Stłuczka na parkingu - oświadczenie i niekompletne dane

19 Lut 2011, 16:11

Witam. Dziś około godziny 11.30 jechałem samochodem do bankomatu pobrać pieniądze. Wjechałem na parking banku. Parking był nieodśnieżony, ilość śniegu zalegająca na miejscach parkingowych wahała się między 20-50cm. Wjeżdzam w miejsce parkingowe z prędkością nie większą niż 5km/h, po chwili straciłem całkowicie kontrolę nad pojazdem, przestał reagować na ruchy kierownicą i hamulce, po czym wtopił się w opla corse stojącą obok. Uszkodziłem mu drzwi przednie prawe w postaci wgniecenia i zdarcia lakieru na grubość około 15cm i szerokość 25-30cm. I tu się zaczyna moje główkowanie.. Spisaliśmy oświadczenie o tym, że wypadek jest z mojej winy, ale dane zawarte wydaje mi się, że są niekompletne. Jedyne co zostało tam wymienione to zaistniała szkoda, nazwisko posiadacza ubezpieczenia na dane auto, numer polisy, numer rejestracyjny pojazdu winnego i poszkodowanego, numer mojego dowodu osobistego. Nie ma tam wzmianki np o moim prawie jazdy, jego danych osobowych, i innych tego typu rzeczach które myślę można by tam zapisać .. Ubezpieczenie jest na mojego ojca który zmarł jakiś czas temu.. Pytaniem jest 1. czy ma on szanse kombinować na swoją korzyść- moją niekorzyść u ubezpieczyciela 2. Czy poniosę jakieś koszta związane z całą sytuacją oprócz utraty zniżek w oc? 3. Czy przy zmianie ubezpieczenia (co nastąpi w czerwcu) na innego ubezpieczyciela i inną osobę na którą auto zostanie przepisane pociągnie się za nią ta kolizja? Najbardziej martwi mnie to, że prawo jazdy mam dopiero 2 miesiące.. Czy przy spisaniu oświadczenia tak czy siak rzuci się to na moje prawko ? zważywszy na ograniczenia narzucone przez prawo na okres 2 lat od uzyskania prawa jazdy.. Z góry dzięki za pomoc.
pawelm1989
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

19 Lut 2011, 16:30

jesteś winny, on naprawia z Twojego OC, ty tracisz 20% zniżek, dane są wystarczające do zgłoszenia szkody i wypłaty odszkodowania
jeśli jest opis uszkodzeń nic nie nakombinuje, zresztą zniżki i tak polecą, niezależnie od tego czy ma małą rysę czy wyrwane drzwi :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

20 Lut 2011, 13:10

pawelm1989 napisał(a):1. czy ma on szanse kombinować na swoją korzyść- moją niekorzyść u ubezpieczyciela

Dla Ciebie nie ma to znaczenia. Nastąpiła kolizja. Poszkodowany może chcieć wziąć od towarzystwa ubezpieczeniowego jak największą kwotę, ale to już w interesie TU, aby się przed tym bronić. Ciebie to nie dotyczy.

pawelm1989 napisał(a):2. Czy poniosę jakieś koszta związane z całą sytuacją oprócz utraty zniżek w oc?

Policji nie było, więc mandatu nie dostaniesz. Zniżki do 20% stracisz.

pawelm1989 napisał(a):3. Czy przy zmianie ubezpieczenia (co nastąpi w czerwcu) na innego ubezpieczyciela i inną osobę na którą auto zostanie przepisane pociągnie się za nią ta kolizja?

Czy chodzi Ci o to, że w czerwcu zechcesz brać OC na siebie? Jeżeli tak, to pamiętaj, że będziesz składał deklarację o tym, czy w ostatnich 12/24 miesiącach miałeś jakąś kolizję ze swojej winy. To czy ubezpieczyciele wymieniają się takimi informacjami, żeby zweryfikować Twoje oświadczenie jest dyskusyjne. Jedni twierdzą, że ma to miejsce, inni, że nie. Moim zdaniem można ryzykować.

pawelm1989 napisał(a):Najbardziej martwi mnie to, że prawo jazdy mam dopiero 2 miesiące.. Czy przy spisaniu oświadczenia tak czy siak rzuci się to na moje prawko ? zważywszy na ograniczenia narzucone przez prawo na okres 2 lat od uzyskania prawa jazdy.. Z góry dzięki za pomoc.

A tutaj się nie orientuję, bo prawo jazdy zdawałem dawno temu, a w obecnych przepisach nie wiem jak jest. Ale chodzi tutaj raczej o kwestię mandatu. Żebyś miał jakieś problemy, musiałaby być policja. A policji rozumiem, nie było.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy SUV-y zdetronizują kombi?
    Rynek samochodowy w Polsce od kilku lat przechodzi prawdziwą transformację. Istotny staje się nie tylko rodzaj silnika poszukiwanego auta, zmieniają się także preferencje dotyczące jego typu. Jak wynika z raportu serwisu ...
    Jakie silniki wybierają Europejczycy?
    Analitycy sygnalizują, że październik 2017 r. był momentem przełomowym pod względem wybieranego przez kierowców rodzaju paliwa. W ciągu tego miesiąca zarejestrowano ponad 619 tys. pojazdów z silnikami benzynowymi, ...