Superb lub passat

07 Lis 2009, 22:44

Poważnie zastanawiam się nad Superbem .Zastanawia mnie ten samochód bardzo wszyscy opisują go w ogromnych superlatywach , a poza tym ma podobno przeogromny bagażnik zastanawiam się czy może nie kupić sobie takiego nowego samochodu. Ma ktoś takiego , jeździł ktoś takim samochodem?? A co sądzicie o nowym Passacie??
Ostatnio edytowany przez Łukasz789, 21 Lis 2009, 14:10, edytowano w sumie 1 raz
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

08 Lis 2009, 10:14

Nowego auta nie opłaca się kupować... Lepiej kupić używane w bardzo dobrym stanie :wink:
Auto jest świetne, kumpel na TAXI taką śmiga 1.9 TDI i chwali :grin: Superb nabite ponad 400tyś i silnik padł dopiero :wink: Zrobił silnik i jeździ dalej :grin: , dlatego uważam że auto jest godne polecenia, solidne, ładne i duże!
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

08 Lis 2009, 10:58

a więc tak:
Jechałem Superbem i powiem Ci, że we wnętrzu jest super. Z tyłu miejsca na nogi masz strzasznie dużo. Bagażnik tez ogromny. Deska rozdzielcza podobna jak w Audi/VW

Co do Passata mamy w domu jednego i jak narazie sprawuje się świetnie. Miejsca też jest dużo, bagażnik również ogromny no i jest ładniejszy od Superba :mrgreen:

Jaki silnik Cię interesuje i wyposarzenie??

Ja polecam 1.8 160KM benzyna. Dobre osiągi, elastyczność i jest tak cichy, że możesz zapomnieć, że masz włączony silnik.
I oczywiście warty uwagi jest 2.0/200KM diesel :P
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

16 Lis 2009, 15:44

Sytuacja ma się następująco szukałem samochodu dużego wygodnego na spore trasy , chciałem kupić Skodę superb kombi 2,0TDI 4x4 w wersji Platinum + doposażenie na wersje full, ale zaczęły się awantury ,ze tyle kasy ,że po co itp.Dlatego idąc trochę za głosem rodziny zacząłem myśleć nad golasem czyli wersja komfort z silnikiem 1,9 TDI. czyli samochodem nawiasem mówiąc za prawie 1/2 ceny pierwszego pomysłu. Passat też miał być kombi w wersji full z silnikiem diesla i 4 motion ale znowu rodzinka zaczęła się rzucać. ogólnie mam do wydania z bólem serca ok. 80-120k( moje pierwsze pomysły sporo ten budżet przekraczały i wtedy miał być kredyt) i musi być to duży samochód z silnikiem diesla. Za taka kasę można tez dostać ( o moje zdziwienie) volvo S80 2,0 D tez najuboższej wersji. Doradźcie coś.
Łukasz789
Aktywny

16 Lis 2009, 16:16

Nie lepiej zakupić coś używanego jak np.:

[link do oferty na Allegro wygasł]

Lub z rodziny Audi A6, Peugeota 607, Citroena C6 ?
Na dalekie trasy będzie zdecydowanie wygodniejsze od twardej Skody czy mniejszego Passata.
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

16 Lis 2009, 16:21

Powiem wprost nie mam chęci i ochoty jeździć szukać samochodu po 300 km w jedna stronę. wielu znajomych próbowało zresztą na Onecie jest artykuł jakie samochody sprowadzają do Polski. Co do 607 tak żałuje ,że rok temu jak robili wyprzedaż modelu to się nie zdecydowałem bo za taka kasę miałbym naprawdę wypasiona wersję.Nie chce samochodu jakiegoś super rzucającego się w oczy i dla szpanu .Szukam w miarę oszczędnego samochodu , najlepiej z silnikiem do 2 litrów bo są zdecydowanie mniejsze opłaty , spalanie również. Nie potrzebuje mocnego wozu do szarżowania tylko do bezpiecznego przemieszczania się po Polsce i po Europie.
Łukasz789
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

O czym kierowca powinien pamiętać wiosną?
    Wyższe temperatury, zmiana warunków atmosferycznych, stanu nawierzchni i samopoczucia kierowców to symptomy panującej wiosny. To również czas przeglądów po zimie, wymiany opon i coraz większej ...

