Starsze Audi dla przyjemności - pomożecie?

18 Lip 2013, 07:44

Witam serdecznie
Interesuje mnie zakup starszego Audi (A4 lub 80 lub 100 ) które bedzie dla mnie samochodem dodtkowym (niedzielnym) na przejażdzke do parku z rodzina ( 2 dzieci - mam 43 lata). Nie do codziennej ekspoloatacji - mam drugi nowy samochód.
Mam na to kolo 7 - 8 tys PLN - jestem z Pruszkowa
Chciałbym tutaj zapytac o Wasze opinie ponieważ:
- nie jetem mechanikiem - nie znam sie na "grzebaniu " w autach i nie chce pod nim lezeć aby każdy raz go zapalić
- nie chciałbym aby to była skarbona poniewaz patrz punkt wyżej
- chciałbym by ten samochód posłużym mi kilka-kilanacie lat jako fan-car wiec w założeniu nie powinien być to złom do inwestowania - wole żeby auto było w doskonałm stanie niż je potem dopieszczać.
-chciałbym by to był duży, wygodny samochów (dzieci) do spokojnej jazdy - nie interesuje mnie krecenie baczków - nie ma dla mnie znaczenia ekonomia benzyny ze wzgledu na przeznaczenie
W zwiazku z tym ogladam sobie takjie historie jak:
[link do oferty na Allegro wygasł]
CZy to nie dziwne że pisza: AUKCJE WYSTAWIAM NA PROŚBĘ ZNAJOMEGO
Jak sadzicie warto to ogladac?

Albo taki staruszek?

Albo taki odpicowany

CO RADZICIE z AUDI i w jakich wersjach silnikowych żeby być zadowolony - przedewszyskim komfortem i długą zywotnościa auta.
POMOZECIE?
z wyrazami motoryzacyjnego pozdrowienia
murdoh
murdoh
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 04 1970
Auto: dodge caliber

18 Lip 2013, 09:51

Nie bierz B5i 1,6 , tym bardziej jeżeli ma to być funncar na weekendowe wypady .
Słabe wrażenia z jazdy z tym silnikiem, a nie o to przecież chodzi w fuuncar'ach .
Lepiej celuj w 1,8 T
Ale ciężko będzie znaleźć (a właściwie będzie to graniczyć z cudem) coś nie zajeżdżonego przez szwabskie lub nasze krajowe nastolatki :) .

Chyba że tobie chodzi tylko o to żeby dowiózł cię z punktu a do punktu b, to bierz ten 1,6 .

Dlatego przy tej kwocie skupiłbym się na twoim miejscu na B4 .
Polecam Coupe i Cabrio coraz rzadziej spotykane , i myślę że udało by się znaleźć egzemplarze nie wymagające jakichś ogromnych nakładów finansowych .

PS
Jeżeli już jesteś zdecydowany konkretnie na B4 lub B5 , to o szczegóły najlepiej pytaj na forach tematycznych , tam znają każdą śrubkę w tych samochodach .
Ostatnio edytowany przez Magda93 18 Lip 2013, 16:13, edytowano w sumie 2 razy
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: WRO
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W140
Silnik: S300 Turbodiesel
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1998

18 Lip 2013, 15:32

Wg mnie warto poszukać 80 B4 z silnikiem 2.6 V6 albo 2.8 ;)
drbn797
Początkujący

Prawo jazdy: 14 11 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Avensis II
Silnik: 2.0 D4D 126KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

18 Lip 2013, 18:14

W tych pieniądzach szukaj 80 B4 gdyż szybciej ją znajdziesz w lepszym stanie niż A4.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Lip 2013, 15:02

Moze Audi v8 ? poprzednik a8,przesliczne auto i cudowny dzwiek v8 :) bardzo dlugo na nie "chorowalem" ale niestety te samochody sa w bardzo roznym stanie,jesli Ci sie podoba to szukaj :) te auta maja dobre automaty wiec jak juz to szukaj 4.2 automat,chociaz w tych pieniadzach moze byc dosc ciezko :)
MuscleGuy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 12 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Póki co brak.

19 Lip 2013, 17:52

Moja propozycja będzie o 360 stopni odwrotna.
Może zamiast Niemieckiego Audi, jakaś prawdziwa Polska legenda, Fiat 125p albo Polonez Borewicz?
drbn797
Początkujący

Prawo jazdy: 14 11 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Avensis II
Silnik: 2.0 D4D 126KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Współczesne sportowe Toyoty
    Celica, MR2, Supra czy Corolla AE86 – te samochody znają wszyscy. Ich następca, tylnonapędowe coupe GT86, to jeden z ulubionych samochodów współczesnych drifterów. Jego pojawienie się w salonach ...