Lekkie szarpnięcie podczas puszczania pedału gazu - Skoda Octavia

15 Paź 2015, 11:56

Witam. Zakupiłem niedawno samochód Skoda Octavia I 1.6 MPI 102KM 2003r. z gazem Stag.

Mam następujący problem.
Podczas jazdy jest wszystko w porządku po za tym, że kiedy puszczam całkowicie pedał gazu następuje lekkie ale wyczuwalne szarpnięcie i występuje tylko podczas tego zabiegu bez względu na bieg i prędkość. Rozpędza się normalnie tylko także kiedy następuje zmiana biegu następuje szarpnięcie z powodu puszczania gazu.

Dodatkowo mam pytanie gdyż rozpędzając się normalnie silnik chodzi normalnie lecz kiedy rozpędzamy się wciskając więcej gazu silnik wydaje dodatkowy dźwięk (trekot) czy wiadomo jakie są opcje takiego zachowania.

Czekam na odpowiedzi i dziękuję.
Damian9413
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 12 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Brak

01 Sty 2016, 14:41

Nie wiem czy już sobie poradziłeś z problemem, ale mam kilka pytań do tego co napisałeś.

Jak bierze sprzęgło? Pod samą górą czy normalnie? Może to kwestia złej regulacji linki? Może być też jakiś problem z dociskiem.

Czy jak dajesz więcej gazu to widać po obrotomierzu że obroty rosną nie proporcjonalnie do przyspieszania?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Ekologiczny samochód – to może się opłacić
    Chociaż zanieczyszczenie środowiska to problem, z którym borykamy się już od lat, obecnie coraz więcej ludzi, firm i władz publicznych stara się coś z tym zrobić. Świadomość ekologiczna rośnie, a to jeden z głównych ...