SUV 2020 do 130 -140tys

07 Lip 2020, 21:56

Witam Serdecznie planuję na listopad- grudzien zakup SUVA w miarę komfortowego dla rodziny 4 osobowej. Będę polował na wyprzedaż rocznika 2020.
Obecnie jeżdzę hondą civiciem 5d z 2013 i nie ukrywam, że jestem gotowy na coś większego, raczej już z hondą niezwiązanego bo trochę mi się przejeździła ta marka.
Zależy mi na sporej ilości miejsca na tylnich siedzeniach dla dzieciaków i coś co nie spali mi paliwa jak smok. Ponieważ nie jestem też rajdowcem i nie jezdze zbyt często w dalekie podróże, nogę mam lekką, więc nie muszę mieć silnika niewiadomo jakiego do prucia po autostradach. Silnik 1.5-1.6 w pełni mnie zadowoli i napęd na przód.
To na co zwracam uwagę to przede wszystkim oryginalny, drapieżny design i wygląd zewnętrzny oraz komfort jazdy. Mniej patrzę na jakieś bajerki wyposażenia jak podgrzewania foteli, masaże, asystenty parkowania i inne cuda, bez których do tej pory jakoś się jeździło.
Budżet jakiego wolałbym nie przekraczać to 130-140tys zł.
I teraz to co mi od dłuższego czasu chodzi po głowie miejscami od najbardziej oczekiwanego do najmniej:

1. Volvo xc 40 T3 - Fajny design, spalanie ponoć na rozsądnym poziomie, wyposażenie jakieś podstawowe w tej cenie i fakt, że to VOLVO jednak marka premium. Minus to w cenie podstawowego wyposażenia z silnikiem 1,5 można mieć koreańczyka czy francuza z silnikiem 2.0 i lepszym wyposażeniem no i jest to najmniejszy z serii suvow obok xc 60, 90 itd.

2. Hyundai Tucson n Line - samochód ma kozacki design, wygodny, z tyłu dużo miejsca, w cenie volvo można mieć fajną wersję sportową i lepiej wyposażoną

3. Audi q3 sportback - mniejsza buda od zwykłego q3, skromne wyposażenie w tej cenie i samochód rozmiarem sprawia wrażenie lekko większego kompaktu bardziej aniżeli suva . Wybór ze względu na markę, niezawodność, minus jak dla mnie to wyposażenie.

4. Citroen c5Aircross- mi osobiście podoba się to auto, chociaż niektórzy uważają je za zbyt dziwaczne i wyglądem zabawkowe. Plusem jest fakt, że w cenie mogę mieć silnik ok 2litry, więc i depnąć by było czym oraz samochód jest przestronny z 3ema fotelami na tyle. Wydaje mi się, że pod względem pojemności i powierzchni użytkowej obok Tucsona najlepiej wypada.

5. Na koniec mazda CX-5 bo mam znajomego dealera, który mnie na to auto namawia, ale jakoś średnio trafiają do mnie opływowe designy i ponoś spore spalanie tego sprzętu oraz fakt, że nasłuchałem sie od dwóch znajomych, że po 3 latach potrafi "ruda" łapać blachę.

Także tak to wygląda, na dzień dzisiejszy z tego zestawienia najmocniej myślę o Volvo ale coraz bardziej miesza mi się ten Tucson. Ponoć niezawodny, mam serwis i dealera w mieście, marka premium to nie jest ale nadrabia muskularnym wyglądem, wnętrze dobrze wykończone i przestronny.

Ale może coś doradzicie?

Wybór nie jest łatwy, obecnie jeżdżę po salonach i oglądam.
Może jakieś sugestie? Lepiej mierzyć Audi, Volvo najniższe modele Suvów bo w tej cenie raczej wypasu w tych markach nie kupię. Czy mierzyć w średnie marki, koreańczyków ew. francuzów na coś lepiej wyposażonego w cenie?

