Stukniete auto i co dalej?

23 Maj 2011, 22:45

Dzień dobry mam problem. Wyjeżdżający samochód stuknął auto mojej mamy, obojgu się spieszyło więc spisali zdarzenie. Opisali cale zajście i spisali dane sprawcy z dowodu ( nr dowodu) oraz nr rejestracyjny pojazdu, ale by ubiegać się o ubezpieczenie trzeba mieć jeszcze Jego nr ubezpieczenia. pytanie brzmi czy przy takich danych można domagać się jakiegoś zadość uczynienia od strony sprawcy , czy po prostu już za późno i na swój koszt trzeba naprawia ?
z góry dziękuję za pomoc
dddem
Nowicjusz

Miejscowość: ...

24 Maj 2011, 10:41

Wszystko jest w porządku, choć szkoda, że nie wiadomo w której firmie ubezpieczony jest sprawca. Trzeba się zwrócić do niego z zapytaniem o nazwę towarzystwa i numer jego polisy OC. Następnie zadzwonić na infolinię zakładu ubezpieczeń i zgłosić szkodę. Gorzej, jeśli nie będzie można ustalić powyższych danych ale i na to są sposoby. Nie ma sensu już teraz się nad tym rozwodzić. Najpierw spróbuj ustalić tak jak podane wyżej.

Waldemar
Ostatnio edytowany przez WaldemarK, 26 Maj 2011, 13:43, edytowano w sumie 1 raz
WaldemarK
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn

08 Cze 2011, 10:08

Witam, jeśli jedyną brakującą informacją jest numer polisy sprawcy, to tak jak pisze WaldemarK nie powinno być problemu z uzyskaniem odszkodowania. Od siebie dodam, że w takich sytuacjach możesz zwrócić się o pomoc do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego z prośbą o identyfikację ubezpieczyciela sprawcy.

W razie dodatkowych pytań chętnie udzielę dalszych porad. Na oficjalnym blogu Link4 znajdziesz kontakt do mnie.
Ekspert_Link4
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zadbaj o szyby i czyste światła
    Jazda samochodem z brudnymi szybami potrafi być bardzo niebezpieczna i znacznie ograniczać pole widzenia. Zwłaszcza zimą podczas opadów deszczu lub śniegu, gdy na drogach leży sól i błoto, które stale ...