SUV 2017+, 1.5 diesel, 60-70k

19 Mar 2020, 15:53

Siema,

na wstępie powiem, że z samochodami mam tyle wspólnego co z narkotykami, czyli nic. ;)

Szukam pierwszego auta dla siebie. Pewnie kilku się przeżegna z racji na kwotę, którą chce przeznaczyć i ja to właściwie robię, ale nie chcę kupować zbyt starego, lub takiego który nie będzie mi się podobał.

Przede wszystkim moje oczy wybrały SUV'a, jakiego?
Short-lista, ale jestem otwarty też na inne propozycję:
Renault kadjar
Hyundai Tucson
Nissan Qashqai
Mazda CX 3 ([link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]) :twisted:
Peugeot 3008
Opel Grandland X

Chciałbym wziąć go w leasing i pojeździć nim trochę (tzn. min. 5 lat). Miesięcznie nie płacąc więcej niż ok. 1000 zł netto.

Moja głowa nie zamyka się na SUVy, chciałbym żeby przede wszystkim sporo posłużyło, nadawało się na dłuższe trasy i nie spalało tony paliwa.

Przepraszam jeżeli dałem za mało informacji. Z chęcią dodam, jeżeli pojawią się pytania. Z góry dziękuje za pomoc! :)

somnam

P.S.: Zastanawiałem się również nad najmem długoterminowym, ale czytałem różne opinie. Dajcie znać co o tym myślą samochodomaniacy. ;)
Somnam
Obserwowany

19 Mar 2020, 17:12

Zacznij od tego czy dużo jeździsz w te trasy bo jeżeli tak to warto sobie odpuścić takiego mini SUVa bo nie będzie on za wygodny.
Jak dużo będziesz robił km w trasie? Czy samochód będzie użytkowany tylko przez ciebie czy ma służyć też jako rodzinny?

Z tych wszystkich które podałeś najbardziej obstaję za Mazdą CX-3 choć wnętrze nie do końca do mnie przemawia to samochód jest naprawdę godny uwagi.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Mar 2020, 19:03

Kia Ceed lub Hyundai i30.

Kupując SUVa pchasz się w koszta. Kia poza gwarancją ma ciekawe i niedoceniane auta. Auta w Hyundaiu są po prostu poprawne.

Do głowy przychodzi mi tylko Kia Stonic jak już ciekawią Cię "większe wozy". Co prawda to bardziej miejski niż zwykły SUV i ma LPG, ale cenowo pasuje i za dużo za paliwo nie płacisz.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

19 Mar 2020, 19:09

Napisz coś więcej o tych "trasach". No i czemu koniecznie diesel?

Na wstępie wykreśliłbym Kaszkaja. Mam na tyle złe doświadczenia z nowymi, że boję się myśleć, co dzieje się w kilkulatku...
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

19 Mar 2020, 23:28

Wielkie dzięki za odzew!

Postaram się odpowiedzieć na wszystko. :)

Trasy: może źle to wybrzmiało. "Tras" za wiele nie będzie powiedzmy, że raz w miesiącu ok. 1000km + normalne użytkowanie miejskie.

Diesel - nie mam tu jakiegoś super argumentu, względnie oszczędność i ostatnio bardzo dobrze mi siadł.

Cee'd i i30 - fajne, ale w ogóle się w nich nie widzę.
Stonic - dodam do listy!

SUV - leży mi przede wszystkim wyglądem, nie chce też bać się o dziurki na ulicach, bo raczej chciałbym uciekać częściej za miasto.

Samochód do raczkującej rodziny, ale raczej pies niż dziecko. ;)

Pozdro!
Somnam
Obserwowany

20 Mar 2020, 09:19

fajnie, ale w ogóle się w nich nie widzę

:shock: :shock: :shock:

A mi się wydawało, że to najnormalniejsze auta w których zobaczyć można każdego.

Jak już miałbym wybierać z tego co podałeś to Mazdę - tylko w SUVie przydałby się lepszy silnik.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Rok produkcji: 2020
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Schyłek ery diesla to już tylko kwestia czasu
    Może się wydawać, że blisko połowa samochodów użytkowanych przez Polaków to auta z silnikiem Diesla. Ich liczba jest jednak niższa niż sądzi wielu zmotoryzowanych – a co więcej, systematycznie spada. Samochody ...

20 Mar 2020, 11:58

mike napisał(a): wstępie wykreśliłbym Kaszkaja. Mam na tyle złe doświadczenia z nowymi, że boję się myśleć, co dzieje się w kilkulatku...

A co się dzieje z tymi nowymi Qashaiami? Silnik 1.2 benzyną to lipa, a reszta? 1.6 dCi na pewno jest godny polecenia (ale drogi).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

20 Mar 2020, 18:20

Akurat mam na myśli 1.3, ale z silnikiem nic się nie działo. Raczej dzisiejszy standard - elektronika, która uniemożliwiała jazdę.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004