Volvo V40 II (opcjonalnie D3)

01 Mar 2020, 13:21

Co sądzicie o tym samochodzie?
Na czym mi zależy:
- Wyposażenie na dobrym poziomie
- Biała Tapicerka (najlepiej nienaganny wygląd w środku i z zewnątrz)
- Coś czym pojadę w mieszanym cyklu trochę a nie będę musiał co 500-600km na stacje paliw wjeżdżać.
- Grzane dupy ,ale to wszędzie prawie jest
- Depniecie +160km
- Zależy mi na nie wygórowanych kosztach eksploatacyjnych.
- No i odgłos 5-cylindrów ,ale no własnie (D3) Bo to o tyle ciekawe ,że auto ma 5-cylindrow w 150 konnym silniku, i tak na prawdę można by było za niższą cene kupić i chipa zrobić do tych 180. Też widziałem ,że nie jest dosyć oszczędny. Ale tutaj więcej osób poleca w volvo benzyniaki, ale gdzie ja w 320l :( Zmieszcze butle z gazem, nawet tą 25-30l litrową, która w trasie wystarczy na może 150-200km max.
- Z manualem raczej bo trzeba się pouczyć jeszcze, mam dopiero 3 lata prawko i poprzednie auto to była honda civic VI ojca w manualu 150km i było ok ,ale brakowało komfortu... ale może ktoś zaproponuję automat.. nie wiem ;)
- No i miejsca żeby nie było jakoś mało, ale żeby też auto nie miało tych prawie 5m bo gdzie ja to w mieście zaparkuje.
- Weekendy przeważnie trasy ok. 270km, reszta to jazda w mieście (dziennie ok. 25km Warszawka).
I przymierzam się również do innych dwóch aut.. A3 limousine z 2013 i S60 II, więc może coś innego da radę wykombinowac. Na pewno niepopularnych marek nie mam zamiaru kupować (patrz. Renault np.)
Kasspero
Nowicjusz

01 Mar 2020, 13:34

te silniki miały 163KM, dynamika więcej niż przeciętna. :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

01 Mar 2020, 13:51

Montaż lpg do volvo (zarówno v40 jak i s60) oraz do takiego a3 jest nieopłacalny, żeby nie napisać niemożliwy w tym kraju.

Kasspero napisał(a):Na pewno niepopularnych marek nie mam zamiaru kupować (patrz. Renault np.)

Problem w tym, że w przypadku "mniej popularnych" xd marek typu renault :mrgreen: koszty utrzymania będą znacznie niższe niż w przypadku takiego a3

Kasspero napisał(a):Zależy mi na nie wygórowanych kosztach eksploatacyjnych.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Mar 2020, 07:12

Tak przy okazji (bo niedługo będę się interesował), jeżeli chodzi o modele S60/V60,V40 II generacji -jak wszystkie silniki benzynwe T3 do T6 będą współpracowały z LPG ? Są na bezpośrednim wtrysku ?

Pytam się ponieważ:
Invi napisał(a):Montaż lpg do volvo (zarówno v40 jak i s60) oraz do takiego a3 jest nieopłacalny, żeby nie napisać niemożliwy w tym kraju
aple4
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Prawo jazdy: 03 01 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007

18 Mar 2020, 08:23

aple4 napisał(a):Tak przy okazji (bo niedługo będę się interesował), jeżeli chodzi o modele S60/V60,V40 II generacji -jak wszystkie silniki benzynwe T3 do T6 będą współpracowały z LPG ? Są na bezpośrednim wtrysku ?

Pośredni wtrysk mają chyba tylko T5 2.5/254ps i T6 304ps. Obydwa ciężko znaleźć a jak coś już trafisz to jest sprowadzone ze stanów także było mniej lub bardziej rozbite. Reszta to wtrysk bezpośredni
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Mar 2020, 15:41

Volvo V40 na pewno nie będzie tanie w eksploatacji i nie mam na myśli awaryjności, bo ta nie powinna być wysoka (czasem w tych 5-cylindorwych dieslach zdarza się usterka UPG).
Chcesz tanie w eksploatacji auto celuj w : Forda Focusa MK3, Opla Astrę J, Nissana Pulsara, Citroena C4 (te 2 ostatnie tylko z dieslem). Ewentualnie Civic IX lub Mazda 3 (w okolicach 50 tys.) - droższa eksploatacja, ale prostsze silniki benzynowe.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Wystawa "Od 0 do 100" w Audi museum mobile
    Wystawa "Od 0 do 100", prezentowana w Audi museum mobile w Ingolstadt, ukazuje moment, w którym marka Audi weszła na stałe do segmentu aut klasy wyższej. Tym momentem, bardzo znaczącym w historii koncernu AUDI AG, ...