Stukanie przy dzwigni hamulca recznego renault thalia

08 Sie 2013, 20:44

witam,

byłam u mechanika na wymianie w mojej thalii (2001r) szczęk hamulcowych, mechanik powiedział ze szczeki sie automatycznie dopasują (mają autoregulacje czy coś w tym stylu- tak to zrozumiałam), progrem polega na tym, że recznego nie mam prawie w ogole, a przy dźwigni hamulca ręcznego podczas jazdy jest jakby pukanie, stukanie (jakby ktoś do puszki nawrzucał kamieni i potrząsał) nasila sie przy szybszej jeździe. Czy to ureguluje sie samo, czy musze reklamacje składać?

dziekuję za rady.
basia2885
Obserwowany

Auto: renault

08 Sie 2013, 22:46

Tak...zgłoś reklamację . Być może jest problem z ową samoregulacją. lub coś zostało żle złozone.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

09 Sie 2013, 17:03

Stuka przy dźwigni ręcznego?

Może linka się odpieła,w sumie linki i one powodują to stukanie
seba002
Początkujący

Prawo jazdy: 07 01 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Alfa Romeo 147
Silnik: TS 1.6 105KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003

09 Sie 2013, 22:11

Śruby w tylnych kołach zostały za mocno dokręcone i teraz wadzą o dźwignię przy szczęce powoduje to że linka jest napinana i stąd to stukanie. Po założeniu nowych szczęk obowiązkowo trzeba wstępnie rozkręcić samoregulację tak aby między szczękami a bębnem był luz ok. 1 mm.
Rant na bębnie łatwo usunąć platerówką. Jeżeli samoregulatory przed ściągnięciem bębna nie zostały skręcone przez otwór na śrubę to zostały uszkodzone. Samoregualtor zanim się rozkręci potrafi wypaść ze swojego mocowania a uszczelnienia w cylinderku się wytrą i zaczną cieknąć.
Teraz narobiło się pseudomechaników dlatego radzę zmienić tego co ma z prostym układem problemy.
andrzej_124
Stały forumowicz

09 Sie 2013, 22:31

andrzej_124 napisał(a):eraz narobiło się pseudomechaników dlatego radzę zmienić tego co ma z prostym układem problemy.
Tak , zgadza się . To jest już jakaś paranoja. Nie ma tygodnia aby nie było poprawiania po tych ,,mechanikach"
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Burza za kierownicą - jak ją bezpiecznie przetrwać?
    Upalne letnie dni często kończą się gwałtowną burzą. Wnętrze samochodu jest wtedy raczej bezpiecznym miejscem, mimo to jazda w takich warunkach pogodowych może być bardzo niebezpieczna. Zagrożenie stanowią nie tylko silne ...