Strzebirlino na 6 + fotoradar + dozwolona prędkość

01 Lut 2013, 21:32

Witam, dopiero co dołączyłem do społeczności i chciałbym się poradzić w następującej sprawie.

Ostatnio w Strzebielinie radar strzelił mi fotkę.
Jechałem 77kmph.

Wjeżdżając w strefę zabudowaną widziałem po drugiej stronie znak pozwalający na jazdę z prędkością 70kmph. 100m dalej jest oświetlone skrzyżowanie, a po kolejnych kilkuset metrach fotoradar. Sam wjazd do wioski widać na zdjęciu.

I tu pojawia się pytanie czy znak 70kmph dotyczy terenu całej wioski, czy nie. W czasie jazdy oba znaki wyglądają jakby były na tej samej wysokości. Po zawróceniu i sprawdzeniu znak 70kmph jest parę metrów wcześniej.

Jak to interpretować?
Czy wykłócać się z gminą o ewentualny mandat?
Czy takie ustawienie znaków jest w ogóle zgodne z przepisami?
Może po prostu pułapka na kierowców.

Strzebirlino na 6 + fotoradar + dozwolona prędkość

Proszę o pomoc bo spodziewam się lada dzień mandatu.

Dziękuję z góry za wszelkie komentarze.
irbork
Nowicjusz

Auto: BMW 530d

02 Lut 2013, 07:03

irbork napisał(a):radar strzelił mi fotkę.

Czyli rozumiem, że masz prawo jazdy bo kierowałeś jakimś pojazdem..
irbork napisał(a):Wjeżdżając w strefę zabudowaną

Jeśli chcesz fachowej porady posługuj się fachowymi określeniami - albo jest "strefa zamieszkania", albo "obszar zabudowany"..
Skrzyżowanie odwołało podwyższenie prędkości, więc za nim obowiązuje 50.. Chyba nie słyszysz o tym po raz pierwszy ??
Poza tym podwyższenie prędkości nie dotyczy wszystkich pojazdów - nie wiemy czym jechałeś..
irbork napisał(a): czy znak 70kmph dotyczy terenu całej wioski, czy nie

A z jakiej to racji ma obowiązywać na całym obszarze ??
Możliwość taka jest, ale tutaj nie zachodzi..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

02 Lut 2013, 12:58

Sprawa wygląda tak - jeżeli znak 70km/h byłby na tym samym słupku co znak teren zabudowany ( mam na myśli znak D-42 bo zapewne o ten ci chodzi ) ) i byłby umieszczony nad nim lub pod nim, to wówczas oznaczałoby to, że prędkość dopuszczalna na całym terenie zabudowanym jest 70 km/h. Jeżeli natomiast znak z ograniczeniem prędkości był przed tablicą D-42, to prędkość wyrażona na znaku obowiązuje tylko do tej tablicy ( D-42 ), a nie do najbliższego skrzyżowania jak sugerował kolega silvo44. Od tej tablicy jest już 50 km/h, ponieważ tablica ta oznacza, że wjechałeś w teren zabudowany, a w terenie zabudowanym max prędkość to 50 km/h. Prędkość 70 km/h do najbliższego opisanego skrzyżowania byłaby, jeżeli ten znak z ograniczeniem do 70 km/h byłby powtórzony za tablicą D-42.
Oprócz tego patrząc na to zdjęcie, osobiście podejrzewam, że ktoś naumyslnie ( ewentualnie wiatr, co jest małoprawdopodobne ) obrócił ten znak ograniczenia prędkośći o 180 stopni. Ten znak jest prawdopodobnie skierowany dla samochodów jadącyh w przeciwnym kierunku. Prawdopodobnie też, z drugiej strony tablicy D-42 jest tablica D-43. I wówczas wszystko by pasowało - samochody jadące w przeciwnym niż ty kierunku wyjeżdżają z terenu zabudowanego i z jakiegoś powodu mają ograniczenie prędkości z 90 km/h do 70 km/h. Całe zamieszanie jest więc prawdopodobnie spowodowane tym, że znak został obrócony. Ale tak czy inaczej ty przekroczyłeś dopuszczalną prędkość, ponieważ nawet jeżeliby odczytać że znak z ograniczeniem do 70 km/h jest przeznaczony dla tych co jadą w tym kierunku co ty, to z tą prędkością mogłeś jechać tylko do tablicy D-42. Potem już tylko 50 km/h. Mogło być też tak, że przed tą 70-tką był teren niezabudowany, można było jechać 90 km/h, później jest wspomniany znak ( 70 -tka ) i nieco dalej D-42. Ale wówczas zazwyczaj ta 70-tka jest stawiana po prawej stronie drogi. Tak czy inaczej w tym miejscu gdzie jest fotoradar ty przekroczyłeś prędkość o 27 km/h lub o 17 km/h, w zależności od godziny - od 23:00 w terenie zabudowanym można jechać 60 km/h. Do godz. 5:00. Fotoradary są ustawiane zazwyczaj na prędkośc większą o 15 do nawet 20 km/h większą niż jest ograniczenie.

