Stukające panewki - czy można na nich jeździć?

20 Lip 2022, 16:00

Mam omegę 2.0 dostała trochę po garach i zaczęły stukać panewki (stukot od 2 tys o rotow w górę) i teraz pytanie mogę na nich jezdzic czy raczej obrócą się dość szybko muszę w poniedziałek zrobic prawie 500 kilometrów i nie wiem czy dojadę
Tak mi się wydaje że panewki czy tam hydro
Ajo
Nowicjusz

20 Lip 2022, 16:16

Jak mocne jest to stukanie? Jesteś pewny że to panewki?

Generalnie nie da się określić kiedy ta panewka lub panewki obrócą się. Oczywiście najlepiej wymienić jak najszybciej ale jak nie ma takiej możliwości to warto zadbać o to żeby nie przeciążać silnika do czasu wymiany.

Miałem kiedyś Omegę B 2.0 ECOTEC i w tych silnikach częstą przypadłością był pękający kolektor wydechowy po przegrzaniu. Miałem to u siebie, przy wyższych obrotach wydawał dźwięki takiego jak by pukania, stukania takie dziwne nie przypominające typowej nieszczelności w układzie wydechowym.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Lip 2022, 17:47

Takie same stuki mam silnik 2.0 Eco tech

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

tu link do filmiku jakiegoś gościa
Ajo
Nowicjusz

20 Lip 2022, 18:56

Ajo napisał(a):muszę w poniedziałek zrobic prawie 500 kilometrów i nie wiem czy dojadę

Też nie wiem, ale daj znać :ok:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

20 Lip 2022, 21:24

Hahah dobra xd
Ajo
Nowicjusz

20 Lip 2022, 21:25

Dałem link stuka jak na filmiku
Ajo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie holować samochód osobowy?
    Niezależnie od tego ile jeździmy samochodem dużo czy też mało nie możemy założyć, że nie przytrafi nam się awaria, która unieruchomi nasz pojazd. Dlatego warto wiedzieć co zrobić, gdy do takiej sytuacji dojdzie? Po ...

20 Lip 2022, 23:00

Ja osobiście wątpię że panewa wytrzyma 500 km
Kiedyś miałem taką omegę kupiłem ze stukającą panewką przejechałem jedynie na drugą stronę miasta i pokazało nogę jak bramę od posiadłości otwierałem, dobrze że to zima była, łatwiej było posprzątać chodnik z oleju. :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Lip 2022, 11:25

Jeżeli są to panewki, to nikt ci nie powie jak daleko na nich zajedziesz - mogą się obrócić po 10 km, a mogą po 100 czy 1000. Loteria. Jeżeli to nie panewki a coś innego, to tym bardziej jest ryzyko, że auto w trasie odmówi ci współpracy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000