MotoAlbercik, zapomniałeś o jednym przepisie. Mianowicie art. 24 pkt 5 - wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony.
Czyli niezależnie od tego czy na danym odcinku można wyprzedzać czy też nie, czy to skrzyżowanie czy też skręcanie do miejsca parkingowego, to nie można wyprzedzić takiej osoby z lewej strony. Ale oczywiście wcześniej zamiar skrętu uzewnętrznić migaczem, zjechaniem do krawędzi itd.
EDIT:
właśnie zobaczyłem dodane zdjęcia.
Policjanta to chyba pokręciło (że to tak ładnie nazwę) jeżeli widział gdzieś tam Twoją winę. No chyba, że ominąłeś jakieś obciążające Cie szczegóły
, ale jeżeli nie to naprawdę zapytaj się go co on myśli o znaczeniu przypisu artykułu który przywołałem
jeżeli nadal będzie widział tam Twoją winę to jest poprostu niereformowalny, a Ty w sądzie i tak wygrasz.
PS. Jeżeli idziesz sam do sądu to pamiętaj, że i sędzia ma czasem swoje humory także:
1) po pierwsze art. 24 pkt 5- właściwie po powołaniu się na ten przepis i zobaczeniu miejsca zdarzenia to sąd powinien się już nikogo o nic nie pytać
ale zawsze, jak pisałem, może i mu coś odbić:
2) jeżeli powie, że istnieje zasada ograniczonego zaufania i dlatego powinieneś patrzeć czy nikt Cię nie wyprzedza, to mów, że to nie jest nieograniczona zasada, bo gdyby miała działać w każdej sytuacji to na wszystkich skrzyżowaniach z pierwszeństwem powinniśmy się zatrzymywać, ponieważ ktoś może spróbować wymusić.
3) poza tym Ty jechałeś prawidłowo, to kierowca który w Ciebie uderzył łamał przepisy i to z powodu jego zachowania zdarzyła się stłuczka...
4) biegłych nie ma sensu powoływać, no chyba że ktoś się na to uprze, tak samo ekspert z zakresu ruchu drogowego, czyli z zasady biegły, nie musi uczestniczyć w postępowaniu (sędzia z zasady zna prawo, a biegłych, czy ekspertów, powołuje się gdy istnieją okoliczności, których ocena wymaga specjalistycznej wiedzy- np. ocena długości odcinka hamowania i wyliczenie z tego prędkości)
Jeżeli jest tak jak opisałeś to na 99% wygrasz.