Audi a4 - dobry wybór? pomocy!

20 Lip 2013, 12:25

Witajcie.

Planuję zakup samochodu już na dniach i wbiło mi się już od początku odkąd szukałem, że chciałbym a4. Teraz pojawiło się w okolicy ogłoszenie z właśnie takim autkiem.

Co o nim myślicie? Warte ceny?

[link do Tablica wygasł]

pzdr.
Elijah7
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 05 2013
Auto: Nie mam

20 Lip 2013, 12:29

Audi a4 z LPG za 7,6k nie wróży nic dobrego ale to być może bezpodstawne przypuszczenia. Sprawdź uszczelkę pod głowicą i inne ślady świadczące o przegrzaniu, bo ten silnik z gazem ma przypadłość do przegrzewającej się głowicy.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

20 Lip 2013, 13:08

dzida napisał(a):Audi a4 z LPG za 7,6k nie wróży nic dobrego

Cena w miarę normalna, a to dlatego że trochę golas
Bez klimy (może być ciężej z odsprzedażą) i przed pierwszym liftem (a były dwa lifty) , na stalówkach itp.

Warto sprawdzić
czysto w środku , bez żadnej wiochy , z zewnątrz też trzyma linię .

Sprawdź czy nie była bita . Jak nie masz miernika to przypatrz się na elementy nadwozia i na stan lakieru .

Tutaj przykład ile kosztuje konkretnie doinwestowana B5 przed pierwszym liftem z LPG
, tylko zawieszenie bym wywalił
[link do Tablica wygasł]
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: WRO
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W140
Silnik: S300 Turbodiesel
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1998

20 Lip 2013, 14:27

Jak masz blisko to jedz obejrzyj ale rewelacji bym sie nie spodziewal.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

20 Lip 2013, 16:11

Elijah7 napisał(a):Audi a4 - dobry wybór? pomocy!

O to jest pytanie, hmmm nie wiem skąd jesteś ale...idź do najbliższego warsztatu i zapytaj o:
materiał z jakiego jest zrobione zawieszenie w a4
ile jest elementów zawieszenia pytaj o same wahacze
jaka jest cena kompletu wahaczy
ile kosztuje nagrzewnica z wymianą (wywalenie deski rozdzielczej)
ile kosztuje magiel z regeneracją i instalacją
ile kosztuje wymiana uszczelki pod głowicą
ile kosztuje wymiana pompki zamka centralnego z używana pomką

Wymieniłem Ci abecadło a4.

Jak juz sobie zrobisz sumę to zobacz ile jest to procent wartości Twojego auta.
Musisz też określić ile masz szczęścia, bo możliwe że kupując auto z LPG za 7k gdzie instalka była założona za 2k bedziesz miał szczęście i pojeździsz bo akurat na wieść o tym że Ty kupujesz auto ktoś wymienił wahacze ale jeżeli nie to czeka Cię przykra niespodzianka.

P.S.

Na koniec rozmowy jeszcze dowiedz się ile wytrzymuje zawieszenie po wymianie ...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

20 Lip 2013, 16:36

szybki napisał(a):Wymieniłem Ci abecadło a4.

:lol: Już po prostu nie chce mi się komentować tych twoich wypocin na temat zawieszenia w B5-kach. Najwięcej się wypowiadają ci którzy nie jeżdżą na wielowahaczu .
No ale przecież wypowiedzieć się musisz.
Ludzie robią po 250.000km ( z czego 50-80 w polsce) i mają jeszcze fabryczne zawiasy .

Wszystko zależy od twojego stylu jazdy .
Jeżeli liczy się tylko dla ciebie tania eksploatacja, a nie komfort jazdy.
Jeżeli masz się tłuc autem po zadupiach typu Warszawa inne podziurawione miasta , i jadąc nie zwracasz uwagi na to w co wjeżdżasz, to faktycznie B5 bym sobie odpuścił.

Koszt zawieszenia z najwyższej półki to 1500zł (lemforder montowane fabrycznie) .
Przebiegi na tych wahaczach wahają się od 80-120tyś km na Polskich wertepach
Wahacze ze średniej półki kosztują 700-800 zł

szybki napisał(a):ile kosztuje nagrzewnica z wymianą (wywalenie deski rozdzielczej)
ile kosztuje magiel z regeneracją i instalacją
ile kosztuje wymiana pompki zamka centralnego z używana pomką

Mam A4 z przebiegiem 350.000 (wszystkie te elementy ori) i rzeczy które opisujesz to dla mnie jakiś wytwór twojej fantazji
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

20 Lip 2013, 19:18

Magda93 napisał(a): Już po prostu nie chce mi się komentować tych twoich wypocin na temat zawieszenia w B5-kach. Najwięcej się wypowiadają ci którzy nie jeżdżą na wielowahaczu .
No ale przecież wypowiedzieć się musisz.
Ludzie robią po 250.000km ( z czego 50-80 w polsce) i mają jeszcze fabryczne zawiasy .

