Stukanie w zawieszeniu.

06 Wrz 2016, 14:10

Witam. Problem jest dosyć skomplikowany bo już z 3 warsztatu mnie odesłali że niby wszystko ok.

Kupiłem opla omege B FL 2001r i podczas powrotu do domu na niektórych nierównościach było słychać delikatne stukanie w przednim zawieszeniu. Chciałem zwrócić uwagę na słowo "niektórych" bo naprawdę to stukanie było słychać dosłownie na jednym odcinku drogi ( kocie łby + nierówności ) ok 1 km. Na pierwszym przeglądzie wyszła lewa końcówka drążka do wymiany wiec zadowolony kupiłem warsztat wymienił i jest cacy. Niestety koło dalej stuka. Na moje oko przednie lewe czyli tam gdzie była walnięta końcówka. I tutaj trop się urywa. Zawieszenie jest super, tak przynajmniej twierdziło 3 mechaników i nie ma się do czego przyczepić. Już miesiąc próbuje w internecie znaleźć na własną rękę znaleźć możliwą przyczynę ale bez skutku. Niestety nie znam się na tyle żeby samemu rozebrać co sie da i poszukać przyczyny a nie mam w pobliżu żadnego znajomego mechanika który zrobił by to "jak dla siebie".

Poproszę o sugestie i oczywiście odpowiem na wszelkie pytania.

Najbliższy trop urwał się na łożysku amortyzatora oraz na łożysku w kole. Ponoć łożysko w piaście nie stuka ale możliwe że się kończy a łożysko na amortyzatorze "na dotyk" pracuje tak samo w obu kołach.

Rozkładam ręce i proszę specjalistów o pomoc.
pozdrawiam
Saeval
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 04 2004
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Opel Omega
Silnik: 2.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

07 Wrz 2016, 08:52

Byłeś na tak zwanych "szarpakach" w celu sprawdzenia całego zawieszenia, czy tylko tych 3 mechaników podniosło samochód i poruszało kołami? Stukanie występuje tylko podczas jazdy na wprost, czy podczas skręcania także? Sprawdź sprężyny i odboje czy nie są wyrobione. Części do Twojego samochodu są w dobrych cenach więc nawet jak byś musiał kupić sprężyny czy części zawieszenia to są niskie koszty
iparts
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Auto: Skoda Octavia
Skrzynia biegów: Manualna

08 Wrz 2016, 16:35

Jeśli szarpaki to jest to czym testuje się zawieszenie i amortyzatory podczas przeglądów to tak byłem i nic nie wykazało. Powiem więcej nic w tym momencie nie stukało. Podczas jazdy na zakrętach też słychać ten dźwięk pod warunkiem ze są odpowiednie duże wyboje i prędkość. Najlepiej słyszalne jest jest jednak podczas jazdy na wprost przy ok 50 km/h. Możliwe że uda mi się jutro rozebrać koło i zajrzeć do sprężyn amortyzatorów łożysk i odbojników to napiszę w jakim są stanie.
Saeval
Nowicjusz

09 Wrz 2016, 14:29

Jest nowy trop i mam nadzieje że diagnoza trafiona w dziesiątkę. Świetny i dociekliwy mechanik szukał dziś przyczyny stukania dobrą godzinkę sprawdzając wszystkie możliwe luzy. W zawieszeniu nie znalazł nic tak jak poprzednicy ale szukał dalej. Winnym wg niego na 95% okazał się krzyżak na przekładni kierowniczej. Wyczuł tu wkładając łapki w od spodu pod kierownicą i mówił że to jedyny luz w przedniej części auta. Kierownica z lewej strony dlatego stukanie słychać było z lewej strony tylko na większych nierównościach. Jak myślicie panowie trafiona diagnoza ? Jutro będę zamawiał części czekam na komentarze. Pozdrawiam.
Saeval
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi e-Evolution Concept
    MITSUBISHI e-EVOLUTION CONCEPT jest jeżdżącym prototypem, który odzwierciedla strategiczne kierunki, w których w przyszłości będzie się rozwijać marka Mitsubishi Motors. Łączy atuty samochodów typu SUV, ...
    Lexus LS będzie miał silnik V6
    Lexus zarejestrował w japońskim urzędzie patentowym znak towarowy "LS 350". W praktyce oznacza to, że gama jednostek napędowych przechodzącej obecnie próby drogowe nowej, piątej generacji flagowej limuzyny Lexusa obejmować ...