16 Lis 2009, 16:28

Łukasz789 napisał(a):Powiem wprost nie mam chęci i ochoty jeździć szukać samochodu po 300 km w jedna stronę. wielu znajomych próbowało zresztą na Onecie jest artykuł jakie samochody sprowadzają do Polski. Co do 607 tak żałuje ,że rok temu jak robili wyprzedaż modelu to się nie zdecydowałem bo za taka kasę miałbym naprawdę wypasiona wersję.Nie chce samochodu jakiegoś super rzucającego się w oczy i dla szpanu .Szukam w miarę oszczędnego samochodu , najlepiej z silnikiem do 2 litrów bo są zdecydowanie mniejsze opłaty , spalanie również. Nie potrzebuje mocnego wozu do szarżowania tylko do bezpiecznego przemieszczania się po Polsce i po Europie.

Sam robię takie fotorelacje sprzedawanych samochodów, że miałem już przypadki, iż ktoś przed przyjazdem dokonywał przelewu, aby przy odbiorze pieniądze były już na koncie bankowym i nie trzeba było jeździć dwa razy.

Trzeba trafić na uczciwe firmy, a nie sugerować się tylko ceną - tak jak robią to ludzie z artytkułu onetowego.
Ostatnio edytowany przez tradelux, 17 Lis 2009, 21:34, edytowano w sumie 1 raz
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

19 Lis 2009, 23:12

Dokładnie ale powiem szczerze wole przepłacić i mieć coś pewnego , wiem jest to marnotrawstwo pieniędzy , wiem tam tez sprzedają rozbite samochody jako nowe , wiem bo siedziałem w tym interesie po uszy ale nie samochodny jeździć szukać samochodu przez 2-3 miesiące , przyznam się szczerze za późno zacząłem szukać tego samochodu. samochodu potrzebuje najpóźniej po nowym roku.
Łukasz789
Aktywny

20 Lis 2009, 22:35

tradelux napisał(a):Nie lepiej zakupić coś używanego jak np.:

Na dalekie trasy będzie zdecydowanie wygodniejsze od twardej Skody czy mniejszego Passata.

znowu tego złoma reklamujesz?
zalogował się i każdemu wciska złom z danii
weź to lepiej jakiemu ruskowi sprzedaj :evil:
andrewb25

21 Lis 2009, 11:19

Łukasz789 napisał(a):przyznam się szczerze za późno zacząłem szukać tego samochodu. samochodu potrzebuje najpóźniej po nowym roku.

Oj to ciężko będzie Ci coś kupić bo okres zealizacji trwa około 3 miesiące. No chyba, że zdeccydujesz się na coś nowego od brokera albo weźmiesz samochód który stoi na ,,składzie" tylko, że wtedy ciężko będzie Ci znaleść idealny egzemplarz.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lis 2009, 15:32

A tego ,że okres realizacji 3 miesiące to nikt do tej pory mi nie powiedział słyszałem że max to 6 tygodni czyli połowę tego czasu. Jeśli jednak wybrałbym superba kombi to i tka muszę czekać do stycznia bo dopiero wtedy wchodzi na polski rynek więc jakoś to wszystko przeżyję. Ale nie rozmawiajmy na ten temat mnie interesuje zdanie na temat samochodów które przedstawiłem plus jakieś podpowiedzi. Tak jak piszę chce raczej nowy samochód , sporej wielkości do kwoty najlepiej 120k , może więcej ale to już musi być coś naprawę super żebym ruszył bardziej kasą. Sprawę topowej wersji przemyśliwuje i raczej odchodzę od tego pomysłu , zwyczajnie szkoda kasy . Co do samego wyglądu czy kombi czy sedan obojętne , rodzina chce kombi więc może być kombi a mnie się podoba sedan ale to już do uzgodnienia.
Łukasz789
Aktywny

21 Lis 2009, 15:51

Czyli stawiasz na Superba?? Jak na twoim miejscu brał bym Passata z 1.8/160konnym benzyniakiem. Dobrze się zbiera, strasznie cichy, a średnie spalanie na poziomie 9,5 litra.
Za Superba w fullu musisz zapłacić około 130-140tysięcy, a Pasata masz już od 105tysięcy.