To napisz z iloma a4 miałaś doczynienia?

Bo ja ja z baaaardzo wieloma, więc jezeli w 3/4 powtarzają się te same usterki to co to znaczy??
Cały czas Ci ością w gardle stoi że ktoś krytykuje auto którym jeździsz i zrobiłaś 15tyś.km i pierniczysz jak to jest cudownie.
Kto Ci taki farmazonów na opowiadał o przebiegu na tym alu śmieciu po 250tyś.km. bez naprawy?
A czemu niemiec odda super a4 w cenie ubogiej corolli która kosztowała jako nowa połowę ceny a4 a jest z podobnego rocznika???
Nie ośmieszaj się bo wystarczy dokładnie poczytać różne fora i działy problemy techniczne żeby liznąć prawdy, wiem pewnie tam tez są sami fantaści.
szybki
Moderator - Tuning

20 Lip 2013, 20:37

Jezdze 8 lat paskiem z wielowachaczami.Pokonalem nim okolo 140 tys z czego dzien w dzien dojezdzam do pracy 12 km po fatalnej starej (notabene zabytkowej bo wykonanej przez Szwedow w czasie ich najazdu w 1655, dlatego nie mozna polozyc asfaltu) brukowej drodze.Przez te lata wymienilem po 3 wachacze z kazdej ze stron.Tez mnie tym straszyli a ten diabel wcale nie okazal sie taki straszny i bez zadnych problemow zakupilbym samochod z nimi.
Pozdrawiam
alenudy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 07 1996
Auto: VW Pasat syncro
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

21 Lip 2013, 00:40

To co, myślicie, że taka vectra będzie lepszym wyborem? [link do Tablica wygasł]
Elijah7
Nowicjusz

21 Lip 2013, 08:41

Jak już to szukaj z 1.8 125KM,spalanie praktycznie to samo a osiągi lepsze.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

21 Lip 2013, 11:22

Elijah7 napisał(a):To co, myślicie, że taka vectra będzie lepszym wyborem? [link do Tablica wygasł] ... 31c205b2c1

Za wiela :) ten Opel ?

Byłeś zobaczyć tamto Audi ? Czy szybki cię wystraszył 8) ?
Wygląda bardzo ciekawie jak na te pieniądze, ładnie trzyma linię , czyste .
Przejedź się tą A4 a potem Vectrą i porównaj . Zobacz sobie na jakość materiałów w starszej A4 , i teraz spróbuj do nich porównać materiały użyte w Vectrze .
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

21 Lip 2013, 14:43

Magda93 napisał(a):Czy szybki cię wystraszył ?

A może pogadał z mechanikiem o zawiasie w a4 który oryginalny robi 250k km. ? :D

Magda93 A teraz napisz że mechanik też jest w spisku, serwisuje same trupy dokładnie tak jak ten mój u którego oglądam te super germańskie wynalazki :o
szybki
Moderator - Tuning

21 Lip 2013, 17:32

Szczerze mówiąc, to nie mam pojęcia o co się tak naprawdę wykłócacie bo moja wiedza na samochodach jest minimalna. Cała moja rodzina wychowała się bez samochodów, a moja wiedza dt. różnego rodzaju "zabawek" ogranicza się do wiedzy i specyfikacji nt. komputerów i telefonów. Dlatego napisałem temat na forum, żeby się w coś nie wwalić. Będzie to moje pierwsze auto, ale nie chce byle jakiego. Teraz mam do wydania na auto ok. 7500 zł. No i nie wiem czy te audi czy czegoś innego szukać, bo trochę w sumie lipa, że klimy nie ma. No ale audi wydawało mi się dość potężną i niezawodną marką?
Elijah7
Nowicjusz

21 Lip 2013, 17:39

Czyli rozumiem że masz kogoś oblatanego w temacie kto pomoże ci przy oględzinach auta ??
bo jeśli nie posiadasz podstawowej wiedzy , to sam nie jedź na oględziny

Cały czas ci powtarzam. Sprawdź tą A4 którą podałeś . Wygląda przyzwoicie
możesz ewnentualnie na szarpaki do diagnosty podjechać, jeżeli szybki napędził ci stracha przed Audi.

Była też fajna 406 w gazie, ale już poszła.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ostatnio edytowany przez Magda93, 21 Lip 2013, 17:45, edytowano w sumie 1 raz
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

21 Lip 2013, 17:43

Tak, mam takiego jednego mechanika, który zna się na rzeczy ale wiadomo nie chce mu zawracać głowy samym szukaniem auta dlatego tutaj piszę. To musi być samochód z podlaskiego, gdzieś z okolic Białegostoku najlepiej. Polowałem też na jakieś hondy civic/accord ale na tą chwilę nie ma raczej nic ciekawego w okolicy. Dlatego ograniczyłem się do tej audicy lub tego opla vectry z 1999 roku, co tez link podałem.
Elijah7
Nowicjusz