Suv czy Minivan do 35 tys. Diesel czy LPG ?

06 Maj 2018, 19:19

Moje uszanowanie. Poszukuję z żoną samochodu, którym zjeździmy całą Europę w miarę komfortowo i w miarę bezawaryjnie. Dużo podróżujemy więc zdroworozsądkowo powinniśmy kupić diesla, ale obawiam się, że w mieście spalanie będzie gigantyczne i padną mi wszystkie możliwe DPFy, dwumasy, wtryski i tak dalej. Musi to być też auto codzienne na Wrocław, dlatego też ostatnio po namowach znajomych pomyślałem nad benzyną z LPG.
Jest mi to temat nieznany, dlatego liczę, że coś pomożecie. Wszędzie wozimy ze sobą mnóstwo rzeczy i psa, a przy okazji zawsze kogoś można podrzucić, więc w oko wpadły nam takie samochody jak :

1. Chevrolet Captivia -2.4 i do tego założyć LPG ( jaki koszt ? ), lub kupić już z instalacją.
2. Opel Antara z LPG ( te 2.0 diesle podobno beznadziejne ? )
3. Chevrolet Orlando - dla mnie najrozsądniejszy, ale oba suvy podobają mi się bardziej. Ten też z LPG.
4. Peugeot 3008

Jak wygląda temat kosztów?
Który wypadnie najkorzystniej?
Jakie są ceny instalacji LPG do takich aut?
Jak z dalszą odsprzedażą?

Chyba, że macie coś ciekawego, w formie alternatywy dla wyżej wymienionych to bardzo proszę o podanie mi
Askitz
Nowicjusz

Miejscowość: Dolny Śląsk

06 Maj 2018, 19:49

Askitz napisał(a):1. Chevrolet Captivia -2.4 i do tego założyć LPG ( jaki koszt ? ), lub kupić już z instalacją.

Spoko, ale nie spodziewaj się szału we wnętrzu. to prosty silnik, lpg to kwestia 2800-3000 na dobrych częściach.

Askitz napisał(a):. Opel Antara z LPG ( te 2.0 diesle podobno beznadziejne ? )

Nie wiem co tam siedzi, chyba już nie jtd

A tak ogólnie to SUV tej wielkości (i w ogóle SUV) to bardzo średnie auto na trasy. Ani wygodne ani oszczędne.

Askitz napisał(a):Chevrolet Orlando - dla mnie najrozsądniejszy, ale oba suvy podobają mi się bardziej. Ten też z LPG.

Spoko, kawał fajnego auta. LPG tak samo jak captiva i opel.

Askitz napisał(a):4. Peugeot 3008

Nie ma żadnego, wartego polecenia benzyniaka.

Auta, do których włożysz lpg bez większych problemów: C5 2.0/140 - o bardziej komfortowe auto będzie ciężko, Laguna 2.0T, Accord VII 2.0/2.4, Lex gs 300/430 (ale tutaj mały bagażnik).
W temacie wpisałeś minivan, pomyśl o c-max'ie 2.0/145, 2.5T albo z dieslem
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km