Stare A3 1,8T, trzymać dalej czy sprzedawać?

07 Lip 2020, 16:39

Witajcie,
mam takie pytanie, od 5 lat jestem właścicielem Audi A3 1,8 turbo, auto roku 2000, o ile silnik spoko nawet bardzo o tyle cała reszta porażka :?
Niby francuskie mają problem z elektryką a u mnie to były same takie usterki i 2x laweta.
- 2016 rok: spalona skrzynka bezpieczników, powrót z Torunia z wycieczki, w sumie nie wiadomo co się stało ale całość padła
- 2018 rok: padnięty czujnik położenia wału - laweta, auto zgasło i koniec nie odpalisz
- 2019: padnięty alternator, czerwona kontrolka akumulatora i wszystko po kolei wysiada, regeneracja 400 zł
- 2020: padnięty przekaźnik pompy paliwa, znowu auto gasło itd

I pytanie czy te auta tak mają czy o co tu chodzi? poza uszczelką pokrywy zaworów, świecami oraz odmą olejową nic nie robiłem w silniku (tzn oleje, filtry)
Robiłem jakieś pierdoły w zawieszeniu ale najgorsze to te usterki elektryczne, skad to się bierze? Ja rozumiem jakaś jedna, no dwie usterki ale nie co roku jak Wigilia.
I teraz pytanie trzymać auto dalej czy sprzedawać? bo silnik dobry ale mam wrażenie że powinien się on znaleźć w nowszym aucie a nie w takich co już dawno powinny by zezłomowane.
To auto jest niepewne, teraz lato, jakiś wyjazd nad morze ale ch...a wie czy dojedzie, a jak padną wiatraki w chłodnicy znowuż? :roll:
Mam ok 8 tys rozumiem że za te sumkę nic nie kupie? np Jakąś nowszą Fiestę, Polo? z małymi silnikami?
A3 mogę sprzedać ale czy warto?
Tak zauważyłem, że polecane sa tutaj jednostki 1,8T ale to wszystko już stare auta tak? nic nowszego w małym budzie nie kupie z tym silnikiem?
Po prostu wkurza mnie to auto kumpel ma Polo V tsi i śmiga na luzie, a tutaj super silnik i non-stop problemy z autem.

Jeszcze zapytam na Bravo 1,4 150 ile kasy trzeba mieć?
Ogólnie czy pozbywalibyście się tego Audi?
MazurekWojtas
Nowicjusz

08 Lip 2020, 09:04

Mając taki budżet na drugie auto chyba bym na razie odpuścił uzbierał trochę więcej i dopiero zmienił.

Co do elektryki to jeżeli wcześniej nikt tam nie grzebał to nie powinno być problemów. Jednak różnie to bywa.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Lip 2020, 09:57

Tak jak przedmówca wspomniał ja też bym sobie odpuścił na razie kupno auta i dozbierał więcej funduszy.

MazurekWojtas napisał(a):Jeszcze zapytam na Bravo 1,4 150 ile kasy trzeba mieć?

Około 18-20k.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Lip 2020, 09:59

No tak tylko łożenie na auto + jego utrata wartości to tak za szybko nic lepszego się nie kupi, ja po prostu myślałem o innym aucie o tym że może ten egzemplarz jest taki podejrzany.
Z drugiej strony co? ktoś mógł reperować już wcześniej uszkodzony czujnik wału? albo jakieś naprawy domorosłe np. alternatora?
Czyli te auta nie mają jakiś wad elektrycznych?
MazurekWojtas
Nowicjusz

08 Lip 2020, 10:04

A3 nie miało jakiś większych problemów z elektryką.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

08 Lip 2020, 10:10

Tylko zapomniałeś dodać jak było nowe a nie po 20 latach :)
Sparciałe przewody, zimne luty, masy itd i mamy problem.

Proponuje poszukać Astry G jak najmłodszej najlepiej salon PL, może uda się znaleźć 1,8 to już jakoś pojedzie, bo mieć auto i bać się nim wyruszyć w teren to trochę przesada :roll:
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi quattro - historia napędu
    Dzięki quattro, Audi stało się pionierem stosowania napędu na cztery koła w samochodach osobowych. Początki projektu sięgają zimy 1976/77. Wówczas grupa inżynierów Audi odbywała jazdy testowe w zasypanej śniegiem ...

