Cześć. Szukam SUV-a (ew. kombi) do 70 tys. Parę słów o oczekiwaniach i zastosowaniu:
- benzyna
- preferowana manualna skrzynia biegów (ale jeśli trafi się coś fajnego z automatem, to też nie pogardzę)
- pojemny bagażnik
- kamera cofania (lub możliwość późniejszego bezproblemowego montażu takiej kamery)
- możliwość w miarę sprawnego wyprzedzania (nie pędzę jakoś szczególnie, max 140 km/h, ale chciałbym mieć możliwość sprawnego wyprzedzania)
- jazda po mieście (70%) i w trasie (30%) - rocznie ok. 15-20 tys. km
Bardzo chciałbym również czujnik martwego pola ale i tutaj zakładam, że ew. można spróbować domontować to później - jest stosunkowo niewiele aut tego typu w tej cenie z takim czujnikiem.
Co znalazłem do tej pory (szukałem bezwypadkowych, serwisowanych w ASO i autoryzowanych salonów/dealerów):
- Toyota RAV4 (2013) -
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]- Hyundai Ix35 (2015) -
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]- Mazda CX-5 (2015) -
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]W dwóch pierwszych fabrycznie jest kamera cofania, w ostatnim jej nie ma. Wszystkie trzy mają podobne silniki (pod względem mocy).
W kwestii samego prowadzenia sprawdzę te auta na jazdach próbnych, natomiast może będziecie w stanie jakieś za lub przeciw w tych autach?
A może jeszcze coś innego godnego uwagi w tej cenie?
Oczywiście jest znacznie więcej możliwości jeśli brać pod uwagę również oferty od prywatnych osób, ale tutaj mam obawy o większe ryzyko. A niestety moja wiedza na temat aut jest mocno ograniczona - nie znam również żadnej osoby, która byłaby w stanie zweryfikować auto.
Planuję po prostu kogoś wynająć w celu obejrzenia i oceny auta oraz ew. sprawdzić na stacji diagnostycznej/w autoryzowanym salonie (jeśli by z takowego nie pochodziło) - pytanie tylko czy znajdę kogoś godnego zaufania z wystarczającą wiedzą, aby rzetelnie ocenić auto
![Wink ;)]()