Stukanie z przodu samochodu

23 Mar 2017, 08:57

Witam,
Od pewnego czasu mam problem, podczas jazdy - głównie przy skręcaniu w prawo słyszę i czuję stukanie z przodu samochodu. Nie wiem czy to przegub, a może coś innego. Wczoraj dla sprawdzenia zacząłem kręcić kierownicą podczas powolnej jazdy pod domem w prawo i lewo i słychać jak tam coś stuka. Gdy jadę na gładkiej drodze nic się nie dzieje, ale jeżeli są na niej jakieś nierówności to zaczyna delikatnie stukać.
Jeszcze jedna sprawa, żeby nie zakładać drugiego tematu, gdy się zatrzymuję np. dojeżdżam do skrzyżowania gaśnie mi silnik. Nie wiem jaki jest tego powód. Dzieje się tak codziennie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
MW9
Początkujący

Auto: brak

23 Mar 2017, 12:26

MW9 napisał(a):Gdy jadę na gładkiej drodze nic się nie dzieje, ale jeżeli są na niej jakieś nierówności to zaczyna delikatnie stukać.
Jak jedziesz prosto powoli po nierównej drodze też stuka?

MW9 napisał(a):Jeszcze jedna sprawa, żeby nie zakładać drugiego tematu, gdy się zatrzymuję np. dojeżdżam do skrzyżowania gaśnie mi silnik. Nie wiem jaki jest tego powód. Dzieje się tak codziennie.
Załóż nowy temat w dziale "silnik" w problemach technicznych. Napisz jaki to samochód z jakim silnikiem czy masz gaz itd. Po to są osobne działy żeby podzielić problemy i odpowiadać konkretnie na pytania.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

23 Mar 2017, 16:09

Czasami tak. Jak stoję w miejscu i skręcam kołami to słychać jakieś skrzypienie. Samochód to bora sedan.
MW9
Początkujący

Auto: brak

27 Mar 2017, 07:55

Akurat w przypadku kiedy wykonujesz skręt kierownicą w miejscu i słyszysz trzaski lub stuki, to koniecznie należy sprawdzić końcówki drążków kierowniczych bo być może one są przyczyną, plus obstawiam że to łącznik stabilizatora.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001