STRASZNE CZARNE ŚWIECE PO WYJECIU!!!

26 Lis 2006, 13:48

Wymieniłem ostatnio swiece na nowe...Stere były straszne okopcone...Wkreciłem nowe i przejechałem jakies 60 km i postanowiłem sprawdzic stan nowych swiec...Po wykreceniu tych swiec były tak samo mocno okopcone jak stare swiece na jednej było nawet roche oleju...Czym to moze byc spowodowane czy gdzies tam sie dostał olej czy cos
POMOCY
Z gory dziekuje
Sobanek_87
Nowicjusz

Miejscowość: Zgierz
  • 26 Lis 2006, 14:50

jak stare swiece na jednej było nawet roche oleju

świadczy to o przerwach w zapłonie
    a czarne świece to wina składu mieszanki-jest poprostu za bogata w paliwo.
    Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
    grzestv
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
    Auto: nie mam

26 Lis 2006, 18:48

Czyli teraz trzeba wymienic cały aparat zapłonowy czy mozna jakos ustawic zapłon zeby lepiej przepaloło mieszanke...A tak wogole to jest w Nissanie Primiera 92' 1.6 16V
    Sobanek_87
    Nowicjusz

Miejscowość: Zgierz

26 Lis 2006, 19:41

Zapłon można ustawić i w tym celu proponuję udać się do warsztatu, następnie wykręcić świece i je wyczyścić i dopiero zrobić jazdę próbną ;)
    Pozdrawiam,
    Artek
    ArteK
    Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
    Miejscowość: Warszawa
    Prawo jazdy: 12 12 1996
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
    Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
    Paliwo: Hybryda
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2016

26 Lis 2006, 22:26

moim zdaniem bez wizyty u mechanika nieobędzie się,ponieważ przyczyn może być kilka.
    Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
    grzestv
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
    Auto: nie mam

27 Lis 2006, 17:30

na jednej było nawet roche oleju

Olej na świecy świadczy o zużytych pierścieniach, albo uszczelniaczach zaworów. Zalana świeca świadczy o awarii układu zapłonowego. Okopcone świece, nalot sadzy - zbyt bogata mieszanka (może być zatkany filtr powietrza). Sprawdź układ paliwowy. Po takiej awarii świec nie trzeba wymieniać, wystarczy je wyczyścić. Ale tak jak kolega wyżej napisał, przyczyn może być kilka.
    Pozdro.
    arek_89
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Audi Q3 z silnikami 35 TFSI i 35 TDI
      Na polskim rynku dostępne są już nowe wersje kompaktowego SUV’ Audi Q3. Na początek oferowane jest w trzech wersjach silnikowych: 35 TFSI z manualną skrzynią biegów, 35 TFSI ze skrzynią automatyczną S tronic ...