Stukanie przy gwałtownym dodawaniu gazu

07 Gru 2015, 20:21

Mam mały problem ze swoją 159tką (1.9JTDm 150KM):
- podczas jazdy (przy gwałtownym dodaniu gazu lub wciskając pedał pulsacyjnie) słychać stuki jakby coś z zawieszenia było nie do końca dokręcone/miało luzy. Dodam tylko że na postoju nie ma tego problemu.
Silnik pracuje równo, nie "rzuca" nim podczas gaszenia i przyspieszania, nie ma metalicznych odgłosów przy gaszeniu, nie drży pedał sprzęgła biegi wchodzą gładko.
Co to może być? Na forum alfy wyczytałem że podobne objawy są przy zużytych przegubach...
shorty1988
Początkujący

Miejscowość: Rawicz
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: BMW e46 320td 150KM 2002r

09 Gru 2015, 17:59

Witamy.
Opisane objawy mogą faktycznie świadczyć o uszkodzonych lub po prostu "suchych" przegubach wewnętrznych półosi.
W wielu przypadkach wystarczy dołożyć smar do kielichów.
Zapraszamy serwis Auto-Conrad
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

17 Gru 2015, 22:34

Odwiedziłem 2 mechaników i obydwóch postawiło tą samą diagnozę (zawieszenie, poduchy, jak i przeguby są ok) pojedyńcze pukanie przy gwałtownym dodawaniu gazu jest spowodowane uszkodzonym mechanizmem różnicowym.
Czy luz na kole (po wrzuceniu biegu i sprawdzeniu na podnośniki) na 100% oznacza uszkodzenie skrzyni? Nie chcę odkładać skrzyni jeśli okaże się że to nie to...
shorty1988
Początkujący

Miejscowość: Rawicz
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: BMW e46 320td 150KM 2002r
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota AYGO 2018 po modernizacji
    Nowe AYGO zachowuje rozpoznawalny znak X z przodu, który teraz stanowi mocną, trójwymiarową strukturę. Nowy projekt przodu auta otrzymał przeprojektowane przednie reflektory w stylu Keen Look ze zintegrowanymi ...