Stilo, Megane II, Peugeot 307 czy coś innego? (do 10 tys.)

24 Maj 2015, 16:15

Witam,

to pierwszy mój post, więc proszę o wyrozumiałość.
Przeglądałam forum w poszukiwaniu wątku dotyczącego samochodów, którymi się zainteresowałam, jednak nie znalazłam takiego, który pomógłby rozwiać moje wątpliwości.

Właśnie kończę studia (jeszcze nie pracuję). Udało mi się odłożyć 10tys. zł, szukam auta w tej cenie.

Zależy mi na tym, żeby za 2-3 lata nie było problemu ze sprzedażą zakupionego teraz samochodu.
Zastanawiam się nad Fiatem Stilo 1.4, Renault Megane II i Peugeotem 307.
Znajomy, który interesuje się samochodami odradził mi dwa ostatnie, jednak polecił Forda Focusa i Opla Astrę II, które nie trafiają w mój gust.

Nie chcę kupić samochodu starszego niż 13-15 letni.

Mam ogromny dylemat co wybrać, nie znam się na samochodach.
W związku z tym proszę Was, drodzy forumowicze, o pomoc.

Pozdrawiam!
Avendsa
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 12 2008
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Szukam

24 Maj 2015, 16:32

W zasadzie wybrałaś najgorsze auta w segmencie :D
Czego dokładnie oczekujesz od auta? Jakie roczne przebiegi robisz? Miasto czy trasa (najlepiej %)? Jezdzisz sama czy wozisz pasażerów?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Maj 2015, 16:43

Od samochodu oczekuję niskiego spalania, małej awaryjności. Ogólnie rzecz biorąc szukam taniego auta.
Nie jeżdżę dużo, około 15 tys. km (40% po mieście, 60% w trasie).
Przeważnie w aucie mam jednego pasażera.

Zależy mi też na tym, żeby do samochodu nie było wstyd się przyznać. Odpada np. Panda, Tico.

Co mógłbyś mi polecić?
Avendsa
Nowicjusz

24 Maj 2015, 18:10

Tak jak napisałem wcześniej, Twoje propozycje są... średnie. Megane jeśli już to po FL, ale tutaj budżet za mały. 307 z początku produkcji (a takie dostaniesz za 10k) lubiły się zapalić. Stilo jest wielką niewiadomą. Większość z tutejszych forumowiczów napisze, że to g...no na kołach, ale ja słyszałem różne opinie. Jedni narzekają na awaryjność, wysokie ceny części, generalnie iść i się utopić. Rozmawiałem jednak z kilkoma osobami (pierwsi właściciele), którzy byli zachwyceni :wink: także te auta bezpieczniej jest zostawić w spokoju, przynajmniej w tej kwocie
Rzecz jasna jest mnóstwo aut w tej cenie, jednak sprawy utrudnia to, że jesteś kobietą :mrgreen: czyli nie dość, że musi być dobre to i ładne, a tu już zaczynają się schody
Możesz się rozejrzeć za tymi autami:
Toyota Corolla e11
Audi a3 18/1.8t/1.9 TDI 90-110KM
Honda Civic VI, na VII trochę mało
Hyundai Elantra
Kia Cerato
Renault Megane I FL
Citroen Xsara
Mazda 323 (uwaga na rdzę)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

24 Maj 2015, 20:30

Dziękuję bardzo za poświęcony czas :)

Z Twoich propozycji wolałabym odrzucić Toyotę Corollę E11, Hondę Civic VI i Renault Megane I z powodów wizualnych.

Mam pytania dotyczące pozostałych propozycji:
- Audi A3 - biorąc pod uwagę jego popularność czy znalezienie egzemplarza w dobrym stanie nie będzie graniczyło z cudem? Czy silnik 1.8 nie będzie zbyt drogi w miejskiej eksploatacji?
- Hyundai Elantra i Kia Cerato - na sprzedaż w Polsce w wersji benzynowej jest tylko kilkanaście sztuk. Czy kupno ich nie będzie sporym ryzykiem?
- Citroen Xsara i Mazda 323 - czy mógłbyś doradzić, na które silniki benzynowe warto zwracać uwagę?

Czy kandydaturę Opla Astry i Forda Focusa należy odrzucić? Biorąc pod uwagę ich dostępność byłabym w stanie przymknąć oko na wizualne niedoskonałości ;)
Avendsa
Nowicjusz

24 Maj 2015, 20:42

Avendsa napisał(a):Czy kandydaturę Opla Astry i Forda Focusa
Spokojnie można kupić. Szukaj najlepiej tych z 00-02 z dobrym wyposażeniem i silnikiem 1.8 :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Toyota FT-86 Open Concept
    Na fali popularności nowej sportowej Toyoty podczas Geneva Motor Show 2013 został zaprezentowany samochód, o który pytało wielu fanów marki. Niestety tylko w wersji koncepcyjnej. Toyota FT-86 Open Concept ...

24 Maj 2015, 22:16

Avendsa napisał(a):Audi A3 - biorąc pod uwagę jego popularność czy znalezienie egzemplarza w dobrym stanie nie będzie graniczyło z cudem? Czy silnik 1.8 nie będzie zbyt drogi w miejskiej eksploatacji?
Jego popularność to zarówno wada jak i zaleta. Jest multum aut na sprzedaż, czyli teoretycznie jest w czym wybierać, jednak wykorzystują to również handlarze, sprzedając złom za konkretną kase. Technologia VAG ma to do siebie, że który to silnik by nie był (benzyna) to swoje spali :wink: Jest wprawdzie 1.6, ale pali tyle samo co większy silnik i ma gorsze osiągi. Wg mnie skoro już dużo pali to żeby chociaż jakoś jechał, ale to tylko moje zdanie :mrgreen:
Avendsa napisał(a):Hyundai Elantra i Kia Cerato - na sprzedaż w Polsce w wersji benzynowej jest tylko kilkanaście sztuk. Czy kupno ich nie będzie sporym ryzykiem?
Rozumiem, że chodzi o części? Nie będzie z nimi żadnego problemu - mamy XXIw, Internet, telefon i takie tam różne :roll: Więc jeśli nie znajdziesz części w sklepie motoryzacyjnym (co nie będzie miało miejsca), możesz wykorzystać te nowoczesne technologie do ich znalezienia oraz zakupu
Avendsa napisał(a):Citroen Xsara i Mazda 323 - czy mógłbyś doradzić, na które silniki benzynowe warto zwracać uwagę?
Mazda w sumie od 1.6 wzwyż. Z tego co pamiętam, 1.5 lubił podpić sobie oleju (ale nie dam sobie nic uciąć :D )Renault oprócz 1.9 dci i 2.0 140 (coupe) ok
mike
Moderator
Awatar użytkownika