Czru napisał(a):Na tym forum zauważyłem
no to jesteś słabym obserwatorem
Pewnie pomyślisz, że jestem hejterem, ale jak od razu po zdaniu prawka wsiadłeś do s500, to jesteś skrzywdzony motoryzacyjnie, ale nie przejmuj się, ja też, bo pierwsze kroki jako kierowca stawiałem w prawie nowym aucie.
Nie można narzucać komuś, że dany napęd jest najlepszy i ch.j, bo ja taki mam i (niemal) nie znam nic innego. FWD są różne, jedne prowadzą się lepiej, inne gorzej. Jedne mają ciężki i słaby silnik, drugie lekki i mocny. Diesel, benzyna. Poprzeczny, wzdłużny. Turbo, kompresor, wolnossący. Etc etc, podobnie różne są AWD i RWD.
Czy na forum odradzamy Twój ulubiony rodzaj napędu? I tak i nie. Zgodzę się, że dla młodych, początkujących kierowców nikt nie przyklaskuje od razu Beemki w cenie niezbyt dobrego roweru, ale nikt nie ma problemu z tym, że ktoś kupuje sobie nowsze auto z napedem na tył, w którym elektronika pilnuje Nas niemal na każdym kroku, a budżet na zakup auta daje nadzieję, że ów osoba będzie również w stanie utrzymać to auto (choć z tym też bywa różnie).
No i niestety żyjemy w takim, a nie innym kraju, gdzie niestety większość młodych ludzi woli w swoim aucie założyć głośny wydech czy nowe głośniki, zamiast np wymienić olej czy kupić nowe opony... Jeździsz S-klasą, więc Ciebie czy tam Twoich rodziców stać na należyty serwis i kupno porządnych opon, które też wiele dają. A teraz jedź obejrzyj przeciętne e36 z ogłoszenia (nie mam na myśli sprowadzanych "perełek", a takie, które są przynajmniej od kilku lat w Polsce), zadaj sobie pytanie, czy chciałbyś jeździć czymś takim/pakować w to pieniądze aby jakoś jeździło etc etc
Inna sprawa, że na egzaminie na prawko nie uczą niczego innego, jak zdania egzaminu, który ma się nijak do jazdy w normalnych warunkach. Gdyby na placu chociaż dodali płytę poślizgową, no ale wtedy ceny kursów i egzaminów byłby kosmiczny.
Temat jest nierozstrzygalny, bo możemy mnożyć pytania: czemu ktoś woli automat/manual, czemu only suv/kombi/sedan czy dowolne inne nadwozie etc.
Zawsze w takiej sytuacji radzę, aby każdy swoje przemyślenia zachowywał dla siebie, bo grupka randomów driftujących jak spadnie śnieg i którym nic się nie dzieje jest raczej słabą grupą badawczą
![OK :ok:]()