Stłuczka

03 Lis 2010, 00:09

eaxene napisał(a):
micar napisał(a):Kto skręca w lewo z prawego pasa?

Powiedz czy z tamtego rysunku Ci wynika, że on skręcał tak jak Ty piszesz?

No, przepraszam Cie eaxene, ale dla mnie z tego rysunku wyraźnie wynika, że jechał bliżej prawego krawężnika, niz przy osi jezdni.
Ponadto sam przyznał, na pytanie rybay1977 "którym pasem jechałeś?" - "jechałem swoim, prawym pasem i zacząłem manewr skrętu w lewo"
I masz odpowiedź.
MiCaR - Jeździsz jak własnym.
micar
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

03 Lis 2010, 09:13

Po pierwsze jest to tylko schematyczny rysunek, jeżeli po strzałce ustalasz pozycję inną niż kierunek jazdy to chyba troche idziemy za daleko. Samochód nie jest szerokości strzałki, a ona sama jest bardziej centralnie na swoim pasie, natomiast przed momentem skrętu jest usytuowana po lewej stronie...
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

03 Lis 2010, 10:31

micar napisał(a):Ponadto sam przyznał, na pytanie rybay1977 "którym pasem jechałeś?" - "jechałem swoim, prawym pasem i zacząłem manewr skrętu w lewo"
I masz odpowiedź.

Przeiceż tam jest tylko 1 pas w każdą stronę! Którym miał wg Ciebie jechać? Lewym? Pod prąd? A strzałka jest narysowana poglądowo - jak mu się w paincie udało i tyle...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

03 Lis 2010, 15:22

micar - z całym szacunkiem dla Ciebie, ale coś jest chyba nie tak z Tobą...
Dlaczego na podstawie narysowanych odręcznie strzałek na zdjęciu sądzisz, że kolega skręcał w lewo nie dojeżdżajac do osi jezdni, tylko był przy prawej krawędzi jezdni?
I z jakiego pasa miał skręcać na tym skrzyżowaniu w lewo jak nie z prawego...? Przecież to droga dwukierunkowa.... Dokładną odpowiedz dał ci też kolega Kubuch.
Co do wyroku sądu - ja osobiście bym się odwołał od twgo wyroku. ŻADEN przepis nie mówi o tym, że jak skręcam w lewo na skrzyżowaniu to moim obowiązkiem jest upewnienie się, czy ktoś mnie nie wyprzedza... Owszem, jest taki przepis, ale dotyczy on kierowcy, który chce rozpocząć manwer wyprzedzania. Wówczas musi on się upewnić, czy nie jest już wyprzedzany przez inny pojazd itd itd. Mówi o tym rozdział 3 oddział 6 ustawy.
Innym faktem jest to, że kierowca, który wyprzedzał robił to w miejscu, gdzie mu nie wolno - oznakowane przejście dla pieszych, skrzyżowanie. Oprócz tego jest jeszcze artykół, który mówi, że każdy uczestnik ruchu ma prawo przypuszczać, że wszyscy inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów ruchu drogowego. A w tym miejscu tylko wariat mógł wyprzedzać. A jeżeli zachowanie kierowcy samochodu wyprzedzającego takich objawów nie wskazywało, to kolega miał prawo liczyć, że samochód jadący za nim takiego manewru nie wykona.
Wyrok sądu bardzo mnie zaskoczył, ponieważ sprawa jest raczej oczywista dla większości kierowców. Mam nadzieję, że pani śedzia nie ma prawa jazdy i nie jeździ samochodem. Tak samo wg mnie pani sędzia jest w błędzie, że nie ma znaczenie miejsce, w którym się wyprzedza. Jak dla mnie ma to znaczenie i to wielkie. A mówi o tym oddział 6 rozdziału 3 ustawy. Jeżeli by to nie miało znaczenia, to po co te przepisy w tej ustawie? I tak jak pisałem wyżej żaden przepis ustawy nie mówi o tym, że skręcając w lewo na skrzyżowaniu mam obowiążek się upewnić, czy ktoś mnie nie wyprzedza. No i jest jeszcze przepis o którym wcześniej wspomniał eaxene - wyprzedzanie pojazdu skręcającego w lewo może odbywać się tylko z jego prawej strony.
Ja bym się odwołał od tego wyroku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Lis 2010, 01:02

eaxene napisał(a):A jako, że sąd nie przyznał mi racji

Nie twierdziłem, że wyprzedzający jest bez winy, ale z rysunku zrozumiałem, że manewr skrętu wyglądał jak np. tira od prawego krawężnika.
Jest to możliwe technicznie, bo jeden pas ma szerokość dużo większą od samochodu osobowego.
Widząc rysunek i czytając co napisał klodek "skręcałem z prawego pasa w lewo" trudno nie pomyśleć, że tak właśnie było.
Nie ma pojęcia pasa lewego czy prawego, gdy mówimy o jezdni po jednym pasie ruchu w obu kierunkach.
Użycie określenia "skręcałem w lewo z prawego pasa" sugeruje, że manewr został wykonany od prawego krawężnika a nie od osi jezdni.
Może właśnie w wyniku nieprecyzyjnego określenia sytuacji, przez klodka czy eaxene (pogubiłem się) podczas rozprawy sadowej, sąd tak ocenił sytuację.
A może było tak, jak zostało to na początku powiedziane i jak to zeznał drugi uczestnik?
Brak sygnalizacji skrętu i manewr ze skrajnej, prawej pozycji.
Mandat musiał przyjąć, bo wyprzedzał na skrzyżowaniu i przejściu dla pieszych.
Tak czy siak, odwołać się można ale w najlepszym razie, jak myślę, wina będzie wspólna.
MiCaR - Jeździsz jak własnym.
micar
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

04 Lis 2010, 19:40

micar napisał(a):Widząc rysunek i czytając co napisał klodek "skręcałem z prawego pasa w lewo" trudno nie pomyśleć, że tak właśnie było.

Cóż, nikt więcej tak nie pomyślał.

micar napisał(a):Nie ma pojęcia pasa lewego czy prawego, gdy mówimy o jezdni po jednym pasie ruchu w obu kierunkach.

No tak, jakoś tak się tego używa potocznie i sie przyjęło ;)

micar napisał(a):Tak czy siak, odwołać się można ale w najlepszym razie, jak myślę, wina będzie wspólna.

A ja uważam, że jeżeli skręcając w lewo klodek włączył kierunkowskaz i zjechał w lewo(jeżeli tak nie było, to i tak ten co wyprzedzał nie ma praktycznie szans na udowodnienie, że tak nie było), to uważam, że powinna być wyłączna wina wyprzedzającego. Ja tam bym się odwołał ;)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak korzystać z klimatyzacji, by działała skutecznie?
    Latem jednym z najbardziej cenionych elementów wyposażenia samochodu jest klimatyzacja. Ale jak każdy układ w aucie wymaga odpowiedniej obsługi. Wyjaśniamy, jak korzystać z klimatyzacji, by działała skutecznie i przez ...