REKLAMA
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Tak, jak dostanie się do komory spalania to wtedy najczęściej puszcza z rury biały dym ale jest to zależne od ilości przedostającego się tam płynu.Skrzynia napisał(a):Czy silnik jest w stanie przepalić płyn chłodniczy?
Zmienia bo już masz informację o przecieku który będzie się powiększał a jeżeli przedostaje się w jedną stronę to i w drugą również może czyli w tym przypadku płyn do układu smarowania silnika do oleju.Skrzynia napisał(a):A no i czy jakaś ilość niewielka oleju w ukladzie chłodzenia tak dużo zmienia?
Roboty jest sporo z jej wymianą.Skrzynia napisał(a):zastanawiam sie czemu uszczelka pod głowicą to taki ból oprócz tego, że mechanik skakuje za to jak za zboże
Są popychacze hydrauliczne nr częściSkrzynia napisał(a):Nie wiem jakie tam są zawory bo znalezienie informacji rzetelnych na temat tego silnika to jest jakaś makabra, w sklepach w necie czy stacjonarnych bez numeru części którą wyjąłeś z auta nie ma co szukać. Jak ktoś by wpadł na jakieś informacje solidne z autodaty albo coś to niech podrzuci linka.
Jednak na necie jest dużo informacji na ten silnik . Będziesz robił rozważnie i trochę pomyślisz to motoru nie rozwalisz . Jeśli napotkasz jakieś wątpliwości to zawsze możesz zapytać . Nie ukrywam że doświadczenie i dokładna znajomość działania i zależności mechanizmów ma kolosalne znaczenie. Niejednokrotnie osobiście spotkałem się z tzw. sytuacją patową. Np. utratą z jakiś tam powodów znaków do ustawienia rozrządu Wtedy ustawianie na tzw. oko i o dziwo działa Pamiętaj że po spięciu rozrządu masz kręcić wałem rączką kluczem czy nie ma kolizji. Natomiast podczas rozbierania gdzie masz odkręcić śruby kół zębatych wałków rozrządu nie wykonywać tego w GMP. Cofnąć wał korbowy aby żaden tłok nie był na samej górze . Inaczej możesz narozrabiać. Poza tym jeśli masz takie plany jak wyżej to warto by było zrobić wstępne pomiary . Ciśnienia na cylindrach . W przypadku rozbieżności z próbą olejową . Ciśnienia oleju też. Da to jakiś pogląd co trzeba zrobić oprócz tego co zaplanowaliśmy.Skrzynia napisał(a): że to głupi pomysł i pewnie silnik rozwale