A może Insignia?? Cena jej będzie wynosić około 140tysięcy w fullu, ale navi będzie po polsku :P ( z tego co pamiętam )
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lis 2009, 19:07

Nie w moim wypadku robię za dużo kilometrów żeby brać benzyniaka .Powiem szczerze do Insygni przymierzałem się ale miałem do niej poważne ale już dokładnie nie pamiętam o co chodziło ale wiem tyle że napęd 4*4 występował tylko w dwóch wersjach wszystkie benzynowe i dość paliwożerne. Z rozmowy w salonie dowiedziałem się też że poniżej 150-160k nie ma co myśleć o pełnej wersji Insygnii. Samochód dość wygodny ale nie mogę sobie przypomnieć jakie było to ale wiem ,że dyskwalifikowało ten samochód.Co do Passata mam kilka ale ale to był samochód nad którym zastanawiam się. Po pierwsze ,żeby Zrobić z niego full wersje trzeba wydać przynajmniej te 180 k ale to już zdecydowanie za dużo po drugie wkurzyła mnie trochę pazerność tej marki pakiety wyposażenie nie łącza się można wybrać tylko jeden.Skoda w golasie jest tańsza od Passata więc tutaj zyskuje Skoda.Nie stawiam na skodę tylko się zastanawiam. Jak wcześniej pisałem full wersje zaczynają mi przechodzić. Full wersje zaczynają mnie nie interesować z jasnego powodu trzeba zbyt dużo do nich dopłacać .
Łukasz789
Aktywny

21 Lis 2009, 19:29

Łukasz789 napisał(a):Co do Passata mam kilka ale ale to był samochód nad którym zastanawiam się. Po pierwsze ,żeby Zrobić z niego full wersje trzeba wydać przynajmniej te 180 k ale to już zdecydowanie za dużo po drugie wkurzyła mnie trochę pazerność tej marki pakiety wyposażenie nie łącza się można wybrać tylko jeden.

Jak to pakiety nie łaczą się? Jeszcz ostatnio się łączyły :evil:
Z jakim silnikiem te 180k? chyba z 3.2.
No jeśli zaznaczasz wszystko jak leci to zapewne tyle może wynieść cena.
W rodzinie jest Passat z 1.8 160konnym benzyniakiem.
Kosztował około 105 tysięcy i ma prawie wszystko. Nie posiada masażu w fotelach, 20 calowych felg i innych bajerów, aa tak to ma wszystko. navi skórę/alcantarę, system w bagażniku do zakupów, biksenony itp itd.
Więc śmiem twierdzić, że z silnikiem 2.0 TDI będzie kosztował w granicach 110-115 tysięcy.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lis 2009, 21:08

andrewb25 napisał(a):
tradelux napisał(a):Nie lepiej zakupić coś używanego jak np.:

znowu tego złoma reklamujesz?
zalogował się i każdemu wciska złom z danii
weź to lepiej jakiemu ruskowi sprzedaj :evil:

Kolego to, że unikasz jak ognia forum i jesteś z zagłębia powypadkowych szrotów nie znaczy o tym, że każdy do Polski importuje powypadkowe złomy igrając z życiem swoich klientów.

Opinię mojej firmy można sprawdzić na w/w forum.
Co do złomów z Danii to zapraszam najpierw sprawdzić co sprzedaję (bo auta są jak nowe z salonu), a nie wciskać klientom swoich zespawanych przystanków.
Wypraszam sobie obrażanie i oczernianie mojej firmy. Internet nie jest anonimowy, a Twoje słowa kwalifikują się pod oskarżenie w Sądzie.

Panie Łukaszu jeśli jest Pan zainteresowany importem nowych aut lub max. do 3 lat.
Z ciekawych propozycji polecam Saaba 9-3X 1.9TTID 180KM za ok. 130tys km. na pełnej opcji (oprócz nawigacji), z jasną skórą.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez tradelux, 26 Lis 2009, 23:32, edytowano w sumie 1 raz
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika