Stuki podczas jazdy - Volkswagen Cross Polo

23 Paź 2021, 20:39

Witam. 

Jestem po jednej wymianie poduszki od skrzyni biegów od górnej strony auta. Bo wiadomo stukało podczas jazdy. Jest to Volkswagen Polo 4 w wersji Cross, rocznik 2008, pojemność silnika 1390cm3, 80KM, i jestt to auto na benzynę. Gdy po wymianie tej poduszki przez jeden dzień nic mi nie stukało, ale gdy na drugi dzień gdy ruszyłem już z tym autem na pierwszym i drugim biegu nagle znowu pojawiły się te sam stuk, a co najciekawsze zaczynało mi stukać podczas jazdy częstsze objawy zwłaszcza przy wciśnięciu pedału sprzęgła i jak po spuszczeniu takie stuki jak "puk, puk, puk, puk" i zaraz przestaje. Co jeszcze ciekawe nawet jak to auto jedzie powoli z małej górki na biegu jałowym takie same stuki jak powyżej napisałem. Mam na razie podejrzenie że to może być jeszcze jedna poduszka pod skrzynią biegów tył bo też jest trochę wyrobiony. Czy to jest to co opisałem? A może co innego? Proszę o poradę
Peter55
Obserwowany

• 25 Paź 2021, 16:43

Te stuki są tylko słyszalne czy są też w jakiś sposób wyczuwalne np. na nadwoziu, kierownicy, pedałach?

Ma jakieś znaczenie czy przyspieszasz i po puszczeniu gazu od razu go dodaje czy też hamujesz silnikiem i redukujesz biegi?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Paź 2021, 17:41

Na początku jazdy włączę pierwszy bieg i wtedy pojawia się stuk tak pod skrzynią biegów. Potem z dwójki i też taki stuk się pojawia, ale jak na wyższych biegach to albo nic albo tylko delikatnie słychać stuk. Jeszcze jest tak że jak zwalniam hamulcem i redukuję np na trójkę lub niżej to też jest słychać stuk tak jakby pod skrzynią biegów. Zdarzało się tak że po spuszczeniu pedała sprzęgła było słychać lekkie stukanie takie "puk,puk,puk,puk, ale to tylko na niższych biegach
    Peter55
    Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SSSuper Drift Cup 2011 - Bagicz / relacja
      Lotnisko Bagicz znajduje się ok. 7 km od centrum Kołobrzegu i ok. 4 km od Ustronia Morskiego. Położone jest przy drodze krajowej nr 11 (wyjazd z Kołobrzegu ulicą Koszalińską). Pod samo lotnisko prowadzi również ścieżka ...