Tanie w eksplatacji auto dla studenta

19 Sty 2010, 00:48

Witam wszystkich, ma zamiar kupić ekonomiczny samochód do 8500zł najlepiej w gazie. Chciałbym aby samochód był w miarę przestronny (mniejszy sedan lub większy hatchback), ekonomiczny i przedewszystkim niezawodny. Wyposażenie jakie potrzebuje to tylko centralny zamek i wspomaganie. Chciałbym żeby miał chociaż 90 KM. Narazie w oko wpadła mi tylko vectra B, mondeo, megane oraz carisma. Jakie są wasze opinie o tych autach? Macie może jakieś inne propozycje?
scoby987
Nowicjusz

Miejscowość: koszalin

19 Sty 2010, 01:03

ogólnie duży sedan czy kombi nigdy nie będzie tak ekonomiczne jak mały, lekki hatchback :wink:
zresztę w lżejszym samochodzie nie potrzebujesz aż takiej mocy żeby komfortowo podróżować.
z autek które podałeś wziąłbym meganke starą (1,6) i cieszył się jazdą, ewentualnie poszedł bym w taniość i kupił golfa3 :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

19 Sty 2010, 01:49

No ale większe auta w gazie też raczej nie palą więcej niż 10-13l w mieście, a więc to może być większe tylko żeby było w lpg
scoby987
Nowicjusz

19 Sty 2010, 02:13

scoby987 napisał(a):No ale większe auta w gazie też raczej nie palą więcej niż 10-13l w mieście, a więc to może być większe tylko żeby było w lpg

honda accord,honda prelude , za ta cene bedziesz mial o wiele wiecej niz potrzebujesz+ niezawodnosc
halsky11

19 Sty 2010, 23:41

halsky11 napisał(a):
scoby987 napisał(a):No ale większe auta w gazie też raczej nie palą więcej niż 10-13l w mieście, a więc to może być większe tylko żeby było w lpg

honda accord,honda prelude , za ta cene bedziesz mial o wiele wiecej niz potrzebujesz+ niezawodnosc

zgadzam sie z kolega bierz japonca moze preluda to nie bo to bardziej sportowe ale accord super auto albo audi 100 c4 tez auto bardzo dobre bezawaryjne i nawet duze jak na sedan
kamilszczak01

19 Sty 2010, 23:58

A ja bym Tobie zaproponował tak dla odmiany Mercedesa 124 200/250D w szerokiej listwie, autko przestronne, silnik niewysilony ale trwały i niezawodny, wyposażenie to zależy od wersji ale w każdym elektryka lusterek, wspomaganie itp. Autko ropy też dużo nie spali a komfort jazdy bdb. Jeździłem Primerą, Audi 100, Cariną II, Renault 19, Megane, VW Golf i Passatami i jak dla nie pod względem komfortu Mercedes bije je na głowę. Następne moje auto to też tylko i wyłącznie będzie Merc ale tym razem W126 SEC.
Jak chcesz coś tańszego to np. Seat Toledo po lifcie z lat 1995-1998 silnik 1.8 ABS/ADZ, autko często z lepszym wyposażeniem, typu elektryka szyb i lusterek (podgrzewane), wspomaganie, centralny zamek, klimatyzacja, 2x airbag, ABS, halogeny, komputer MFA itp. Autko przestronniejsze od Golfa, palące to samo, kosztujące podobnie, z tanimi częściami i techiką VW.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

20 Sty 2010, 13:37

A ja Honda Civic Coupe
rafal_n

20 Sty 2010, 13:59

Civic troche mały a autor tematu chce przestronne auto.
To lepiej szukaj Accorda.
daniel_
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętokrzyskie

20 Sty 2010, 15:33

Ja bym sie rozejrzał za jakąś zadbaną Meganką 1.6,przykładowo taka
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Sty 2010, 20:46

Meganka fajny samochód i silnik 1.6 wystarczający do tego samochodu.
daniel_
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętokrzyskie

20 Sty 2010, 21:50

Mercedes w124 bardzo fajny, tylko wiekszość ma silniki albo bardzo słabe albo mocne trzylitrowy za które zapłacę olbrzymię ubezpiczenie, seat toledo (wiem że to mało ważne) bardzo mi się niepodoba wizualnie. Honda acord bardzo ciekawa propozycja, troche poczytałem i muszę przyznać, że bardzo mi się spodobała. Hondy prelude nie ma opcji kupić w takiej cenie. Honic civic coupe V gen, autko super, ale znaleźć nie zajechaną graniczy z cudem. A co myślicie o carismie, ponieważ bardzo mi się podoba, silnik 90KM zbiera się? Nad megane też myślę.
scoby987
Nowicjusz

21 Sty 2010, 14:08

scoby987 napisał(a): seat toledo (wiem że to mało ważne) bardzo mi się niepodoba wizualnie. .

Masz rację toledo może nie powala wizualnie (mnie też się nie podobał) ale przekonałem się do tego auta. Swojego mam już 3 lata i przez ten okres bez jakichkolwiek niespodzianek. Jest wygodny i przestronny a i w bagażniku (tak apropo studentów :P) zmieścisz nie jedną skrzynkę browara :D Do 8 tysi ciężko znaleść zadbane TDI ale benzynkę znajdziesz bez najmniejszych problemów. Może warto się zastanowić nad Seatem??
VW Passat B4 1,6 b+g
Seat Toledo 1.6 benzyna
VW T5 Multivan 2.5 TDI

moje maleństwa
SzymasJ86
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łobez

21 Sty 2010, 15:20

Patrząc na ceny Toledo to spokojnie znajdziesz takowe z rocznika 96-97 wiec jeszcze prawie młode
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
ewentualnie Cordoba,wkońcu to hiszpany z silnikami VW
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Sty 2010, 19:21

scoby987 napisał(a):Mercedes w124 bardzo fajny, tylko wiekszość ma silniki albo bardzo słabe albo mocne trzylitrowy za które zapłacę olbrzymię ubezpiczenie, seat toledo (wiem że to mało ważne) bardzo mi się niepodoba wizualnie. A co myślicie o carismie, ponieważ bardzo mi się podoba, silnik 90KM zbiera się? Nad megane też myślę.

Miałem W201 2.0D i W124 200D i codziennej jazdy dla mnie wystarczające silniki, i do tego spokojnie dało się do 5l/100km na trasie zejść. Fajny komfort jazdy i świetne wspomaganie.
Toledo jak coś to bym polecał niby pancerny silnik 1.8ABS/ADZ 90KM, autko też w miarę wygodne, często z dobrym wyposażeniem no, 90M spokojnie również wystarcza.
Co do Carismy nie wiem, nie miałem styczności, jedno co wiem to unikać silników GDI.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna