Subaru Impreza 1.6 jako pierwszy samochó

27 Sie 2020, 02:50

[link do oferty na Olx wygasł]
Witam, poszukuje już jakiś czas pierwszego samochodu do około 7k. Oglądałem kilka audi A3 ale w mojej okolicy nie ma nic co nie przeżyło konfrontacji z jeleniem, borsukiem albo innym tramwajem (bynajmniej tak zdaję się mi i wujkowi, który pomaga mi autka szukać). Chciałbym coś w benzynie silnik max 1.6 by nie zabiła mnie cena oc. Ta subarka wpadła mi w oko, na pierwszy rzut oka brzmi to nieźle. Jak drogo może wyjść utrzymanie jej? Jeżeli subaru to słaby pomysł, to macie może jakąś inną propozycję a'la sportowego samochodu? (chciałbym po prostu by nie była to wielka kobyła, po prostu ładny samochód, a średnio widzi mi się być kolejnym gówniakiem w golfie
Serdecznie wam dziękuje i pozdrawiam
gadzina720
Nowicjusz

27 Sie 2020, 09:34

Więc będziesz kolejnym gówniakiem w "prestiżowym" angliku xD

Generalnie kupno takiego auta z 1.6 to totalny bezsens. Serwis drogi a jazda jak golfem

OC to nie tylko pojemność ale też miejsce zamieszkania, marka pojazdu itd. Kiedyś za volvo 2.5T płaciłem 100 więcej niż gdybym miał vectre 1.8.

W skromnym budżecie szukaj tego co masz blisko i w jak najlepszym stanie. Jeśli skupiasz się na bolidach pokroju golfa czy ałdi nie dziwi się, że większość to trupy, taka grupa docelowa tych aut w pl i raczej się to nie zmieni. Możesz zerknąć np. na seata toledo. Technicznie to samo co golfy, leony itd a sebki go nie kupują.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Sie 2020, 09:47

Tak jak przedmówca napisał koszt OC to nie tylko pojemność silnika..

Skąd jesteś to coś się poszuka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Sie 2020, 09:52

Jak na pierwsze auto to szukaj czegoś popularnego, ale pod innym szyldem właśnie jak takie Toledo. Jedyne co to wolałbym tam silnik 1.6 MPI 102KM niż 1.6 SR 105KM.
Popatrz jeszcze na:
VW Bora
Seat Ibiza/Cordoba
Opel Astra G
Ford Focus Mk1
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

27 Sie 2020, 21:41

gadzina720 napisał(a):(bynajmniej tak zdaję się mi i wujkowi
przynajmniej*

Dwie kwestie:
1. Za anglika (jak np to Subaru) i tak będziesz mieć drożej niż za to samo auto, ale z kierownicą po właściwej stronie;
2. A3 też nie jest szczytem nietuzinkowego auta :wink: no i A3 = Golf (technicznie).

Można zwrócić uwagę na Hyundaia Coupe (oczywiście gdyby się trafił, bo nie ma co specjalnie szukać marki i modelu za 7k)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

27 Sie 2020, 22:46

A może Astra Bertone?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

28 Sie 2020, 00:52

Jestem z Jeleniej Góry i coś w tej okolicy chciałbym znaleźć. Widziałem, że ktoś wysłał też bertone z Kowar, to blisko mnie ale z chęcią coś jeszcze chciałbym obejrzeć.
Dzięki wam
gadzina720
Nowicjusz

28 Sie 2020, 01:01

Ktoś jeszcze wspominał hyundaia coupe i to takie moje totalne marzenie, co sądzicie o tym
gadzina720
Nowicjusz

28 Sie 2020, 05:18

Doły drzwi i tylne nadkola do zrobienia czyli standardowe miejsca w tych autach.
Jak chce Ci się bawić z blacharka to ok ale osobiście bym nie kupił.
Barol
Awatar użytkownika

28 Sie 2020, 16:42

W takim razie moglibyście pomóc mi znaleźć coś wartego uwagi w mojej okolicy? Stawiam czteropak :P
gadzina720
Nowicjusz

11 Wrz 2020, 07:45

A moze poszukaj Fiata Stilo 3d 1.4 95 KM lub 1.8 133KM ? Na pierwsze auto jak znalazł - do szkolenia technicznego :)
aple4
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Prawo jazdy: 03 01 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2007