Stłuczka przy wyjeździe z parkingu - zahaczenie TIRem

28 Gru 2016, 10:12

Witam, sytuacja miała miejsce kilka dni temu, mam wątpliwości co do oceny sprawy przez policję.

Wyjeżdżałem z parkingu razem z TIRem w tym samym kierunku (w prawo). On ustawił się kilka metrów od prawej strony wyjazdu, ja widząc to miejsce wolne podjechałem i ustawiłem się równolegle do pojazdu cięzarowego z jego prawej strony. W tym momencie pojazd ruszył skręcajac w prawo zahaczył mnie swoim prawym bokiem a nastepnie naczepą niszcząc mój lewy bok auta.

TIR ustawił sie niecałkowicie przy krawędzi prawej, żeby wziąć skręt wiekszym łukiem. Natomiast ja nie zdawałem sobie sprawy, że aż tak mocno skręci w prawo zahaczając mnie swoim bokiem. Uważam, że powinien upewnić sie w prawym lusterku przez wykonaniem manewru, że nic nie stoi z jego prawej strony. Dodam, że drog ana którą wyjeżdżaliśmy, miała jeden pas ruchu w tym kierunku.

Policja stwierdziła, że spowodowalem zagrozenie w ruchu i nałożyła na mnie mandat. W pewnym sensie moja wina była, bo TIR już stał do skrętu gdy ja dojechałem do niego i zrównałem sie z nim przed wykonaniem manewru.

Ale czy mogę wnieść wniosek o ukaranie także tamtego kierowcy i ubiegac sie o naprawę z jego OC? Czy przyznawac sie do spowodowania wypadku w druku od mojego ubezpieczyciela?

Dodam, że szkody auta cięzarowego są nieznaczne. Mógł kontynuowac jazde w przeciwieństwie do mnie.
rekram
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 02 2008
Auto: Volvo
Silnik: 1.6
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Gru 2016, 10:42

Jak przyjąłeś mandat, to znaczy, że przyznałeś się do winy. Więc z OC to jedynie kolosalną zwyżkę możesz dostać. Ciągnik siodłowy z naczepą jak się choć trochę złamie, to mocno ogranicza widoczność w lusterkach. Jeden pas ruchu a Ty się do ciężarówki przykleiłeś :?: Wina jest ewidentnie Twoja. A stopień uszkodzenia pojazdów nie ma tu nic do rzeczy.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

28 Gru 2016, 10:47

jak napisałem, w momencie rozpoczecia jego manewru staliśmy równolegle i nie był złamany

moje OC to co innego, zresztą mam ochronę zniżek do wysokiej kwoty.
Ostatnio edytowany przez rekram, 28 Gru 2016, 10:50, edytowano w sumie 1 raz
rekram
Nowicjusz

28 Gru 2016, 10:50

Ale mandat przyjąłeś :?:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Gru 2016, 10:52

tak, wiadomo stres, szok, wmawianie winy przez policję bo się śpieszą. Natomiast sprawców może być wiecej niż jeden
rekram
Nowicjusz

28 Gru 2016, 10:58

W takiej sytuacji, sąd przeważnie daje wiarę policji i raczej nic byś nie zmienił.
Żeby podważyć opinię policjanta trzeba mieć naprawdę twarde dowody.
Do ubezpieczyciela takiego wniosku nie złożysz bo nie masz do tego żadnych podstaw.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Co to jest Defensive Driving?
    Amerykanin Chris Imhoff z National Safety Council jako pierwszy sformułował reguły "Defensive Driving" (DD), czyli jazdy defensywnej. Pierwszy kurs DD zorganizowano w USA w 1964 roku. Od 50 lat w krajach anglosaskich oraz ...

28 Gru 2016, 23:09

Wina jest twoja. Obaj skręcaliście w prawo. Tir żeby się zmieścić na prawy pas drogi na którą wjeżdżał musi zrobić większy łuk, bo inaczej się nie wyrobi. Każdy jeden kierowca o tym wie .Ale nie to jest ważne. Ty poprostu ominąłeś pojazd z prawej strony, który miał zamiar skręcić w prawo ( z tego co rozumiem, on stał, w momencie jak ty podjechałeś z jego prawej strony ). W jakim celu to zrobiłeś, widząc, że ów Tir też skręca w prawo? No i kiedy można omijać samochód z prawej strony? Twoje wykroczenie polegało właśnie na ominięciu pojazdy skręcającego w prawo z prawej strony. A robić to można tylko w jednym przypadku. Mam nadzieję ze wiesz, w jakim.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000