Uderzenie w auto przede mną, zderzak, podać nr polisy?

02 Paź 2019, 20:20

Dobry wieczór, przedwczoraj wieczorem uderzyłam w samochód jadący przede mną. Nie było to mocne uderzenie, brakło dosłownie nie wiele by całkowicie wyhamować. Z moim autem nic nie stało, poza tym że spadła tablica rejestracyjna. W aucie tej drugiej osoby naruszone został zderzak, z zewnątrz wyglądało to jak drobiazg, ale zostawiłam kierowcy nr telefonu. Dziś do mnie dzwonił, że jest po wizycie u blacharza i koszty to ok 300zl (zderzak wgniotl coś w środku i trzeba zdejmować podłóge, niestety nie przekaże dokładnie bo nie zapamiętałam) pytanie czy podać nr polisy (W smsie) czy jak to rozwiązać? Jechać z nim do blacharza, dac w rękę pieniądze i nie rozliczać tego z ubezpieczycielem? Nigdy nie miałam żadnej takiej sytuacji na drodze i nie wiem jak z tego wybrnąć
Z góry dziękuję za odpowiedź
solterka
Nowicjusz

Auto: Renault Modus
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

02 Paź 2019, 20:26

Napewno nie warto płacić, lepiej to zgłosić, no chyba że płacisz wysokie OC i na kilka aut to wtedy trzeba sobie to przeliczyć
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Paź 2019, 21:24

solterka napisał(a): Dziś do mnie dzwonił, że jest po wizycie u blacharza i koszty to ok 300zl (zderzak wgniotl coś w środku i trzeba zdejmować podłóge

Obawiam się, że to wyjdzie dużo więcej niż 300 zł.
aGradory

02 Paź 2019, 22:42

OC mam niskie, bo bezwypadkowo jezdziłam. Podac w ciemno nr polisy?
solterka
Nowicjusz

02 Paź 2019, 23:09

solterka napisał(a):OC mam niskie, bo bezwypadkowo jezdziłam. Podac w ciemno nr polisy?

Moim zdaniem tak. Dalej są moje spekulacje, bo nie wiem, co jest uszkodzone. Jeśli tam jest pas tylny wgnieciony lub co gorsza cofnięty, wygięta lub nawet pęknięta podłoga, to koszt solidnej naprawy będzie nawet bliżej 10 000 zł. Jeśli to starszy samochód, to jest to naprawa nieopłacalna. Można takie coś po druciarsku zrobić pewnie za 2 000 zł, ale 10 000 się weźmie od ubezpieczalni.
aGradory

02 Paź 2019, 23:11

Konsultowane było z blacharzem i mowił ze 300zł, nie ma dużych uszkodzeń, ja naprawdę uderzyłam delikatnie.
solterka
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie podróżować w ciąży?
    Kobiety spodziewające się dziecka powinny wiedzieć, jak bezpiecznie podróżować zarówno za kierownicą, jak i na fotelu pasażera. Jak więc podróżować bezpiecznie w ciąży? Oto nasze wskazówki: Pasy ...

02 Paź 2019, 23:13

I ogólnie uderzyłam w hak, stąd na pierwszy rzut oka autu nic sie nie stało - delikatnie wysunięta do przodu prawa część zderzaka, tylko to było z zewnątrz widać
solterka
Nowicjusz

03 Paź 2019, 01:23

Z doświadczenia wiem, że często po rozebraniu wychodzi, że nie tylko to, ale i tamto i jeszcze tamto jest do zrobienia. I zaraz robi się dużo drożej. Powtarzam, to tylko spekulacje. Sam nowy hak z montażem to 2000 - 3000 zł.
Zgłoś to do ubezpieczalni i najwyżej później się wycofaj, jak wyjdzie rzeczywiście 300 zł.
aGradory

03 Paź 2019, 06:06

Kao napisał(a):Napewno nie warto płacić

A wg mnie warto.
solterka napisał(a):OC mam niskie, bo bezwypadkowo jezdziłam. Podac w ciemno nr polisy?

Utracone zniżki w sumie mogą znacznie przekroczyć tę kwotę.
Ja przy tej kwocie zgodziłbym się na zapłatę z własnej kieszeni, a jak w rzeczywistości wyjdzie sporo drożej, to wtedy skorzystałbym z ubezpieczenia.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

03 Paź 2019, 07:52

yeti65 napisał(a):Utracone zniżki w sumie mogą znacznie przekroczyć tę kwotę.
hmmm ile trzeba stracić zniżki przy niskim OC aby przy następnym dostać 300 zł więcej?

Ile płacisz za OC?

Gradory z tym doświadczeniem to zaszalałeś z cenami i spekulacjami zresztą też ale nie będziemy o tym dyskutować
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

03 Paź 2019, 10:16

Hak nie jest w ogóle uszkodzony, tak jak napisalam z zewnatrz nic nie bylo widac, poza lekko odchyloną prawą częścią zderzaka. U mnie nic się nie stało. Stąd zastanawiam sie nawet czy 300 to nie jest wygórowana kwota, czy gośc nie chce mnie naciągnąc (jego nie widziałam na oczy). Kierowcą była jegó córka, która prowadziła auto.
Czy podać w ciemno, nie znajać danych tej osoby, moją polisę?
solterka
Nowicjusz

03 Paź 2019, 10:19

Kao napisał(a):Ile płacisz za OC?

470zl/rok
solterka
Nowicjusz

03 Paź 2019, 10:25

Nie wiem jak wygląda zderzak ale nawet jak policza Lakierowanie wierzchnie ok 250 zł, demontaż montaż ok 150 zł i ew mocowanie zderzaka 100 zł co daje nam 600, gdy zabiorą Ci 10% zniżek jest to 60 zł. Ja nie widzę sensu płacenia gotówki. Po to mamy ubezpieczenia aby z niego korzystać
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

03 Paź 2019, 10:59

Kao napisał(a):Nie wiem jak wygląda zderzak ale nawet jak policza Lakierowanie wierzchnie ok 250 zł, demontaż montaż ok 150 zł i ew mocowanie zderzaka 100 zł co daje nam 600, gdy zabiorą Ci 10% zniżek jest to 60 zł. Ja nie widzę sensu płacenia gotówki. Po to mamy ubezpieczenia aby z niego korzystać

Z zewnatrz nie ma uszkodzeń - nie trzeba nic lakieować, przecież napisałam że z zewnątrz było widać jedno - lekko odchylona prawa część zderzaka. Resztę dowiedziałam się póżniej, przez telefon - przesunięcia w środku. Gdy weżmę z OC, składka roczna wzrośnie mi o ok. 250zł niestety (świeża szkoda). Nie wiem co robić...
solterka
Nowicjusz

03 Paź 2019, 11:31

No to zapłać za naprawę i tyle...
Kao
Moderator
Awatar użytkownika