irbork napisał(a):Czy wykłócać się z gminą o ewentualny mandat?

Jeżeli chcesz się wykłócać, to nie z gminą, ale z ITD, ponieważ to od nich są wszystkie fotoradary. I raczej nie wykłócać si.ę, ale jedynie co możesz zrobić, to odmówić przyjęcia mandatu, ale moim zdaniem jest to bez sensu. Chyba, że chcesz, aby sąd sprawdził, czy ten fotoradar ma ważne przeglądy, papiery itp oraz czy jego podstawa ma ważne dopuszczenia, nie jest uszkodzona ( np. jest niestabilna z jakiegoś powodu itp ).

irbork napisał(a):Czy takie ustawienie znaków jest w ogóle zgodne z przepisami?

Jak najbardziej. Nawet jeżeliby ten znak został przez kogoś obrócony o wspomniane wyżej 180 stopni, to również stoi we właściwym miejscu, ponieważ przepisy dopuszczają ustawiania znaków po obu stronach drogi.

irbork napisał(a):Może po prostu pułapka na kierowców.

Raczej nie. Każdy kierowca, który zna ustawę prawo o ruchu drogowym wie, że znak D-42 oznacza nie tylko wjazd w obszar zabudowany, ale także że ta tablica oznacza ograniczenie prędkości do 50 km/h. No chyba, że byłoby to po godz. 23:00, wówczas prędkośc dopuszczalna wynosi 60 km/h do godz. 5:00.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Lut 2013, 14:23

Dziękuję za pomoc. To będę musiał zapłacić mandat.
irbork
Nowicjusz

02 Lut 2013, 15:55

MotoAlbercik napisał(a):prędkość wyrażona na znaku obowiązuje tylko do tej tablicy ( D-42 ), a nie do najbliższego skrzyżowania jak sugerował kolega silvo44.

Tak, masz rację - rozpędziłem się i zapomniałem o znaku D-42.. On juz by odwołał znak B-33 ..
Poza tym to ten znak źle stoi - jak piszesz.. Prawdopodobnie jest dla przeciwnego kierunku - znak może stać po lewej stronie jeśli jest powtórzeniem "głównego" znaku po prawej stronie jezdni.. A takowego nie widać..
irbork napisał(a):będę musiał zapłacić mandat.

Się rozumie.. Fotoradar musi być oznakowany - czemu nie zwolniłeś ?? Chocby w ramach akcji -
[link do oferty na Allegro wygasł]
http://www.fakt.pl/Apel-Faktu-Nie-lam-p ... 980,1.html
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

02 Lut 2013, 16:54

silvo44 napisał(a):Się rozumie.. Fotoradar musi być oznakowany - czemu nie zwolniłeś ??

Tak, był oznakowany. Trasą tą jeżdżę wielokrotnie w ciągu roku i dokładnie wiedziałem, że stoi tam fotoradar. Jednak znak 70 po lewej to nowość i ze względu na pośpiech, zmęczenie po parogodzinnej jeździe i wygodę założyłem że można jechać 70 kmph przez całą strefę.
Teraz przyjdzie mi zapłacić z to 200zł. Mówi się trudno.
irbork
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...