Stukanie w silniku przy dodawaniu gazu

26 Cze 2007, 17:24

Witam Wszystkich!!!
Mam problem z moim Nissanem Sunny B12, a mianowicie coś mi stuka w silniku gdy dodaje gazu podczas jazdy ze stałą predkością nic nie słychać.
Bylem u mechanika posłuchał troche i powiedział że to jakas uszczelka między zaworami, czy tam cylindrami, powiedział jeszcze miedzy którymi i za naprawe zaspiewał mi ok. 600zł.
Nie znam sie na samochodach wiec nie bardzo wiedziałem o co mu chodzi i dlatego niedokładnie zapamietałem co powiedział, tylko cenę zapamiętałem dokładnie. Szukałem trochę na schemacie budowy silnika tych uszczelek i najbliższ temu była uszczelka trzonka zaworu, ale nie jestem pewien czy o to chodzi.
Jeśli ktoś na podstawie tego co napisałem mógł by mi powiedzieć o co chodzi był bym bardzo wdzięczny.
Libero25
Nowicjusz

• 26 Cze 2007, 23:50

tak na oko to trudno cos ocenic co to moze byc i nie za bardzo bym temu mechanikowi zaufal ale jak juz cos ci stuka w silniku to raczej powstrzymaj sie od jezdzenia i raczej to napewno nie bedzie malo kosztowalo. napewno jest to cos powaznego oczywiscie nie jestem tu od straszenia to tylko moja rada. :idea:
    misiek
    Początkujący

Miejscowość: london,vw passat ,1.9 TDI 90KM

27 Cze 2007, 17:56

może to być uszczelka pod głowicą - mały przedmuch, albo panewki się kończą, albo milion innych powodów...
    Sugerowałbym wizytę w szpita,u dla samochodów...

A cena za wymianę uszczelki pod głowicą (o ile to mówił) nie jest przesadzona. Samo planowanie głowicy to spory koszt...

Ale jeśli chcesz go sprawdzić (mechanika - czy kumaty) spytaj go czy ma dane momentów dokręcania (musisz poszukać na necie, pewnie znajdziesz) śrub głowicy i kiedy po remonciku masz przyjechać na dokręcanie... Jest to o tyle istotne, że niewłaściwe dokręcenie (kolejność i moment siły, potem moment siły przy dociąganiu) spowodują (prędzej niż się będziesz spodziewać!) kolejne problemy...

Ale wcześniej sprawdź stan oleju i chłodziwa (i czy nie ma wody w oleju i odwrotnie) oraz czy przy dodawaniu gazu w chłodnicy "bulgota" (odkręć korek i sprawdź, czy nie idą bąble)...
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990