SUV asfalt-teren

25 Lut 2019, 12:49

Witam
Prawie miesiąc temu napisałem post odnośnie do samochodu uniwersalnego, niestety nie uzyskałem odpowiedzi :no: . Postanowiłem sam zrobić małe rozeznanie i wyszukałem ponad 14 marek, z czego po przeanalizowaniu zalet i wad zostały mi 4 auta.
Szukam samochodu na asfalt i teren- na co dzień dojazdy do pracy, jazda po mieście, a kilka razy w miesiącu jakiś wypad do lasu, pola ( związane z hobby) teren będzie zróżnicowany, ale nie zamierzam katować samochodu, czasami zdarzą się dłuższe trasy na wakacje :yes: . Zamierzam o samochód dbać i zatrzymać go na 5-10lat.
Cena jaką chce przeznaczyć do 20 tysięcy zł max 25tyś.
Jakie cechy SUV powinien posiadać według mnie? :
-5 drzwi
-mało awaryjny
-benzyna, benzyna + gaz ( możliwość założenia gazu)
-tani w eksploracji
-trwałe zawieszenie
-w miarę dobrze zabezpieczony przeciw korozji
-umiarkowane lub sporo miejsca :happy:
Myślę, że to są kluczowe dla mnie cechy mojego przyszłego SUV-a. Auta, które po przeanalizowaniu wybrałem:
1) Hyundai Tucson 2.0 16V 141 KM
2) Toyota Rav4 II 2.0 16V 150KM
3)Suzuki Grand Vitara 2.0 16V 127KM rocznik 2003+
4)Kia Sportage 2.0 DOHC 163 KM
Tutaj mam dylemat, chciałbym ostatecznie mieć dwa auta do wyboru, niestety ciężko jest mi wybrać i mam nadzieje, że mogę liczyć na Waszą opinie, sugestie. Dodam, że często jeżdżę Toyota RAV4 II 2.0 i sprawuje się świetnie, fajnie się prowadzi i jest w miarę dużo miejsca.
Pozdrawiam :ok: :yes:
mateuszxyz
Nowicjusz

25 Lut 2019, 13:13

Dodam, że to nie jestem moje pierwsze auto, nie mam zniżek OC i mieszkam w województwie Wielkopolskim.
mateuszxyz
Nowicjusz

25 Lut 2019, 13:26

W RAV i GV może być problem z umiejscowieniem butli na LPG - koło zapasowe na klapie. Dorzuciłbym do listy Subaru Forester, które będzie imo bardziej uniwersalne od powyższych (przyjemniejsze na trasy). Musisz poczytać, które silniki mają hydrauliczną regulację luzów
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Lut 2019, 13:51

W tym egzemplarzu co jeżdżę butla jest w bagażniku, co sprawia że jest mało miejsca, ale z praktyki wiem, że mi nie będzie to przeszkadzać, nie wiem jak to jest w GV. Co do subaru to od razu na start odpadł, silnik niezbyt toleruje LPG, do tego dochodzą wysokie koszty w utrzymaniu: naprawy, części itp. Co do hydraulicznej regulacji luzów zaworowych to muszę poczytać bo bardzo mało wiem na ten temat.
mateuszxyz
Nowicjusz