Stuki ze skrzyni.

19 Paź 2019, 04:20

Witajcie, Mam problem z moim seatem toledo III, 1.6 benzyna +gaz. Podczas ruszania słuchać takie stukanie coś jak słychać stukajacy przegub lub plastikowe łopatki trzaskajace o siebie. O ile przy ruszaniu umiejętnie operujac sprzęgłem z 1 biegu da się uniknąć tego stukania to już przy 2 wyraźnie słychać stuki i na każdym kolejnym biegu również. Szukając przyczyny zauważyłem że podczas jazdy z nogą na gazie delikatnie wcisne jednocześnie sprzęgło ( nie wiecej niz 2cm) pedal sprzęgła jakby drzy i słychać właśnie te stuki (jakby bicie). Bez gazu wciskajac sprzęgło nic nie słychać. Dodam również, że zarzucając auto na luz i dodając gaz nic nie stuka. Dzieje się tak tylko na biegach. Zawieszenie nie stuka. Wiecie może co to może być? Pozdrawiam
estriko
Nowicjusz

19 Paź 2019, 07:46

Czy jadąc w zakręcie w lewo lub w prawo stuki są cały czas i nic się nie zmienia?
Tak samo czy na wstecznym też stuka?
Czy te stuki zwiększaja swoją częstotliwość wraz ze zwiększaniem prędkości?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

19 Paź 2019, 10:42

Tak, one są cały czas. Nasilają się jak dodaje gazu, ale jak dodam do dechy to ustają.. Są nieregularne.
Na wstecznym chyba nie, ale sprawdzę to popołudniu.
Podczas prędkości nie zwiększają, bo jak jadę na 3 i daje gaz to jest taka sama reakcja jak na 5 i gaz. Jednak tak jak mówię to nie jest regularne.
Poza tym jadę jakieś 100-200km i nic a potem w trakcie jazdy się to zaczyna..
Pomocy!
estriko
Nowicjusz

20 Paź 2019, 19:34

Pomoże ktoś? :D
estriko
Nowicjusz

22 Paź 2019, 15:07

Ok, a jak stuka i wyrzucisz na luz też nic się nie zmienia?
estriko napisał(a):Podczas prędkości nie zwiększają, bo jak jadę na 3 i daje gaz to jest taka sama reakcja jak na 5 i gaz. Jednak tak jak mówię to nie jest regularne.
Po tym co napisałeś nie bardzo pasuje to do skrzyni bo na 3 i 5 byłaby inna częstotliwość tych stuków.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Demontaż klamki Porsche Cayenne
    Jak wymontować klamkę/wkładkę kierowcy w Porsche Cayenne II gen. Może wydawać się to proste a jednak wielu ma z tym problem. Należy zdemontować zaślepkę wewnątrz drzwi. Należy przygotować torx 20 i w pierwszej kolejności ...