Stuki na nierównościach w obu kołach - Renault Clio

01 Sie 2019, 15:38

Renault Clio 2004 1.2 16v

Witam od paru miesięcy mam pewien problem, a więc temat rzeka czyli stuki w zawieszeniu.

Spróbuję to jakoś opisać, może cud się stanie i ktoś będzie wiedział co to... bo mechanicy nie wiedzą.

A więc autko zdało przegląd, wszystko cacy, i te stuki są od ok 3-4 miesięcy, mechanik mi to sprawdził nic nie wynalazł, przegląd zdany myślę sobie a oleję sprawe..

Ale jednak jakoś to nie dawało mi spokoju, kolejna wizyta u mechanika okazało się że koło od strony kierowcy ma luz na drążku, cały wmienioniony i nic, to samo.

Stukanie objawia się różnie raz jest raz nie ma, gdy przejeżdżam na nierównościach słychać je najbardziej, tak samo w lewym jak i prawym kole.

Jest to nie typowe metaliczne stukanie, tylko takie jakby bardziej grzechotanie. Po równej drodze nic nie słychac, auto płynnie skręca, o dziwo najmniej te stukanie słychać na skręconych kołach, a czasem nawet w ogóle.

Objaw zawsze jest najgłośniejszy gdy koła są na wprost. Czasem po najechaniu na dziurę czy to lewym czy prawym kołem troszeczkę czuć to na kierownicy, tak jakby kiera się skręciła tak o ok 2cm. Przy dużych prędkościach tego nie czuć.

Jest trochę w clio tych osłon silnika, także części zawiasu je mają, są te plastiki trochę lóźne, mechanik też mówił że to jakieś stuki plastikowe są, ale sam już nie wiem czy to by tak napierniczało.

Czasem ten stuk jest tak jakby jako całość gdy najadę na nierówność oba kołami, czy prób zwalniający, to takie piernicznięcie z obu stron jakby nie wiem coś się ruszało.

Auto jedzie płynnie, nie ściąga, nie stuka przy skręcaniu, koła niby luzów nie mają, więc co to jest....

pozdro
Auto9292
Nowicjusz

02 Sie 2019, 11:49

Niestety my możemy jedynie zgadywać, nikt Cię nie naprowadzi na problem przez internet, sam zresztą wiesz, temat rzeka
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Sie 2019, 12:02

Sprawdź czy jak autem jedziesz powoli na nierównościach i buja nim na boki to czy wtedy słychać takie stukanie?
Sprawdziłbym drążek stabilizatora i jego elementy gumowe.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

02 Sie 2019, 13:41

No i ja jako amator sam znalazłem usterkę.... a mechanik jakimś cudem to nie zauważył, on zawsze na skręconych kołach sprawdzał te luzy a ja wiem że stukanie jest przy jeździe na wprost.

A więc dziś w pracy postanowiłem sobie podnieść auto lewarkiem do kół i co? Są luzy... Matko bosko co za mechanik, co mi wkręcił że to drążek i go wymienił. Stuki podobne w obu kołach. Łapię koło góra dół stuka, łapie tak pod skosem też stuka, na boki za bardzo nic nie czuć ale też jakiś luz.

Teraz pytanie, czy to tylko sworznie? Czy łożysko też takie luzy "góra/dół" daje?

Skręciłem koła, znów podniosłem auto i te luzy już na prawdę bardzo minimalnie czuć.

Dzięki za odpowiedź.

PS. sworzeń wachacza to raczej by też przy skręconych kołach stukał? a jak jadę na zakrętach po dziurach to tego stuku w kołach w ogóle nie słychać.. i jak już mówiłem po przejechaniu po dziurze kiera lekko się rusza, minimalnie, ale na bank nie czułem tego w poprzednim aucie.
Auto9292
Nowicjusz

02 Sie 2019, 14:31

Auto9292 napisał(a):Teraz pytanie, czy to tylko sworznie? Czy łożysko też takie luzy "góra/dół" daje?
może być sworzen jak i łożysko
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Sie 2019, 17:56

A więc tak kolejne pytanie, okazało się że w lewym kole stukała sprężyna był jakiś luz jakaś guma tam wymieniona nie wiem nie znam się, ale już luz zniknął, nie stuka ani nic, natomiast jest problem z drugim kołem nadal. ..

Ciągle wyczuwalny luz na drążku kierowniczym , ale został on wymieniony na nowy a mimo to luz dalej jest i stuk. Czy problem leży głębiej? NIe znam się za bardzo także co tam drążek trzyma już maglownica? W sumie magiel jakby miał taki duży luz to końcówka drażka chyba też by chodziła? a koncówka też była wymieniana i ona nie ma luzu.
Jade do innego speca jutro, ten to jakiś niegarnięty, mówił ze smaru wystarczy dać i przestanie stukać hehe i co nic nie dało, mowa tu o tym nowym drążku. Smarem chciał luz niwelować, no jap....

Czytałem jak sprawdzić luz na maglownicy że koła mają opóźniony zapłon jak ruszasz kierą, a więc u mnie co do milimetra magiel się słucha. Sam nie wiem o co tu chodzi, czy może felerna część? Z tymi autami to można zwariować :angry: :roll:
Auto9292
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

08 Sie 2019, 23:51

Auto9292 napisał(a):mówił ze smaru wystarczy dać i przestanie stukać

Nie on pierwszy i pewnie nie ostatni. Już też kiedyś słyszałem, że receptą na luz miał być smar gęstszy od tego, który był oryginalnie.
aGradory