Stukanie z przodu samochodu.

18 Sie 2021, 19:05

Witam, autko Corsa D 1.6T, zawieszenie typowy McPherson z przodu. Od pewnego czasu zauważyłem dziwne stuki przy zjeżdżaniu z krawężnika, jeździe po nierównościach. Pojechałem więc na trzepaki, gdzie diagnosta stwierdziłem brak luzów w układzie zawieszenia i kierowniczym, tylko uszkodzoną poduszkę skrzyni biegów, którą wymieniłem, ale stuki pozostały. Wygląda mi to na objaw łącznika stabilizatora, ale ciekawe, czemu nie wyszło to na trzepakach? Druga sprawa, klocki trą o tarcze z tyłu, z obu stron. Specjalnie ostatnio zakręciłem na podnośniku i było słychać ten dźwięk ocierania, żadna z felg się bardziej nie grzeje. Tarcze mają mały rant(nie duży), klocka jest dużo. Dodatkowo z lewej tylnej strony słychać sporadyczne piski podczas jazdy. 5 miesięcy temu był ten zacisk oczyszczany i smarowane były prowadnice, jednak dźwięk powrócił, najprawdopodobniej po miesięcznym postoju samochodu. Jakie są wasze typy?
Heli
Początkujący

18 Sie 2021, 22:46

Heli napisał(a): Wygląda mi to na objaw łącznika stabilizatora, ale ciekawe, czemu nie wyszło to na trzepakach?
Taka sprawa na trzepakach nie wyjdzie.Trzeba wjechać na kanał i pobujać autem na boli.Jeżeli to faktycznie łącznik drążka stabilizatora to będzie wyraznie slychać.Przy tym muszą być dwie osoby....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

18 Sie 2021, 23:01

Właśnie, diagnosta był pod samochodem, ja nim ruszałem. A ewidentnie słyszę głuche stuki z przodu, wydaje mi się że prawe przednie koło, ale głowy sobie uciąć nie dam. Ojciec, który już nie raz w poprzednich swoich autach wymieniał łączniki, stwierdził że to łącznik tak stuka. Muszę to oddać do ogarniętego mechanika. A co z tymi zaciskami? Nie będę ukrywał że sprawa denerwująca, pisk coraz głośniejszy..zestaw do regeneracji zacisku się nada?
Heli
Początkujący

20 Sie 2021, 11:33

Zawieszenie przejrzane, luzy na końcówkach drążków z obu stron, wymienione całe drążki, ale dalej nie wiem jak ugryźć temat pisków z tylnego zacisku i tarcia klocków o tarcze :x
Heli
Początkujący

20 Sie 2021, 13:01

Heli napisał(a):dalej nie wiem jak ugryźć temat pisków z tylnego zacisku i tarcia klocków o tarcze
jeżeli to wina faktycznie klocków to powinno pomóc spiłowanie lekkie okładziny pod kątem 45 stopni ich rantów. Próbowałeś tego rozwiązania?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Sie 2021, 14:52

Póki co nie. Dzisiaj po robocie siądę do tego, tarcze mają rant ale do przetoczenia. Może to być przyczyna tych dziwnych dźwięków?
Heli
Początkujący