08 Lip 2020, 10:12

A skąd w ogóle jesteś?
Barol
Awatar użytkownika

08 Lip 2020, 10:23

Masz 20-letnie auto, więc nie ma co się spodziewać cudów, powiedzmy że alternator to standardowa usterka... Jeśli chcesz coś mniej upierdliwego to dozbieraj np.do Toyoty Corolli E12, ale to tak potrzebujesz z 12 tysięcy. Polo IV będzie tak samo upierdliwa jak Twoja A3.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

08 Lip 2020, 11:07

No tak ale czy każdy kto ma 20 letnie auto non-stop ląduje na lawecie, pcha auto albo nie może odpalić? Dlaczego jakoś w silniku się nic nie dzieje?
Ja rozumiem że nic nie jest wieczne ale wszystko naraz w przeciągu 4 lat to trochę przegięcie wg mnie.

A np na drugą generację Audi A3 ile trzeba mieć kasy? Nawet biorąc pod uwagę podstawowe 1,6?

Corolla E12 to pewne auto i nie sypią się elementy elektryczne?

Barol napisał(a):A skąd w ogóle jesteś?
Wielkopolska - rejon Gniezna
MazurekWojtas
Nowicjusz

08 Lip 2020, 11:48

No to jeśli tak to wygląda to jednak można by pomyśleć nad czymś nowym.

Wieczorem jak będę miał chwilę to coś podrzucę.
Barol
Awatar użytkownika

08 Lip 2020, 12:28

Ja bym nie dramatyzował, auto ma w chwili obecnej juz 20 lat, usterka raz na rok to nie dramat, z czego kazda z nich miala prawo pojawic sie z racji wieku auta

Za 8tys nie oczekiwalbym rewelacji, w zasadzie zrobisz skok w bok a nie w przod, nowsze auta z 1.8T kupisz, A4 B7, Seat Exeo, ale nie za 8tys a blizej 30

A3 8P z 1.6 MPI mozna juz szukac za jakies 14tys tylko ze to wuto bedzie niewiele nowsze od opbecnego, lepiej dozbierac troche i szukac rocznikowo mlodszego egzemplarza
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI

08 Lip 2020, 13:38

Ja ogólnie nie dramatyzuje ale wkurze mnie to, że nie wiesz czy dojedziesz do pracy czy na urlop nad morze warto jechać takim autem czy wrócisz.. :no:
Poza tym no usterka owszem ale w kółko to samo i auto staje to już przesada, wolałbym amorki robić albo przegub stukający wymienić a nie w szczerym polu szukać transportu auta do domu.

Audi A3 8P nie jest nowocześniejsze? Bo wg mnie to już jest inna epoka aut, inne rozwiązania z tyłu chyba wielowahacz?

A co powiecie na Grande Punto, wydaje mi się że za ok 10 tys coś się znajdzie?
rozumiem że za ok póki co 10 tys nic młodszego z nieco większą mocą nie kupie?
MazurekWojtas
Nowicjusz

08 Lip 2020, 14:02

Jest nowoczesniejsze ale to nadal bedzie kilkunastoletnie auto
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI

08 Lip 2020, 17:25

Temat z tych, że podjąłem już decyzję, teraz szukam poparcia :ok:
Fakty są takie, że za 8k nie kupisz nic zauważalnie lepszego (czytaj młodszego), co będzie mieć stabilniejszą elektrykę/elektronikę. Niestety, wszystko się starzeje, a Ty tak naprawdę zrobiłeś rzeczy eksploatacyjne, które mogą się zdarzyć w każdym samochodzie. a że co roku coś wyskakuje? W sumie dobrze, że nie wszystko na raz :ok:

Zamiast pochopnie podejmować decyzję o zakupie kolejnego pojazdu, lepiej pojechać obecnym na porządny przegląd, bo fakt przechodzenia co roku badania technicznego niewiele mówi o sprawności auta. Jeśli wtedy mechanik/elektryk stwierdzi, że się nie opłaca, albo poda kwotę, która zwali Cię z nóg - wtedy można myśleć o zmianie. Jest to oczywiście moja opinia, z którą możesz się nie zgodzić
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

08 Lip 2020, 19:11

mike napisał(a):Jeśli wtedy mechanik/elektryk stwierdzi, że się nie opłaca,

A znasz takiego elektryka która powie Ci ile jeszcze życia zostało w rozruszniku, kiedy padnie stacyjka, czujnik wału/wałka wysiądzie albo czy się coś nie przeciera?
Być może jest tak, że to auto jako A3 opuściło alternatywną fabrykę w Brazylii gdzie jakość wykonania jest gorsza niż czołowa fabryka w Inglostadt, bo z tego co wiem to w tych dwóch miejsciach produkowali lub trzecia opcja auto jest ze słonecznej Italii przyjechało już niemal dekadę temu ale np duża wilgotność i upały - duże słońce i to wszystko pada, ch...a wie.
No nie wiem jak to tłumaczyć.

A np taka Astra 1,8?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
MazurekWojtas
Nowicjusz