyciel nie był oszustem i nie sprawiał problemów przy wypłacie odszkodowania.

KAŻDY ubezpieczyciel oszukuje, zaniża wartość kwoty Tobie należnej, dlatego jak grzyby po deszczu wyrastają firmy zajmujące sie windykacją ubezpieczeń, bo pomagają ludziom odzyskać należne im pieniądze od ubezpieczyciela. Wszak PZU nie odwala wielkich numerów, ma dużą sieć agentów i w miarę sprawnie likwiduje szkody.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Kwi 2010, 21:02

Mówisz, że PZU nie odwala takich numerów, a znasz firmy które jeszcze nie odwalają, albo które od razu odradzasz??

[ Dodano: Pią Kwi 16, 2010 13:57 ]
czekam na jakieś porady:) będę wdzięczna

[ Dodano: Wto Kwi 20, 2010 19:34 ]
czas mi ucieka. muszę dokonać wyboru co do zakupu polisy... może doradzi mi jeszcze ktoś?? co najlepiej wybrać??
ania87
Nowicjusz

24 Cze 2010, 12:15

Opcja jest taka, w moim przekonaniu przy wyborze ac cena schodzi trochę na drugi plan a najważniejsze stają się pewny, rzetleny ubezpieczyciel , ktory nie kluczy przy wypłacie odszkodowań.
kingiko
Początkujący

Miejscowość: warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Astra OPC - najmocniejsza Astra w historii
    Podczas Międzynarodowego Salonu Samochodowego w Genewie miała miejsce światowa premiera wysoce wyczynowej wersji Astry GTC, czyli nowej Astry OPC. Benzynowy silnik modelu OPC z bezpośrednim wtryskiem paliwa i turbodoładowaniem, ...

28 Cze 2010, 17:18

Pakiet OC + AC w PZU jest podobno bardzo opłacalny.
griff
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

07 Lip 2010, 21:39

Ja też bym poleciła PZU, firma solidna, wypłacalna no i nie robią problemów przy wypłacie odszkodowania
kropek
Nowicjusz

Miejscowość: z kartki

07 Lip 2010, 23:13

Ja bym polecił MTU pocztowe, bardzo tanie składki OC przy zerowych zniżkach.
Andrzejoz12
Nowicjusz

Miejscowość: Szczawnica

26 Lip 2010, 22:57

W PZU jest przede wszystkim bardzo szeroki zakres ubezpieczenia co dla kierowóc jest niezwykle wazne.
kingiko
Początkujący

02 Sie 2010, 16:01

Warto pamiętać o tym, że na OC można zaoszczędzić, wybierając najtańsze, czego natomiast nie polecam w przypadku np. AC. Żeby sprawdzić, jakie ubezpieczenie będzie najkorzystniejsze dla konkretnej osoby, radzę wstukać dane (swoje i samochodu) w porównywarkę ofert (typu ubezpieczenie.pl). Porównywarka obliczy najkorzystniejszy wariant, który następnie on-line możemy zakupić.
spec_ubezpiecz
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

24 Sie 2010, 12:50

Porównac zawsze warto. Kalkulator OC AC NNW jest tez szereg pożytecznych informacji na temat ubezpieczeń w ogóle.
Ostatnio edytowany przez kingiko, 26 Sie 2010, 19:15, edytowano w sumie 1 raz
kingiko
Początkujący

02 Lut 2013, 12:21

Jeśli jesteś zielony to skorzystaj z multiagencji ubezpieczeniowej jak Polisafe, mają oferty z co najmniej 20 różnych towarzystw i przypomną Ci o kończącym się terminie.
Tomm
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 08 1995
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Seat Leon
Silnik: 1,9 tdi
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007