Znawcą motoryzacji nie jestem, więc bardziej oceniam na podstawie komfortu, opinii i jazd próbnych.
Pozdrawiam Serdecznie
Daniel
dandez
Nowicjusz

08 Lip 2020, 15:00

Na wyprzedaż w Volvo nie licz, nie ma aut zalegających na parkingach, wszystko jest pod zamówienie a tylko nieliczne sztuki pojawiają się od ręki. Masz dość dobry budżet na XC40 i miałbym dla Ciebie ciekawe propozycje na auta z lepszym silnikiem i wyposażeniem. Zapraszam do kontaktu na priv.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

08 Lip 2020, 17:22

Z mazdą zresztą podobnie, żadnych zniżek nie ma, może dostaniesz dywaniki gratis.
"Wyprzedaże" to tylko w vag co tylko pokazuje jak ich auta są przepłacone :mrgreen:

BTW jeździłeś/siedziałeś w którymś z tych aut? Bo jeśli szukasz czegoś gdzie będzie maaaaasa miejsca i komfort jak w limuzynie to możesz się niemiło rozczarować
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Lip 2020, 15:15

Co do miejsca zdaje sobie sprawe ze suv to nie van rodzinny. Cytryną i hyundajem gdi 1,6 jechalem i sa przeztrzenne dla mnie.
Obczytalem sie ze lepiej wziąc czasem coś ze sredniej polki jesli chodzi o marke a lepiej doposażoną niz najnizszy model premium. Do zestawienia dorzucam jeszcze toyote Rav okazuje sie ze w podanym budzecie mozna miec hybryde 2.5. Poki co rozglądam sie za markami nie jestem typem, ktory na spontanie wyrzuca ponad 100wke wiec kazda rekomendacja jest bardzo pomocna bo szukam na leasing firmowy z wykupem czyli cos co bedzie niezawodnd i nie bede siedzial po serwisach. Co do mazdy cx5 skoro znajomy sprzedawca z salonu mnie nie namawial na zakup tego i polecal kompakt raczej to cos w tym jest.
dandez
Nowicjusz

28 Lip 2020, 09:50

Kupiłeś już coś?
kogi
Początkujący

Prawo jazdy: 7- 0- 0
Auto: KIA SPORTAGE
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Rok produkcji: 2016

28 Lip 2020, 10:04

Nie, zakup planuje w ciągu dwóch miesięcy, obecnie drogą eliminacji zostaje volvo xc 40 (pewnie w t3 z budżetem sie zmieszczę) lub toyota rav 4 hybryda. Inne odpadły po dłuższym zastanowieniu.
dandez
Nowicjusz

28 Lip 2020, 10:19

Bez sensu kupować to volvo, bo ciasnawe i jak dla mnie to tylko trochę lepiej wykonane niż crossovery segmentu B "zwykłych" marek
W tych pieniądzach masz full opcje KIA XCEED lub podstawową Lexusa UX , to o wiele lepsze samochody.
kogi
Początkujący

28 Lip 2020, 12:44

No i jest problem bo Xc40 jest zachwalany jako praktyczny w testach i poczytałem w sieci o nim wiele dobrego. Oglądanie go na żywo dopiero przede mną. Jakkolwiek znowu o to miejsce na tylnich fotelach się boję i rozważam toyota rav 4. która jest bardziej muskularna i ma więcej miejsca jeśli o długość chodzi. W cenie średniaka lub początkującego xc 40 t3 można mieć hybrydę na przednią oś tojoty, za dopłatą na 4 kółka.
Generalnie drogą eliminacji nie rozważam nic poza tymi dwoma, po prostu najbardziej mi się podobają a dla mnie wizual jest ważny. Coś dla rodziny 4 osobowej, gdzie usiądę sobie wyżej. Kompaktami już się objeździłem i czas na suviaka.
Kia i lexus to trochę nie moja bajka. Lexus UX za bardzo kompaktowy jest dla mnie a za suva z 2020 tej marki trzeba wywalić krocie.
dandez
Nowicjusz

28 Lip 2020, 13:01

XC40 to żaden SUV... Dla 4 osobowej rodziny za mały, za ciasny crossover i na żywo wygląda słabo właśnie przez swoje rozmiary
Jeśli chcesz małego SUVA to XC60, tucson, sportage, rav4, cx5
kogi
Początkujący

28 Lip 2020, 21:11

Nie wiem czy znajdziesz jeszcze dostępne T3 do produkcji, hybrydy weszły na taśmę produkcyjną pełną parą. Na B3 powinno wystarczyć w sensownej konfiguracji tym bardziej że Volvo mocno teraz się promuje.
Samochodów od ręki praktycznie nie ma a na te do produkcji trzeba trochę poczekać.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi