Własny Sklep Motoryzacyjny

04 Sty 2021, 19:30

Witam wszystkich forumowiczów. Temat kiedyś poruszany, ale co temat to inny przypadek. Do rzeczy. Mieszkam około 4km od małego miasta. Miasto gminne liczba mieszkańców wg internetu ponad 2 tyś. Zastanawiałem się ostatnio nad otwarciem tam sklepu motoryzacyjnego. Konkurencji żadnej nie ma, oprócz SKP która ma swój warsztat i sklep, ale i tak nikt tam nie kupuje części, bo strasznie drogo. Wiem to małe miasto, ale jest ok 7 miejscowości które należą do tej gminy i są również oddalone około 5km od tego miasta. Jest bardzo dużo sklepów spożywczych itp, ludzie się kręcą cały czas. Najbliższe sklepy motoryzacyjne są oddalone ok 20-25 km od tego miasta, tak więc jeśli ktoś ma jechać dalej, to po co skoro mógłby tu kupić. Są tam sklepy budowlane i prosperują dobrze. Jest również od jakichś 10 lat sklep z częściami do maszyn rolniczych, ale ten to prosperuje świetnie, ruch non stop, a w sezonie to już wgl. Co o tym sądzicie? Dodam, że jestem z Lubelszczyzny. Lokal też miałby być wynajęty, nie mam własnego.
hitman1404
Nowicjusz

Miejscowość: Lubelskie
Prawo jazdy: 03 01 2016
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: VW Golf IV
Silnik: 1.6 100km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

04 Sty 2021, 20:06

Nie wiem czy dałbyś rade się utrzymać. Dzisiaj części do samochodu przeważnie zamawia mechanik. Samemu mało kto się w to bawi bo bardzo łatwo o pomyłkę.
Ja np. wszytko z części jak potrzebuję to zamawiam przez internet i tak samo zwracam.

Uważam, że dzisiaj lepszym rozwiązaniem były sklep rowerowy z serwisem rowerów.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Sty 2021, 22:23

Nie wiem z jakich stron polski jesteś, ale u nas dużo osób naprawia auto samemu. Po części też wybierają się samemu. Sklepy motoryzacyjne przecież z czegoś się utrzymują no nie ? W większym mieście oddalonym odemnie jest jakichś 5 sklepów takich i do tego jeszcze 1 hurtownia inter cars. Każdy ma się dobgrze.
hitman1404
Nowicjusz

Miejscowość: Lubelskie
Prawo jazdy: 03 01 2016
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: VW Golf IV
Silnik: 1.6 100km
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

05 Sty 2021, 17:26

W sklepach motoryzacyjnych ludzie najczęściej kupują nie tyle części, co raczej jakieś chemię ( płyny, oleje ), mały osprzęt typu wycieraczki do szyb, skrobaczki itp. Często też wolą kupić w motoryzacyjnym niż markecie czy przez internet akumulatory. Jak w pobliżu nie ma sklepu motoryzacyjnego, to możesz mieć jakiś utarg. Niektórzy w sklepie motoryzacyjnym nadal zamawiają części. Z tym, że przy zamówieniach zazwyczaj jest tak, że rano zamawiam, a p[o południu mam do odbioru. Musisz się też więc liczyć, że mając zamówienia, będziesz musiał jechać codziennie te 20 km do Intercars po te części. No i pytanie, jaki rabat w Intercars uda ci się wypracować. Szkoda, że w pobliżu masz tylko Intercars, bo to chyba najdroższa hurtownia.
W dzisiejszych czasach trudno cokolwiek powiedzieć w tym temacie, Nikt ci nie zagwarantuje, że interes ci pójdzie. Ale spróbować oczywiście zawsze można. Twoja kasa....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Sty 2021, 19:27

Moim zdaniem skoro nie ma w pobliżu wielu sklepów motoryzacyjnych to warto spróbować.
malmon3
Aktywny

01 Paź 2021, 14:03

Dobrze jest się też promować w internecie. W dzisiejszych czasach ludzie szukają informacji o lokalizacji takich sklepów w google. Jeżeli potrzebujesz jakieś pomocy to odezwij się do firm zajmujących się promocją z branży motoryzacyjnej.
MarekMoto
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris Verso (1999–2005)
    Była to pierwsza Toyota o nazwie Verso, jaką można było kupić w polskich salonach japońskiej marki. Na świecie była oferowana również pod nazwą Toyota Fun Cargo i Toyota Echo Verso. Pięciodrzwiowy minivan segmentu ...