Stłuczka pokrycie naprawy z własnej kieszeni

12 Lip 2011, 22:33

Witam wszystkich,

Miałem ostatnio stłuczkę - wjechałem w tył auta. praktycznie nic się nie stało poszkodowanemu z autem, jedynie drobne otarcie zderzaka. Zdeklarowałem się ze pokryję koszty z własnej kieszeni.
Z mojej strony pytanie, czy o każdej stłuczce musi wiedzieć ubezpieczyciel (nie chce stracić zniżek) przecież naprawę pokryję z własnej kieszeni (swoja drogą wątpię żeby auto poszło do lakiernika).
Oraz w jaki sposób mogę się zabezpieczyć aby poszkodowany w późniejszym, czasie nie wyłudzał pieniędzy. Czy spisanie oświadczenia na którym mowa będzie o tym ze pokrywam koszty z własnej kieszeni wraz z kosztami załatwia sprawę? Podkreślę jeszcze raz nie chcę angażować w to ubezpieczyciela. Jak takie oświadczenie powinno wygladać? Bo chyba raczej nie jak typowe "oświadczenie sprawcy kolizji", bo przez nie angażuje się ubezpieczyciela do pokrycia szkód?

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
jozek55
Obserwowany

15 Lip 2011, 09:47

pokrywasz koszty naprawy,piszecie oświadczenie(pisać chyba umiecie).
nie ma potrzeby informować ubezpieczyciela.i po sprawie.
tak prywatnie to się dziwie ,że poszkodowany poszedł na taki układ.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

16 Lip 2011, 10:04

W oświadczeniu musi być zawarte, np.
Ja Jan Kowalski w dn. 15.07.2011 spowodowałem kolizję drogową w Warszawie na ul.Warszawskiej uderzając samochodem marki Fiat w tył samochodu marki Mercedes. W wyniku kolizji uszkodzenia wycenione zostały na 100 zł. Zobowiązuję się do pokrycia tej kwoty przelewem bankowym do dnia 16.07.2011. Poszkodowany Stefan Majewski oświadcza, iż zgadza się z wyceną szkody i nie ma dalszych roszczeń z tytułu odszkodowania.
[podpisy]
Załączniki
1.Potwierdzenie przelewu bankowego
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Sty 2021, 10:26

Witaj, byłem w podobnej sytuacji, pobrałem wzór pisma stąd https://jakwyjsczdlugow.pl/forum/oswiad ... izje-wzor/ wszystko zostało załatwione tak, jak trzeba. Pozdrawiam!
derek1984
Obserwowany

09 Sty 2021, 14:26

to po co OC płacić? ile stracisz 10% ?, jeszcze jak poszkodowany będzie OK to pół biedy a jak zacznie Ci wymyślać że wszystkie części z ASO, robocizna w ASO i się zrobi z 500zł szkody 4500zł :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie