REKLAMA
Witam jako nowy użytkownik
Szukałem w sieci i przepisach, nie wychodzi mi nic wprost czarno na białym, że tak lub tak. Wyciągam wnioski z ogólnych zapisów i obserwacji, jednak nie jestem pewien ich prawidłowości. Proszę więc o Wasze opinie.
Otóż w samym zapisie przepisu o strefie nic nie ma na temat pierwszeństwa przejazdu. W samej strefie nie ma również żadnych znaków typu "ustąp pierwszeństwa" czy "droga z pierwszeństwem" (przynajmniej w żadnej ze znanych mi kilku). Wyciągam więc wniosek, że obowiązuje tam zasada pierwszeństwa prawej strony. Obserwuję jednak na co dzień, że prawie wszyscy jeżdżą tam zgodnie z zasadami obowiązującymi przed wprowadzeniem strefy. Lub sami intuicyjnie przypisują pierwszeństwo bardziej prostej lub szerszej drodze. Dzisiaj zostałem o mało co staranowany przez radiowóz jadący właśnie tak "na pamięć - po staremu". Zacząłem mieć więc wątpliwości jak to jest z tym pierwszeństwem - bo przecież przynajmniej oni powinni wiedzieć i jechać prawidłowo. Być może oni wiedzieli, a to ja źle interpretowałem przepisy.
Pomóżcie proszę rozwiać moje wątpliwości, za co z góry dziękuję.