Zwrotnica zamienik czy używka ?

18 Sie 2021, 12:31

Dzień dobry.Tak niefartownie najechałem na krawężnik,że mam do wymiany kilka części.Generalnie z mechanikiem mamy już ustalony plan działań chodź nie ze wszystkim.Nie wiem co zrobić z zwrotnią,tzn kupić zamiennik czy używaną.Mechanik twierdzi,że mogę śmiało kupić używaną a ja podchodzę trochę na dwa razy do tego i wolałbym jakiś zamiennik.Macie jakieś zdanie co do używki a zamiennika?W którą stronę lepiej pójść?
byszekmro
Nowicjusz

18 Sie 2021, 12:48

Jaki to samochód i jakie są koszty zwrotnicy używanej i nowej w zamienniku?

Ja bym chyba wolał jednak celować w dobry zamiennik. Trzeba wszystko sobie przekalkulować i policzyć.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Sie 2021, 12:57

Audi A4 2010 tfsi , Używki około 500-550 , zamienniki od 750 w górę. (kwoty podane przez mechanika )
byszekmro
Nowicjusz

18 Sie 2021, 13:34

Masz model A4 B8 i faktycznie ceny podobne do tych choć np. NTY można kupić już za 550zł (zamiennik). [link do oferty na Allegro wygasł]

Tu masz ich trochę https://allegro.pl/listing?string=zwrot ... %20a4%20b8

Jak chcesz kupić używkę to tylko zwracaj uwagę na to czy to oryginał bo innego nie opłaca się tu kupować. Ja kiedyś spotkałem się z używkami w zamienniku więc teraz staram się je dokładnie weryfikować, choć nie zawsze to takie proste.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Sie 2021, 09:22

Używane kalosze też nosisz?Ja nie i nie jestem zwolennikiem używanych części zawieszenia, z resztą nie tylko tych. Osobiście kupiłbym zamiennik,ale niestety nie plastelinę marki NTY...Powiedz mechanikowi,że chcesz coś co pożyje jakiś czas a nie rozpadnie się po miesiącu. Powodzenia :ok:
mrzielnik
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

19 Sie 2021, 17:31

Na 1 montaż zawsze są najlepsze części jakościowo i nie kupisz 2 takiej nowej. Staram się szukać używek, jeśli sytuacja na to pozwala.
Gość114260

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Mercedes-Benz A 45 AMG fascynujący samochód kompaktowy
    Po raz pierwszy w historii sportowy oddział Mercedes-Benz prezentuje fascynujący samochód kompaktowy. A 45 AMG to element strategii "AMG Performance 50", stworzonej dla uczczenia 50. urodzin AMG w 2017 roku. Do jego ...

19 Sie 2021, 20:18

Bierz używke, te zamienniki to gownolit, często słabej jakości, rdzewieje to, czasami problem z wymianą łozyska
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4