REKLAMA
Witam,
posiadam Audi 80 B4 od 9 miesięcy. Dwa tygodnie temu po raz pierwszy usłyszałem głośne stukanie pod maską w czasie jazdy, - a precyzyjniej - przy zwiększaniu obrotów silnika,jak samochód jest na biegu. Tłucze się gdzieś w okolicach silnika, może nawet w samym silniku. Tego dokładnie nie wiem. Stukania nie słychać podczas jazdy na biegu jałowym. Na postoju, gdy dodaje gazu też nic nie słychać. Co ciekawe stukanie zaczyna się po przejechaniu wielu kilometrów. Niekiedy po 50 km, a innym razem po 200 km. Podczas tego stukania silnik pracuje normalnie, nie dławi się. Przy większych prędkościach stukanie przypomina nieco strzelanie z karabinu. Przy małych prędkościach np. gdy ruszam z jedynki przerwy między kolejnymi stukaniami są większe. Biegi też wchodzą bez problemów. Dwa tygodnie temu miałem zmieniane felgi i opony na zimowe. I to mniej więcej po tamtej wymianie tak zaczęło. Udałem się więc do swojego mechanika na drugi dzień po tym jak pierwszy raz usłyszałem te stukania. Ten popatrzył, przejechał się i stwierdzil że silnik ładnie pracuje, koła są dokręcone. No to udałem się w trasę i po przejechaniu 200 km znowu zaczęło stukać. Ciężko powiedzieć co to może być. Może ktoś miał coś takiego? Bardzo proszę o opinie.
Nagrałem nawet filmiki z jazdy. Na nim słychać te stukania:
[youtube]http://pl.youtube.com/watch?v=KiBjDxT12tQ[/youtube]
[youtube]http://pl.youtube.com/watch?v=LxP2qMpKQCU[/youtube]
Jeśli to problem silnika to podejrzewam dwie rzeczy:
- Zużyte panewki korbowodowe - charakteryzujące się regularnym głuchym stukaniem, najbardziej słyszalnym przy gwałtownych zmianach prędkości obrotowej silnika. Częstotliwość proporcjonalna do obrotów wału korbowego.
- Niewłaściwe luzy zaworowe (częstotliwość proporcjonalna do obrotów silnika). Zwiększenie obrotów silnika powoduje przejście klepania w równomierny hałas mechaniczny.
Tylko czy gdyby to nawalała któraś z wymienionych rzeczy to słychać by bylo dopiero po przejechaniu wielu kilometrów od momentu zapalenia silnika?
PS Z góry dziękuje za fachowe opinie