Subaru Legacy 4 2.0 165km czy wrato jeszcze inwestować :)

05 Paź 2021, 15:35

Cześć,

Posiadam Subaru Legacy 4 2.0 165km z gazem z 2006 roku automat. Dwa dni temu auto mi stanęło. Dojechałem do skrzyżowania i bez wcześniejszych objawów obroty zaczęły mi falować gdy się zatrzymałem. Spróbowałem zgasić i odpalić silnik ale już nie odpalił normalnie, muszę dodać gazu w podłogę żeby się uruchomił. Mechanik po wstępnej diagnozie powiedział mi że na lewej głowicy ciśnienie jest niższe około 10 barów (na prawej 12). Prawdopodobnie zawory instalacji zostały przepalone i możliwe że został przesunięty rozrząd.

Samochód jest dość dotknięty, Dwa lata temu wymieniałem skrzynię biegów. Jest mocno kombinowana bo znalazłem tylko z angielskiego kombi, teraz świeci się AWD, trakcja, czek i nie działa tempomat. Sprawdziłem ze znajomym z subaru pod komputerem i mówił że można tak jeździć puki działa :)

Moje pytanie to czy jest jeszcze sens inwestować w to auto, Mechanik mi teraz powiedział że dokładna diagnostyka będzie kosztować z 5 stówek a jest sporo niewiadomych czemu się zepsuło. Nie chciałbym żeby naprawa wyszła połowę wartości auta albo i lepiej :P

Pozdrawiam
Michał
BrowarMike
Obserwowany

10 Paź 2021, 16:40

Kolego,jesli diagnoza mechanika jest trafna nie spodziewaj się niskich kosztów,sam koszt regulacji zaworów nie jest niski,są mechanicy,którzy potrafia to zrobić bez wyjmowania silnika,jesli nie regulowałeś zaworów cyklicznie to raczej z tej strony powody kłopotów i ew.uszkodzenia silnika.Co do samego silnika,miałem do czynienia z tym autem zagazowanym,znajomy przyjechał nim do brata,nie chciało mi się wierzyć,ze zostawił auto bez gaszenia silnika,musiałem podejść b.blisko by usłyszeć cichutki dżwięk ,nigdy juz nie trafiłem na auto tak cichutko pracujące,do tego na lpg,niestety ,zawory trzeba regulować.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

12 Paź 2021, 08:27

BrowarMike napisał(a):Nie chciałbym żeby naprawa wyszła połowę wartości auta albo i lepiej

To było się nie pakować w Subaru z boxerem :ok:

No sorry ale wszędzie trąbią że te auta tanie w serwisie nie są.

Z drugiej strony sprzedać w obecnym stanie z tysiącem kontrolek na desce też prosto nie będzie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Centrum Danych ŠKODA AUTO - cyfrowe serce marki
    Zajmujące 700 m2 Centrum Danych ŠKODA AUTO steruje procesami produkcyjnymi i logistycznymi ośmiu fabryk i siedemdziesięciu importerów marki. Przedstawiamy kulisy tego niesamowitego miejsca. Od wciśnięcia przycisku ...
    Jak poruszać się po kierownicy?
    Prawidłowe ułożenie rąk na kierownicy ma zasadniczy wpływ na bezpieczeństwo jazdy, ponieważ właśnie dzięki niej kierowca ma kontrolę nad układem kierowniczym i zawieszeniem. Tylko prawidłowe trzymanie koła kierownicy umożliwia ...