Stłuczka na parkingu, auto w najmie - czy trzeba wzywać policję?

03 Paź 2021, 08:16

Dzień dobry,

wczoraj miałem delikatną stłuczkę na parkingu. Trochę przerysowałem drzwi samochodu obok (ktoś mnie zastawił z tyłu i był problem, żeby wyjechać). Zaczekałem chwilę w środku, aż pojawiła się właścicielka pojazdu. Spisaliśmy oświadczenie. Auto jest służbowe, a firma ma je w najmie długoterminowym. Nie wezwaliśmy policji. Słyszałem, że w sytuacji kiedy, auto jest w najmie jest to konieczne. Chciałem zapytać, czy to prawda? I jakie mogą być ewentualne konsekwencje niewezwania policji w takiej sytuacji. Stłuczka była tak drobna, że rysy są ledwo widoczne na autach.
Hwk5
Nowicjusz

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Nie mam

04 Paź 2021, 10:59

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie bo każda umowa najmu może być inna. Zdarza się że użytkownik ma swój udział w szkodzie w określonej kwocie i może być tak że nie zależnie od kolizji i tak będziesz musiał np. zapłacić taką z góry ustaloną kwotę. Jeżeli chodzi o wzywanie Policji to bardzo często jest to wyszczególnione w umowie najmu i warto to wcześniej sprawdzić przed użytkowaniem auta bo czasem nawet najmniejsza szkoda wymaga takiego wezwania. Z tego co wiem aktualnie chyba wszystkie firmy mające wynajem długoterminowy mają taki obowiązek który nakładany jest przez ubezpieczycieli na ich firmy. Mając takie auto jeździsz przecież nie swoim samochodem, a na to ubezpieczyciele patrzą trochę inaczej.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Brak snu to jak nadmiar alkoholu u kierowcy
    Powodów zmęczenia i niewyspania może być wiele, przede wszystkim jednak to brak odpowiedniej ilości snu. Zachowania zaspanej osoby za kierownicą są równie niebezpieczne jak tej kierującej pojazdem pod wpływem ...