Stłuczka na drodze wewnętrznej? Niespodzianka po roku

13 Wrz 2019, 10:52

Witam przeszło półtora roku temu miałem stłuczkę na drogi wewnętrzne. Gdzie Pani jadąc samochodem uderzyła mi w zderzak. Zanim wyjechałem to rozejrzałem się nikogo nie było dosłownie lekko ruszyłem siedziała mi w aucie. Dodam że ona jechała drogi wewnętrzne a ja jechałem od garaży gdzie droga była też na drogi wewnętrzne i była utwardzana więcej niż 20M. Tak się więc zadzwoniono po policję. Policja przyjechała przejechała się drogą i stwierdziła że :

-drogi wewnętrzne i pani powinna mi ustąpić pierwszeństwa zasada prawej ręki
-Wina pani ponieważ ja poruszałem się drogą utwardzaną(Powyżej 20m długości)

-Pani dostała upomnienie bo mieli strajki ale przyjeła go .

Policjant stwierdził że mała szkoda mieliśmy się dogadać między sobą otóż pani się nie odzywała a mi się udało załatwić polisę i załatwiłem wszystko z ubezpieczalnia. Nie czuła się winna.

Okazuje się że dostałem zawiadomienie co do tej sprawy po przeszło półtora roku że mam się stawić na na komendę na podstawie art.98 i jestem oskarżonym. Jak sie ustosunkować do tego ? Co sądzić o tym ?
oli
Obserwowany

13 Wrz 2019, 13:55

Musisz dowiedzieć się co jest grane skoro policja była na miejscu zdarzenia i uznała że pani jest winna to może ona się od tej decyzji odwołała po pewnym czasie ale to chyba już za późno jak przyjęła karę w postaci mandatu. Chociaż upomnienie to nie mandat.

Możemy się tylko domyślać o co dokładnie chodzi. Daj znać jak dowiesz się na komendzie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

14 Wrz 2019, 17:38

Ja proponuję napisać to jeszcze raz i to poprawnie.
oli napisał(a):miałem stłuczkę na drogi wewnętrzne

oli napisał(a):Zanim wyjechałem to rozejrzałem się nikogo nie było dosłownie lekko ruszyłem siedziała mi w aucie

oli napisał(a):Dodam że ona jechała drogi wewnętrzne a ja jechałem od garaży gdzie droga była też na drogi wewnętrzne

oli napisał(a):-drogi wewnętrzne i pani powinna mi ustąpić pierwszeństwa zasada prawej ręki

Co ma zasada prawej ręki do sytuacji. Nie wspominasz nic o skrzyżowaniu.
oli napisał(a):Pani dostała upomnienie bo mieli strajki ale przyjeła go
No to dostała upomnienie czy przyjęła mandat?
oli napisał(a):mam się stawić na na komendę na podstawie art.98

Jak brzmi ten artykuł?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Objawy uszkodzenia turbosprężarki
    Obecnie niemal każdy samochód z silnikiem diesla jak i benzynowym wyposażony jest w turbosprężarkę. Ma ona na celu zwiększenie ilości powietrza doprowadzanego do cylindrów a co za tym idzie zwiększenie jego mocy. Niestety ...